• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rdza na podwoziu + na blacharce. Lublin 2.4

Matt0x

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Niedawno zakupiłem Lublina 2.4. Auto kupione do sporadycznego i okazjonalnego użytkowania/ przywiezienia drewna, palet.
Lublinek jako tako wygląda i nie jest jakoś bardzo mocno zardzewiały.
Ma kilka ognisk rdzy na drzwiach i nadkolach, nie które widać wychodzą z miejsc zrobionych na szybko w sposób chałupniczy.
Podwozie posiada rdzę ale tylko na górnej powierzchni, brak przeżarcia rdzą w głąb elementów.
Widać, że kiedyś było wszystko zakonserwowane jakby jakąś powłoką gumową lub czymś podobnym. Teraz to odpada i na wszystkich elementach jest rdza ale tylko jak pisałem na samej górnej powierzchni.
Chciałbym auto jako tako przygotować wizualnie do przeglądu. Fajnie jakby udało się choć trochę poprawić wizualnie te wszystkie ogniska rdzy oraz ewentualnie trochę opóźnić cały proces rdzewienia. Nie chcę działać cudów z względu na koszta. Chciałbym choć trochę przypudrować auto.
Mam zamiar ramę, inne elementy pokryte rdzą oczyścić szlifierką z tarczą lamaleką lub szczotką drucianą z odpadającej i łuszczącej się rdzy (jednynie z miejsc dostępnych, bez rozkręcania itp. ) Następnie zamówiełem preprat Neutralizator rdzy 1kg - odrdzewiacz z Chemikal Polska. Czytając opinie widzę, że jest skuteczny.
Po odrdzewieniu mam zamiar elementy albo pomalować jakąś farbą okrętową albo może lepszym pomysłem będzie BITGUM BITEX 3L, ponoć jest wydajny no i stosunkowo niedrogi.
Czy to dobry pomysł? Co będzie lepsze, oczyszczenie, odrdzewienie, BITGUM BITEX? Czy może oczyszczenie, odrdzewienie, farba podkładowa antykorozyjna czarna w sprayu?
Druga sprawa to pytanie, jak w nadkolu, na blacharce drzwi jest dość mocne ognisko rdzy, mała dziurka to co tam najlepiej zastosować? Oczyścić, nałożyć szpachel + lakier podkładowy + lakier w kolorze drzwi? Dobrze myślę?
Ostatnie pytanie, słyszałem, że Lubliny powinno się dobrze przesmarować tzn. elementy ruchome zawieszenia, tam w okolicach resorów, piór? Czy może ktoś polecić czym konkretnie? Jakiś tawot? może co innego? Jakie elementy powinno się posmarować?
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam

rzoofiu

Uczestnik
Punktów
2
Szlifierka+bitgum da efekt wizualny i to krótkotrwały, bo po pierwszej zimie wszystko odpadnie. Chemia ma szanse pomóc na minimalne ogniska rdzy, Na zaawansowaną korozję tylko piaskowanie, a to też do pewnego stopnia, bo z reguły to już tylko migomat pomoże. Jeżeli chcesz przedłużyć życie auta, to raczej zamiast gumy szedłbym w stronę wosków, typu elaskon. Oczyścić z rdzy, tym zapsikać, dużo nalać w profile zamknięte i trochę przedłuży agonię, a przynajmniej w razie jak się w końcu dziury pojawią, to nie będziesz miał tak przeje..... żeby się tego pozbyć.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Do oczyszczania z rdzy polecam,,włosy murzyna,,f-my 3M ,ja do konserwacji stosuję Kortanin F (profile zamknięte ,spód) ,trzy razy w odstępach kilkudniowych,potem rewelacyjny wosk w sprayu holenderski Color Matic,za 12 puszek czyli w sumie 6 l zapłaciłem coś ok 250 zł z k.w(,AKEMI do pistoletu kosztuje ok.80 zł 1 l,nie jest lepszy,)trzyma się rewelacyjnie,woda pod ciśnieniem tego nie tyka.Jeśli się ma warunki i pistolet a chce się obniżyć koszty,wosk AXENOL ,poniżej 100 zł 5 l,na spód trzeba podgrzać,profile zamknięte trzeba dodać olej pełzający (1::5)

Do góry Bottom