• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pytanie w sprawie BMW – AJKOM i MPPS

Car Parts

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lubin
Witam chłopaki.
Rzadko tu bywam, jestem początkującym elektronikiem. Głównie interesuje mnie marka BMW, czasem też VAG.
Mam pytanie: kable do BMW, takie jak INPA i inne „zabawki”, przestają mi wystarczać.
I teraz pytanie numer jeden:
czy warto kupić ICOM BMW z Chin, czy lepiej dołożyć te około 3 tysiące i kupić oryginał BMW?
Pytanie numer dwa:
czy MPPS do zmiany map, wgrywania itp. jest coś wart w wersji chińskiej, czy lepiej nawet na to nie patrzeć, bo oryginał pewnie kosztuje majątek?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Wesołych Świąt życzę!

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
czy warto kupić ICOM BMW z Chin
Nie, miałem trzy i każdy padał dosyć szybko. Oryginał mam już około 6 lat i dalej działa.
czy MPPS do zmiany map, wgrywania itp. jest coś wart w wersji chińskiej
A jest inny niż chiński? To raczej do starych samochodów, edc15, edc16. Warto mieć do starszych tematów, ale to tylko sprzęt uzupełniający.

Car Parts

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lubin
Cześć, mam jeszcze jedno pytanie.
Jeśli kupię oryginalną głowicę BMW ICOM, to czy do niej muszę też kupić program (ISTA/D) w BMW, czy mogę go pobrać z internetu?
Przepraszam, jeśli pytania są banalne, ale dopiero wgryzam się w temat i nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto. Nie wiem, czy lepiej kupić ICOM od BMW i ogarnąć program na laptopie, czy jak to wygląda w praktyce.
Mam laptop z Windows 11 — czy to będzie działało, czy potrzebny jest inny system (np. Windows 10 / VMware / coś innego)?
Jeśli jest tu ktoś, kto siedzi w BMW i zna temat, to proszę o podpowiedź:

co dokładnie kupić,

co zainstalować,

na co uważać,

gdzie najlepiej kupować, żeby nie wpaść na podróbki.
Budżet mam około 6000 zł (jeśli wystarczy). Z góry dzięki za pomoc.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
, to czy do niej muszę też kupić program (ISTA/D) w BMW, czy mogę go pobrać z internetu?
Oryginalnego oprogramowania się nie kupuje. Pobierasz ze strony AOS jeśli przejdziesz rejestrację i wykupisz dostęp. Możesz użyć oryginalnej głowicy do pirackiej isty.
Mam laptop z Windows 11 — czy to będzie działało,
Nie o system tu chodzi, ale o procesor i dysk. Dla pirackiej potrzebujesz minimum i5, 8gb ram i 1Tb.
co dokładnie kupić
Kup dysk z pakietem oprogramowania na olx, sprzedawca ci zainstaluje to zdalnie.

Do góry Bottom