• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rapid 1.2 MPI + LPG przerywa, nierówno pracuje P0303

cameleon741

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
Witam kolegów i koleżanki!
Przeszukałem forum i nie znalazłem takiego tematu (lub jestem ślepy
)
Posiadam Skodę Rapid 1.2 MPi + fabryczne LPG landi renzo.
Wczoraj, gdy stałem w korku, auto zaczęło głośno chodzić, nierówno, szarpać i przerywać podczas przyśpieszania. Problem nie występuje powyżej 3500-4000 tys. obr.
Zapalił się check engine, epc i kontrola trakcji. Zgasiłem auto i odpaliłem ponownie, kontrolki przestały się świecić ale szarpanie nie ustało.
Posiadam amatorski komputer diagnostyczny, podpiąłem go i w błędach tymczasowych, był błąd P0303- przerywanie zapłonu na 3-cim cylindrze.
Gdy wszedłem w dalszą diagnostykę -> MONITOROWANIE CZUJNIKA SPALIN 2 (BLOK 1) -> TID: $89 TEST -> dolna wartość graniczna: 32.768 V, górna wartość graniczna: 0.298 V, wartość testowa: 0.000 V, Stan: FAIL

https://www.fotosik.pl/zdjecie/38d341a24c5d8a4f
https://www.fotosik.pl/zdjecie/429c94053c050153
https://www.fotosik.pl/zdjecie/c3b86cfedb3cefb9
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e660633da6ce22be
https://www.fotosik.pl/zdjecie/ec29dcaed3e590b4

Auto regularnie serwisowane w ASO i wszystko robione zgodnie z książką serwisową.
Odpalałem jeszcze auto wczoraj i dzisiaj rano i chodzi teraz normalnie, tak jak powinno. Żaden błąd się nie wyświetla, ale wskazania z tego testu TID: $89 dalej pokazują 0 V i stan: FAIL.

Przed chwilą poszedłem zamienić cewki, ale dalej nierówno zaczyna chodzić, łapie błędy na 3-cim cylindrze.
Wykręciłem świece żarowe i wszystkie wyglądają ok, poniżej wrzucam zdjęcie świecy z 3ciego cylindra:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4ddd1d84d2030530

Zastanawiałem się nad gniazdem zaworowym... Ale na zdrową logikę myśląc- jeśli by się urwało, to auto cały czas miałoby problem z 3cim cylindrem a tutaj jak usunę błędy, zgaszę auto i odpale ponownie to raz chodzi normalnie tak jak powinien a raz nim rzuca. Błedy zapalają się tylko pod dużym obciążeniem - jak ruszę i wcisnę gaz do podłogi.

Wchodziłem jeszcze w diagnostykę cylindrów i dane pokazują przerywanie zapłonu w ostatnim cyklu pracy- na pierwszym i drugim cylindrze wyświetlało 0, czyli ok, a na trzecim 346 przerwań zapłonu.

Panowie, ktoś z Was ma może jakiś pomysł?
Zastanawiam się czy nie pojechać do ASO i żeby podłączyli pod porządny serwisowy komputer, może wtedy pokaże jakiś czujnik uszkodzony czy coś?

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Odległość elektrod świec odpowiednia dla tego silnika?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Kompresja dość często jest równa. Proponuję szczelność cylindrów porównać

cameleon741

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
piahol, nie wiem, nie mam mikrometru i nie znam parametrów jakie powinny być odstępy :(

komar200, taki mam zamiar i chyba od tego zacznę...
myślisz, że taki przyrząd do czegoś się nadaje? http://allegro.pl/tester-cisnienia-sprezania-w-silnikach-benzynowych-i7004693218.html#shippingInfo

dimitriew, w mojej okolicy chyba ciężko będzie znaleźć kogoś kto mi to pomierzy :( przyrząd nie jest jakiś super drogi, ale nie mam skąd powietrza wziąć - mieszkam w bloku.
Podsumowując - postaram się jutro zmierzyć kompresje na cylindrach i dam znać co wyjdzie.

Chyba, że macie jeszcze jakieś propozycje co można sprawdzić?

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Możliwe przyczyny:
  • Pierwsze podejrzane:
    • Świece zapłonowe / wtryskiwacze są uszkodzone
    • okablowanie lub obudowa świec zapłonowych / wtryskiwaczy ma słaby kontakt
    • uszkodzona cewka (dom)
    • system wlotu powietrza jest nieszczelny (EGR lub MAF)
  • Drugi podejrzani:
    • niewystarczająca kompresja
    • niewłaściwie zamykający zawór wylotowy
      • rozrządu wałek rozrządu?
      • napinacz łańcucha?
    • osady węglowe na zaworach
    • spalony zawór
    • słabnące popychacze
  • Wtryskiwacz paliwa jest uszkodzony / zanieczyszczony / uszkodzony
  • Czujnik tlenu (lambda) skażony / uszkodzony
  • Katalizator nie jest w porządku
  • Zawór EGR (N18) jest zablokowany lub zablokowany
  • Uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu (G40)
  • Czujnik Prędkość zakładania (G28) luźna / uszkodzona
  • Uszkodzony system odpowietrzania zbiornika (EVAP)
  • Złe kontakty ECU

cameleon741

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
mechanik.k, czy świeca zapłonowa która jest na zdjęciu, mimo że wygląda dobrze, może być uszkodzona?
Jeśli chodzi o wtryskiwacze, to chyba musiałyby się uszkodzić obydwa na raz (od lpg i pb), bo na jednym i drugim jest tak samo?

Co Ty byś zrobił na moim miejscu? Od czego byś teraz zaczął? Skoro cewki były zamieniane, świece wyglądają tak jak na foto zamieszczonym wyżej. Może spróbować zamienić świece? Wtedy mógłbym wyeliminować w 100% układ zapłonowy?

A może to jakiś problem z komputerem sterującym silnikiem?

cameleon741

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
Nie ma na to reguły po jakim czasie wyskoczy... Raz przejade 100m a raz 2 km.
Na pewno wyskakuje tylko podczas przyśpieszania. Pierwszy etap jest taki że zaczyna poszarpywać autem podczas przyśpieszania (przerywa tak jak w starych autach było przebicie na przewodach), za moment zapalają kontrolki (check, epc, kontrola trakcji) i auto już przestaje przerywać, bo mu odcina moc. Dalej nierówno pracuje na biegu jałowym, rzuca nic, głośno chodzi, ale podczas przyśpieszania nie przerywa.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
piahol, nie wiem, nie mam mikrometru i nie znam parametrów jakie powinny być odstępy :(

To zamień świece miejscami skasuj błędy i po odpaleniu będziesz wiedział czy błąd pochodzi od świecy. Myślenie nie boli.
Skoro nie chcesz rozpocząć od rzeczy najtańszych, polecam wymianę silnika, może nie będzie proste ale na pewno kieszeń poczuje. :)

cameleon741

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
Skoro nie chcesz rozpocząć od rzeczy najtańszych, polecam wymianę silnika, może nie będzie proste ale na pewno kieszeń poczuje.
hehe, patrzyłem profilaktycznie na alledrogo po ile takie silniki i nie znalazłem takiego 1.2 mpi :D
Przełożę jutro te świece, zmierzę kompresję i będziemy kombinować dalej :)

cameleon741

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
Zakręciłem zawór od lpg, wyjechałem do końca gaz który był w przewodach, przejechałem się na benzynie i odkręciłem ponownie zawór na butli. Auto chodzi tak jak powinno, nie szarpie. Nie wiem czy to przez zakręcenie i odkręcenie tego gazu czy się po prostu sam naprawił jak postał :) Tak czy inaczej obawiam się, że usterka wróci :(
Przejechałem nim specjalnie okolo 100km i ani razu nie było problemów :extra:

Chwilowo temat uważam za zamknięty, jeśli problem powróci to poinformuję co i jak :)
Dzięki za pomoc! :extra:

Do góry Bottom