• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[Pytanie] Profil opony a geometria

Dwazero1

Nowy
Punktów
0
Witam. Mam pytanie czy profil opony ma znaczenie przy zjawisku "przeskakiwania opon" na pełnym skręcie, czy raczej ma na to wpływ zła geometria, choc była sprawdzana i wszystko ok wg sprawdzającego. Rozmiar opony jaki podaje się to 245/35/19 a ja mam 245/40/19. Samochód Lexus GS MK3 AWD. Z góry dzięki za pomoc.

StopMe

Początkujący
Punktów
1
Witam. Mam pytanie czy profil opony ma znaczenie przy zjawisku "przeskakiwania opon" na pełnym skręcie, czy raczej ma na to wpływ zła geometria, choc była sprawdzana i wszystko ok wg sprawdzającego. Rozmiar opony jaki podaje się to 245/35/19 a ja mam 245/40/19. Samochód Lexus GS MK3 AWD. Z góry dzięki za pomoc.

Jeśli Twoje opony się ślizgają, jedną z pierwszych rzeczy, które należy sprawdzić, jest bieżnik. Bieżnik opon zapewnia oponom przyczepność, co jest podstawą bezpiecznej jazdy. Opony o niskim bieżniku nie są w stanie zapewnić odpowiedniej przyczepności do drogi, co stwarza niebezpieczne warunki jazdy. Zużyte opony mogą powodować ślizganie się kół na mokrej i suchej nawierzchni.

Podejrzewam, że to styl jazdy i kwestia bieżnika, ale nie mi oceniać.

Do góry Bottom