• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

"Puszczanie" sprzęgła i uderzenie,poduszka?

H

henex1980

Witam. Mam nadzieje że tutaj znajdę pomoc w temacie. Autko to Hundai sonata 2001r. Skrzynia manualna. Od roku czasu mam problem który pojawia się gdy puszczam pedał sprzęgła tak w połowie. U mnie jest 4 poduszki silnika. Podobno. Czym delikatniej operowałem sprzęgłem objaw był mniej wyczuwalny. Diagnoza dwóch mechaników że to poduszka tylna silnika. Idzie od skrzyni do sanek. Poduszka wymieniona jest wielka poprawa ale nie jest to wyeliminowane na 100%. Najbardziej wyczuwa się to na 1-2-3 biegu. Szybsze puszczenie sprzęgła powoduje nadal typowe "pu" Jak wspomniałem jest poprawa ale na 80%. Jeździ się o wiele lepiej. Moja pytanie, co może byc powodem że nadal można usłyszeć to uderzenie? Poduszka była naderwana ale widocznie to nie wszystko,czyżby inne poduszki były również odpowiedzialne za ten luz? Czy to może wina sprzęgła? Poduszki nie są tanie a wymiana w ciemno bo może akurat się uspokoi trochę mnie przeraża. Prosze o pomoc Was zapewne bardziej doswiadczonych forumowiczów. Co i jak jeszcze sprawdzić?

H

henex1980

Jak kupiłem auto 2 lata temu bicie było, wymieniłem sanki silnika (korozja) czyli ławę. Bicie nie ustało. Więc ten element był wykluczył. Tak naprawdę czuc te uderzenie(głuche) najbardziej przy jedynce, potem 2 bieg puszczam i "pu" trójka już w sumie bez tego objawu, no chyba że puszcze szybko sprzęgło to gdzieś można się wsłuchać. Przed wyminą poduszki to pasażerowie zwracali na to uwagę, po wyminie poduchy trzeba się wsłuchiwać i to praktycznie dotyczy najniższych biegów z naciskiem na 1-2 chociaz również co dziwne nie rzadko puszczam spokojnie sprzęgło i jest ok. Tak że ciężko to zdiagnozować. Czy może nie jest tak że jeździłem za długo z tym defektem i wymiana jednej poduszki ( tylniej) nie załatwi problemu całkowicie bo wybite, zmęczone są pozostałe poduszki. Podobno często poduszki wizualnie nie są uszkodzone i dopiero po wymianie jest spokój. Tylko pytanie czy oby to poduszki i jak juz to która? Pozostało 3. Nie ma pewności że to w ogóle podsuszki a wymiana w ciemno kolejnych poduszek jest kosztowna i nie mam pewności że to pomoże. W tym największy problem.

H

henex1980

Witajcie. Nie miałem jeszcze okazji zaglądać do auta. Praca I praca. Na wstecznym również jest ten objaw jak na 1-2 biegu. Pewnie nie jeden kierowca by teraz tego nie zauważył ale jestem wyczulony na stuki, luzy itd. Mimo lat autko mam doinwestowane:) Wydech? Pasuje kanał. Pewnie dopiero po świętach to sprawdzę.

Na rysunkach masz co musisz sprawdzić
Na rysunkach masz co musisz sprawdzić
Sanki silnika wykluczam bo zmieniałem, resztę sprawdzę. Podałeś fotkę z bodajże górnym wahaczem ( to ucho)
To też może mieć wpływ na opisany objaw? Ja mam jeszcze jeden problem, prawe przednie koło ma stuki(nie metaliczne,bardziej głuche) które pojawiaja się przy nierównościach poprzecznych, czym szybciej tym bardziej słyszalne i może faktycznie tutaj jest problem? Luz na tulejce, pukanie na nierównościach i dodatkowo problem z uderzeniem na tym sprzęgle. Kombinuje jak mogę. Ja byłem w dwóch miejscach i nikt nie widzi luzu na zawieszeniu. Tylko nadal objaw z tym "uderzeniem" kojarze jedynie poduche która wymieniona 2 tyg. temu i jest zdecydowana poprawa ale tak jak pisałem nie do końca. Gdzies jeszcze jest luz.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Sprawdź luzy w układzie przeniesienia napędu.
Czasem jest kilka sumujących się usterek, poduszka którą wymieniłeś nie była widać główną przyczyną...

H

henex1980

Wracając do tematu. Czy ta poducha jest do wymiany? Auto na jedynce kiwane przód-tył. Ma luz 2cm. Nie mogę dodać filmiku bo tam dobrze to widać.

Załączniki

• IMG_20170606_122858.jpg
    IMG_20170606_122858.jpg
    838 KB · Wyświetleń: 14
H

henex1980

Sanki uzywane ale na wczęsniejszych też był ten sam problem. Ja pisałem, wymiana poduszki tylnej wyciszyło w znaczej mierze ten odgłos ale to nie jest jeszcze to co powinno byc. Zostawiłem auto u kolegi i dziś jak się wyrobi zerknie na te poduchy i zobaczy co może być tego przyczyną bo przecież nie koniecznie muszą to być poduszki.

H

henex1980

Odebrałem auto. Według mechanika wymiana tej poduszki nie wiele da.Mówi że wyląda na dobrą. Mówił że osobiście by tego nie ruszał. Chyba że oryginał lub dobrać z innego auta bardziej sztywną. Ponoć można kleić, zalewać poduszkę klejem, to pomysł kolegi z pracy. Tak robił w kilku autach.

Czy ta poduszkę mozna odkrręcić bez jakichś problemów? Jest ich w sumie 4. Podobno zalanie jej klejem do szyb powinno zniwelować ten luz. Jak sądzicie? Jakieś drobne rzeczy zrobię ale czy taka czynność zrobię "pod blokiem" ?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
A próbowałeś robić tak, ze jeden siedzi w kanale, a drugi wrzuca bieg i trzymając hamulec próbuje ruszać? Wtedy powinno być słychać skąd to. Ewentualnie stetoskop na uszy i lokalizować.

Do góry Bottom