• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pytanie o narzędzia

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
1 lut- Tak
2 lut. W zależności co chcesz kupić. Ja na gwiazdkę dostałem zestaw z przegubem i nie używam ich często ale robotę robią. Marka kluczy chyba Silver. Wiadomo ... takie narzędzia nie są do opuszczania śrub lub do dociagania przez "rurkę ". Niech inni się jeszcze wypowiedzą . Hej

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
1 tak.
2. Tylko markowe z dożywotnią gwarancja. Ja akurat mam facom ... zobacz na olx za połowę ceny sprzedają całe zestawy. Paragon do gwarancji nie jest potrzebny.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Przegubowe rzadziej ale również się przydają. Natomiast zwykłymi z grzechotką będziesz robił najwięcej

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Całą idea posiadania facom to brak strachu przed używaniem ;)

Ze snapon'a mam tylko komplet długich nasadek od 5 do 15 mm 1/4 cala :D i to tylko dlatego, że znalazłem je w samochodzie który kupiłem :D

https://store.snapon.com/Deep-mm-ch...oint-Flank-Drive-Deep-Socket-Set-P646462.aspx

Cena zabija, w życiu nie dałbym tyle za to, zdecydowanie to samo zrobi facom za ułamek ceny z taką samą gwarancją.
Bahco też ma wieczystą gwarancję, gedore , hazet ..

Wyjdź z założenia, że jesteś za biedy żeby dwa razy kupować.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Chodzi o to że te zwykłe są zupełnie płaskie tzn kocówka oczkowa nie jest pod kątem jak w kluczach płasko-oczkowych bez grzechotki. Pytanie czy to jest wygodne?
Najsensowniejsze wydają mi się te przełączane prawo-lewo. Wiadomo, są droższe, ale wygoda użytkowania chyba najlepsza.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Ja korzystam z NEO, mają "tylko" 25lat gwarancji za to wymieniają wszystko. Mam od nich szafki które z wyposażeniem kosztowały do 3 tyś i robią taką samą robotę jak te za 15.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Tylko że neo w porównaniu do np jonnesway czy king tony ma dość ubogą ofertę.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Tak, ja mówię o podstawowych narzędziach które masz w szafce. Wiadomo że jest jeszcze multum innych

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Ja kupiłem Sata kiedyś kpl od 10 do 19 , 10 i 13 padły ale chyba po paru latach kręcenia prawie codziennie a posiałem gdzieś fv bo tak to by wymienili na gwarancji.
Polecam naprawdę wygodny patent.
A firma no cóż sam wybierz po spojrzeniu do portfela :)

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Ja kupiłem Sata kiedyś kpl od 10 do 19 , 10 i 13 padły ale chyba po paru latach kręcenia prawie codziennie a posiałem gdzieś fv bo tak to by wymienili na gwarancji.
Polecam naprawdę wygodny patent.
A firma no cóż sam wybierz po spojrzeniu do portfela :)
Po spojrzeniu do portfela i przeanalizowaniu potrzeb zatrzymałem sie przy półce jonnesway. Czy dobrze, czas pokaże.

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Mam np. Beta nie polecam 3klucze się posypały, a cena wysoka.
To są delikatne narzędzia szczególnie jeśli chodzi o mniejsze rozmiary. Zastanawiałem się w pewnym momencie kupić marketowe, ułamek ceny a funkcję spełnia tak samo.
Albo markę z dobrą, bezproblemowa gwarancja.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Mam przegubówe z Biedronki i używam 3 lata. Komplet od 8 do 19 za 80 parę zeta. Tymi kluczami nie luzujemy i nie odkręcamy śrub. Zaczynamy i kończymy zwykłym oczkowym i będą działać długie lata.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Mam przegubówe z Biedronki i używam 3 lata. Komplet od 8 do 19 za 80 parę zeta. Tymi kluczami nie luzujemy i nie odkręcamy śrub. Zaczynamy i kończymy zwykłym oczkowym i będą działać długie lata.
Dokładnie Dejot43 popieram,
jonnesway Norberciek dobra firma mam sporo narzędzi i dają radę naprawdę świetnie.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Czy nasadki 1/2 imbusowe powyzej 14, Jonnseway oferuje jeszcze 16, 17, 19, sa przydatne? Nigdy mi nie byly takie potrzebne a chce zakupić komplet dlatego pytam.

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Mogę też polecić narzędzia Corona i Honition są tanie i dobre. Jakiś czas temu kupiłem treszczotke 1/8 cala za 20pln i naprawdę daje radę.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Ja Corone zdecydowanie odradzam. Kupilem jakis czas temu trochę wkladek do wózka i żałuję. Śrubokręty do podbijania sie powyszczerbialy, szczypce stracily zabki, imbusy poukrecaly. Dlatego teraz przerzucilem sie na jonnesway.
Problem jest z gotowymi wkladkami do wozkow. W kazdej czegos brakuje. Neo ma uboga ofertę, king tony i jonnesway dużo różnych wkladek oferują ale te narzędzia sa dziwnie pogrupowane co powoduje ze wiele z nich by sie dublowalo. Dalatego kupuje oddzielnie a jak zdromadze wieksza ilosc to wymodeluje sobie model 3d takiej wkladki na narzedzia i dam komuś do frezowania na cnc.

Do góry Bottom