• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rdza na dachu i słupkach

Quba

Nowy
Punktów
0
Witam

Chciałbym Waszej opinii ile może kosztować naprawa dachu oraz słupków A w stanie jak na zdjęciach. Pacjent to stara dobra pożywka dla rdzy, Mercedes W124 sedan z 92 roku. Tak, wiem, jest nieźle :p

Dzięki za pomoc.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
...zależy jaką opcję zaakceptujesz .Wykonanie zaprawki wzdłuż połączenia dach-szyba ,,czy lakierowanie całej powierzchni dachu .Kolejną ważną kwestią jest -pytanie czy trzeba wycinać przednią szybę aby dokładnie usunąć rdzę ,bo może zaistnieć taka konieczność ...a to generuje dodatkowe koszty .Ze zdjęć trudno określić jak głęboko skorodowane są słupki .Jeżeli jest tam korozja na wskroś ,wówczas należałoby dorabiać wstawki z blachy ,,,a to też dodatkowe koszty .Z innego pkt. widzenia jest sens wykonać tą pracę solidnie i nie żałować pieniędzy bo te mercedesy jak są w dobrym nienagannym stanie to KOSZTUJĄ !W wersji min. powinieneś zmieścić się w przedziale 500-900 zł.Jednak tylko wizyta w zakładzie lakierniczym da Tobie odpowiedż odnośnie ceny za naprawę .

Quba

Nowy
Punktów
0
Te ogniska korozji były zaniedbane przez poprzedniego właściciela... Woda na głowę nie kapie, nic nie cieknie ani z szyby ani ze słupków to tego nie ruszał :p . Tak jak napisałeś, lepiej zrobić tą pracę raz a dobrze i nie żałować na to pieniędzy, "pudrowanie pryszcza" doraźnymi zaprawkami da spokój na rok może dwa lata. Zakładając pełen serwis, czyli wycinanie szyby, demontaż podsufitki i niezbędnych elementów tapicerki, wykonanie wstawek z blachy i dobre lakierowanie całego dachu w jaki budżet powinienem celować? Zdaję sobie sprawę, że dopiero lakiernik po oględzinach jest w stanie ocenić skalę roboty ale przyjmując pesymistyczny scenariusz to w jakich widełkach cenowych powinno się to zamknąć? 1500 - 2000 zł? Przyznam szczerze, że nie wykonywałem wcześniej prac blacharskich i nawet nie mam skali porównawczej heh :) .

Do góry Bottom