• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

punto evo zła konfiguracja sterownika airbag

wiencek1993

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Śląsk
Witam mam punto evo na warsztacie z uszkodzonym sterownikiem airbag (brak komunikacji) .Mam 2 sterownik z innego auta o tych samych numerach .
Komunikacja wstała tylko jest teraz problem z bledna konfiguracja modułu (bledy z poduszek i czujników których w aucie nie ma ) szukam kogos kto jest w stanie zrobic konfiguracje takiego sterownika sterownik continental a2c5332208 eeprom 25320 w razie czego moge podesłac plik z nowego sterownika .

wiencek1993

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Śląsk
ktoś grzebał przede mną i eeprom jest uszkodzony prubowałem zrobic clona ale na pliku z ori stera brak komunikacji z airbag

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
No to masz lekką lipę. Nie sądzę aby ktokolwiek wiedział co zmienić w eeprom'ie żeby zmienić config stera. Musiałbyś znaleźć kogoś, kto ma auto z takim samym modułem i taką samą ilością poduszek i od niego odczytać eeprom. Inaczej to podejrzewam NOWY ster i programowanie w ASO albo u kogoś kto robi Fiaty na poziomie ASO.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Jeżeli nie ma tych poduszek to śmiało można założyć rezystory prosto pod piny sterownika. Nie wpływasz wtedy na bezpieczeństwo a klient ma co miał do tej pory. Myślę że to jest w tej sytuacji bezpieczne rozwiązanie. W razie wypadku nie masz problemów.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Zgadza się....
Może dokupić i sztucznie wmontować.
Ale najlepiej wgrać wszystko do stera jak ma być i tyle.
Nawet wysyłkowo.

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Przecież gość się nie odezwał od niedzieli.
Automatyczne połączenie postów:

Miałem tą samą usterkę z air bag tylko w Lanci Y dodam że mojej , chciałem wgrać do licznika j. Polski .
Polski został a w sterowniku air bag nadpisał się eprom i brak komunikacji z nim , dostałem białej gorączki udało się dziada postawić na nogi.

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Ja wiem co gość zrobił aby wszystko były ok.....Napisał nowy program i wgrał :)

Karizmo

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Łódź
Widać że macie pojęcie o temacie żadne, trzeba zrobić konfiguracje PROXY po zamontowaniu nowego sensora bo jest inna w sensorze i inna w sterowniku bo pochodzi z innego auta.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Konfiguracja PROXY doda ci sterownik a nie poduszki czy pasy do sterownik.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
@Karizmo mądrala, bo tylko we Fiatach grzebie. Wielu chłopaków na forum ze swoją wiedzą, zjada Cię na śniadanie, ale żaden się nie nosi tak jak Ty. Nawalił 8 postów w 6 lat i szpec wielki. Zrób konfigurację Proxy, zobaczymy czy ster sam sobie w eepromie zmieni ilość poduszek.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1887
Miasto
Koszęcin
Ja se teraz kupiłem takie Punto za grosze. No to by było tyle z mojej pomocy. 300 zł za informację.
Żartuje.
Zobaczę w poniedzialek czy jakiś nielegalny komputer da rade coś zmienić po OBD

Karizmo

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Łódź
Konfiguracja proxy która jest zapisana w BODY, BCM jest rozsyłana po kilku modułach takich jak licznik, wspomaganie, panel klimatyzacji czy sterownik airbag. I doda lub odejmie podejrzyj sobie nawet w multiecuscan że można aktywować lub deaktywować w proxy poduszkę kolanową ale akurat pod tym względem multi jest bardzo słaby.
Zrób zwykłe osiowanie proxy i powinno zabalangać.

MIKUr1 bo szanujący się elektronicy czy mechanicy tu nie siedzą ;-)

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
631
Miasto
Okolice Krakowa
No to co, zakładzik, czy moduł od poduszek ustawi sobie odpowiednią ilość poduszek po konfiguracji proxy?

Taaa, tłumacz to sobie jak chcesz. No i podążając za Twoją retoryką - co tu jeszcze robisz? ;)

Markson43

SuperMechanior
Punktów
173
Miasto
Rzeszów
Gówno obaj wiecie bo jak byście wiedzieli to na forum byście nie napisli.. Tylko obaj czekacie na info :)
Taka prawda.... Wiem po sobie.

Do góry Bottom