• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

"Puszczanie" sprzęgła i uderzenie,poduszka?

H

henex1980

Witam. Mam nadzieje że tutaj znajdę pomoc w temacie. Autko to Hundai sonata 2001r. Skrzynia manualna. Od roku czasu mam problem który pojawia się gdy puszczam pedał sprzęgła tak w połowie. U mnie jest 4 poduszki silnika. Podobno. Czym delikatniej operowałem sprzęgłem objaw był mniej wyczuwalny. Diagnoza dwóch mechaników że to poduszka tylna silnika. Idzie od skrzyni do sanek. Poduszka wymieniona jest wielka poprawa ale nie jest to wyeliminowane na 100%. Najbardziej wyczuwa się to na 1-2-3 biegu. Szybsze puszczenie sprzęgła powoduje nadal typowe "pu" Jak wspomniałem jest poprawa ale na 80%. Jeździ się o wiele lepiej. Moja pytanie, co może byc powodem że nadal można usłyszeć to uderzenie? Poduszka była naderwana ale widocznie to nie wszystko,czyżby inne poduszki były również odpowiedzialne za ten luz? Czy to może wina sprzęgła? Poduszki nie są tanie a wymiana w ciemno bo może akurat się uspokoi trochę mnie przeraża. Prosze o pomoc Was zapewne bardziej doswiadczonych forumowiczów. Co i jak jeszcze sprawdzić?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Czym uderzenia są wyczuwalne przy hamowaniu silnikiem i ponownym rozpędzaniu samochodu?
Dokładniej to czy jak puszczasz i wciskasz pedał gazu jadąc na danym biegu bez dotykania pedału sprzęgła to tez jest ten efekt?

H

henex1980

Dziękuję za zainteresowanie. Ja to odczuwam przy ruszaniu, zmianie biegu na 2-3-4-5 ale na wyższych biegach czyli 4-5 jest mniej wyczuwalne. To wszystko zależy jak szybko, puszcze pedał sprzęgła, jak szybciej, dynamiczna jazda to trudno to wyeliminować. Jak delikatnie operuje pedałem sprzęgła czyli puszczam płynnie i wolniej to ciężko się dopatrzyć tego "uderzenia" Od wymiany poduszki jak pisałem jest znaczna poprawa ale jednak coś jeszcze jest "problemem" Zapewne jest tak że z małym gazem ruszam prędzej uderzy ale jak wrzucam biegi i z obrotami wówczas to uderzenie jest znikome.Mało słyszalne. Jak przyspieszam czy hamuje nie ma tego efektu, tylko i wyłacznie gdy wysprzęglam jest "pu"

H

henex1980

Luz na na mechanizmie idzie sprawdzic na podnosniku? Pewnie tak. Przynajmniej jedno wykluczyć. Półosie ? Swoja droga, czy półośki idzie jakoś samemu sprawdzić? Czy luz na półosi może też objawiać się stukaniem na nierównościach? Mam również jakiś luz na przednim prawym kole, na diagnostyce nic nie widza, zmieniłem sworznie wahacza bo miały luz. Tuleje wahacza również i dwa warszataty nie widzą luzów które moga skutkowac pukaniem na nierównościach, szczególnie szybsza jazda po poprzecznych nierónościach.

H

henex1980

To ewidentnie jest zależne od puszczania pedału sprzęgła. Dźwięk ? Jak siedzę w aucie to od strony pedałów, to nie ma nic wspólnego z układem zapłonowym. To mechaniczne, bardziej głuche "pu" dosłownie. Nic metalicznego, żadne typowe stuki.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nie dawno był taki temat z Astrą, okazało się, że pomogła wymiana sprzęgła. Ale bez realnego zbadania ciężko strony wać...

H

henex1980

Jutro postaram się nagrać może odgłosy, ewentualnie nagram kamerka z telefonu krótki filmik i umieszczę na jakimś serwerze do wglądu. Akurat może ktoś będzie w stanie prędzej coś wywnioskować. Dzięki za pomoc.

Proszę o link do tematu z astrą, jak można.

H

henex1980

U mnie jest co innego , tutaj jest bardziej stuk , ja ma ewidentne uderzenie , głuche. Bardziej słyszalne i wyraźne. Jakby coś uderzało o siebie. Dosłownie"pu" Bardziej tego nie potrafie opisac.

H

henex1980

Oczywiście chyb się rozumiemy, na luzie tego nie ma, jedynie gdy jestem na 1 biegu i ruszam. Puszczam sprzęgło, walnięcie. Dwójka, puszczam pedał w połowie dup, 3 bieg puszczam sprzęgło dup. Oczywiście teraz jest to w mniejszym stopniu po wymianie poduszki tylnej silnika. Czy nie jet tak że jeździłem za długo z tą poduszka i przy tym ucierpiały pozostałe poduszki/poduszka?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Możliwe ale to najprościej sprawdzić z poziomu kanału, jedna osoba rusza na zaciągniętym hamulcu ręcznym a druga patrzy, widzi i wie... :)

H

henex1980

Ja juz byłem i stwierdzili poducha, jestem po wymianie ale na 100% objaw z tym uderzeniem nie ustapiły, gdy stoję i wrzucę 1ke puszczam sprzęgło w miare dynamicznie z małym gazem lu wcale nie dodaje obrotów to bardziej to przenosi na auto. Jak powiedzmy wkecam obroty na 2-3tys i ruszam to jakby problemu nie ma. Przynajmniej nie słyszę tego, To może faktycznie jeszcze jakas poduszka jest oberwana i skrzynia nie układa się do silnika jak powinna? Dobrze kombinuje? Czasem też co może istotne 2bieg jakby haczył. Jeżdzę autem 2 lata a czasem mam wrażenie że nie moge wyczuc lewarka. Mysle tez o zmianie oleju w skrzyni oraz płynu w sprzęgle, wiem problemu nie naprawie pewnie ale może przedłuże żywot skrzyni i poprawie jej pracę.

Tak robilismy na kanale. Gośc wzioł lusterko ogladał pod autem. Mówi poducha. Niestety jak powtórzę nie jest to tak jak powinno. Nie mam mzliowśći ruszyc dynamicznie , szybciej operowac pedałem sprzęgła po zmianie biegów bo nadal da się usłyszeć to uderzenie.

Do góry Bottom