• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rav4 Żarzy sie kontrolka VSC/TRC??

Kelebrion

Początkujący
Punktów
0
Witam panowie. Mam Rav4 2004r z silnikiem 2.0 VVT-I i mam takie objawy ze jak odpale silnik wszystko jest fajnie ale po 10 minutach jazdy zaczyna ona mi sie delikatnie zaczyna żarzyć a po chwili coraz mocniej ale kontrola trakcji działa bo zarzucalem ją na śniegu i zapala sie samochodzik w poslizgu i jak ja zagasze i odpale za jakis czas to na poczatku sie nie pali a potem znow zaczyna zarzyć a czasami w ogole sie nie żarzy. Może ktos wie co to może byc??

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja proponuje zajzec do skrzynki beziecznikow i eventualnie potraktowac ja suszarka do wlosow przez 15-20 minut, a najlepiej to na diagnostyke podleciec;) Wg mnie zwara jakas prosta ale nie sugerowal bym sie ze to usterka bo jak sam twierdzisz nie ma objawow uprzykszajacych eksploatacje;)

Kelebrion

Początkujący
Punktów
0
no troche mi to przeszkadza bo chce ją sprzedac, byków na launchu zadnych nie ma;/;/

P

PogotowieSamochodoweUK

To jak nie ma zadnych bledow to jedynie suszenie wszelkich bezpiecznikow, przekaznikow i zegarow w srodku.

Powiedz czy tam rpzypadkiem bezpieczniki lub przekazniki nie sa gdzies blisko lamp przednich jak w fiacie stilo np?
Jesli tak to moglo tam wode zaciagnac;) Sprawdzic nie zaszkodzi i podsuszyc zanim sie zacznie grubiej grzebac.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Dobrze gada polać mu!
Za czasów mojej kadencji w Toyocie przy myciu camry w hybrydzie po przeglądzie to samo się stało (w zwyczaju było mycie silników :D ).
Suszenie wystarczyło.

Kelebrion

Początkujący
Punktów
0
No dobrze ale to samo sie powinno wysuszyc od rozgrzanego silnika, jedyna opcja to taka ze jak jezdze po tym sniegu to gdzies leci ten snieg i sie robi zwara a potem na drugi dzien wyschnie i jest ok ale jak pojezdze to znow to samo. a powiedzcie moze to byc ze jezdze na rezerwie paliwa?? a powiedzcie to tylko moga byc bezpiecznikie czy gdzies jakies czujniki od kontroli trakcji??

radek15001

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Łaziska Górne
mysle ze od bezyny to nie bedzie ale to bedzie tak jak mowisz mozliwe ze snieg tam leci :] sprawdz sobie szczelnosc puszki z bezpiecznikami wysusz iz obacz czy bedzie sie tak działo :]

Kelebrion

Początkujący
Punktów
0
OK dzis to sprawdze zobaczymy:)) Wielkie dzieki:)

No sprawdzilem i nic mi sie nie dostaje jest suchutko kolo puszki bezpiecznikow:) a moze to byc wina ze mam spalona prawa przednia postojówke??

P

PogotowieSamochodoweUK

No tego nie mowiles....w grupie VAG jak sie psuja swiatla stopu lub ich wlacznik to w dieslach swieci kontrolka swiec zarowych;)

Kelebrion

Początkujący
Punktów
0
No wlasnie caly czas mowimy ze się świeci a u mnie dzis jak ja rano odpalilem to sie nie paliła ppo jakis 10 min zaczęla sie delikatnie żarzyc i jak ja zgasilem i zostawilem na zapłonie bo sie podpinałem lunchem zeby sprawdzic byki to zauwazylem ze ta dioda coraz mocniej sie żarzyła od samego zapłonu. co to moze byc??

P

PogotowieSamochodoweUK

Wyciagnij zarowke/diode i bedzie po klopocie:D Tylko nie rob jak handlarz i nie zaklejaj tasma:D Tylko profesjonalne usuniecie wchodzi w gre:p

Oczywiscie zarowalem.

Masz sucho w bezpicznikach, oczywiscie sprawdziles wszelkie kabelki przy czujnikach w zawieszeniu czy nie maja przebicia i te wokol silnika idace do kabiny tez.

Pozniej mniemam ze sprawdziles bezpieczniki i kable w srodku pod kierownica/schowkiem?

Jesli tak to szykuje sie grzebanko. Jesli nie to poruszaj wszystkimi kablami a druga osoba niech obserwuje czy jest reakcja kontrolki na to czy nie.

Kelebrion

Początkujący
Punktów
0
Jakby cos nie stykalo albo by bylo zwarcie to ona by sie paliła od samego poczatku a u mnie ewidetnie widac ze jakby sie cos rprzegrzewalo bo na poczatku jest wszystko pieknie tylko z biegiem czasu zaczyna systematycznie sie żarzyc i żarzyc mocniej i na koncu juz nawet mocno. moze w liczniku sie dioda grzeje albo cos??

P

PogotowieSamochodoweUK

Nie wiem jak tam wyglada ten licznik, ale jesli ma jakas diode zaporowa wspolna tej kontrolki i czegos jeszcze to mozliwe ze ta zapora puszcza sygnal z czegos innego.

krzychu79

Początkujący
Punktów
0
Witam panowie. Mam Rav4 2004r z silnikiem 2.0 VVT-I i mam takie objawy ze jak odpale silnik wszystko jest fajnie ale po 10 minutach jazdy zaczyna ona mi sie delikatnie zaczyna żarzyć a po chwili coraz mocniej ale kontrola trakcji działa bo zarzucalem ją na śniegu i zapala sie samochodzik w poslizgu i jak ja zagasze i odpale za jakis czas to na poczatku sie nie pali a potem znow zaczyna zarzyć a czasami w ogole sie nie żarzy. Może ktos wie co to może byc??
cześć. znalazłeś przyczynę ?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1548
cześć. znalazłeś przyczynę ?

Kelebrion​

Początkujący · 42
Dołączył 6.11.2012
Czas spędzony online 0
Ostatnio widziany 14.08.2014

czyli wychodzi, że za tydzień będzie 11 lat jak gościu pojawił się tu po raz ostatni

Do góry Bottom