• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Radio 6000 CD Ford Mondeo MK IV

Punktów
0
Witam wszystkich. Bardzo proszę o pomoc. Co może być przyczyną samoistnie włączającego się radia, które następnie się wyłącza i znowu włącza? Czasami możną wyłączyć okrągłym przyciskiem, ale za chwilkę znowu się włącza. A czasami wogóle nie reaguje na przycisk.
W którym kierunku szukać usterki: radio czy instalacja w Fordzie Mondeo MK4 ?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Wygląda to na luźne połączenia zasilania bardziej . Spróbuj na początek wyjąć radio i wpiac ponownie kostki za nim . Może to również świadczyć o uszkodzeniach samego radia wewnątrz . Posprawdzaj co jesteś w stanie. Zajrzyj do bezpiecznikow na większe usterki skontaktuj się z serwisem

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Wygląda to na luźne połączenia zasilania bardziej . Spróbuj na początek wyjąć radio i wpiac ponownie kostki za nim . Może to również świadczyć o uszkodzeniach samego radia wewnątrz . Posprawdzaj co jesteś w stanie. Zajrzyj do bezpiecznikow na większe usterki skontaktuj się z serwisem
TAk " szyny były złe i podwozie też było złe" To żeś mu podpowiedział ( masz uszkodzone radio) Mi wygląda na zanik napięcia Aku>radio> "potencjometr" czyli włącznik radia, sprawdziłbym w pierwszej kolejności Aku potem dokładnie przetrzepać luty na radiu zwłaszcza na zasilaniu oraz potencjometr. A najlepszym sposobem podmienić radio i zobaczysz czy problem został czy nie, jak został to nie wina radia a bardziej zanikach zasilania przez aku, jak problemu nie ma na innym radiu to wina radia (luty lub sam potencjometr)
Jak piszesz czasem nie reaguje włącznik to wina samego potencjometra lub właśnie w tym momencie masz zanik napięcia.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
TAk " szyny były złe i podwozie też było złe" To żeś mu podpowiedział ( masz uszkodzone radio) Mi wygląda na zanik napięcia Aku>radio>
@Encore Jak byś przeczytał mojego posta że zrozumieniem doszedł byś do wniosku że napisałem to samo co i ty. Skoro zajmujesz się serwisowaniem i naprawa bardziej szczegółowo wiesz po prostu więcej chociażby wadę o potencjometrze lub o zimnych lutach w plycie więc nie sugeruj mi tekstu " podwozie było zle"
Automatyczne połączenie postów:

@Encore Jak byś przeczytał mojego posta że zrozumieniem doszedł byś do wniosku że napisałem to samo co i ty. Skoro zajmujesz się serwisowaniem i naprawa bardziej szczegółowo wiesz po prostu więcej chociażby wadę o potencjometrze lub o zimnych lutach w plycie więc nie sugeruj mi tekstu " podwozie było zle"
A najlepszym sposobem podmienić radio i zobaczysz czy problem został czy nie,
Według cb jest najlepiej kupić radio za co najmniej 400 ziko i zobaczyć czy się udało zamiast zobaczyć podstawy które nic nie kosztuja

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Automatyczne połączenie postów:

Według cb jest najlepiej kupić radio za co najmniej 400 ziko i zobaczyć czy się udało zamiast zobaczyć podstawy które nic nie kosztuja
za 400ziko? jak cd6000 chodza po 30 złotych :D A tak mianowicie jasne najprosztrze rozwiązanie czyli odpięcie kostki iso i wpięcie daje czasem poprawę ale dalej sądzę, że to wina potencjometr lub luty ( mam radio 6000cd w foczce) i miałem podobne objawy w moim przypadku przelutowanie styków ISO zasilania na płytce pomogło

Ostatnia edycja:

marcin220977

Początkujący
Punktów
0
Częstą przyczyną samoistnego wyłączania się radia jest usterka licznika przerabiałem to w dwóch fordach

Do góry Bottom