• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Regeneracja katalizatora fiesta mk6

gogik86

Początkujący
Punktów
0
Witajcie
Jakiś czas temu zaświeciła mi się kontrolka silnika. Wstąpiłem do mechanika. Wyszło że sonda. Wymieniono. Po tygodniu znowu to samo. Po dokładniejszym przeglądzie decyzja - wymiana katalizatora. Wiem że jest coś takiego jak regeneracja aczkolwiek nie wiem na ile to jest skuteczne i jak długo (dodam że impreza to nie tania).
Będę wdzięczny za info którą z opcji wybrać, ewentualnie mile widziany (tani) punkt w krk gdzie mógłbym taką operację odbyć.

Z góry dzięki za pomoc.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nastepna totalna bzdura bo 2 sonda daje info do ustawienia korekty OL czyli LTFT , próbowałem robić emulator i zaraz wariowała mi LTFT . Na razie zaniechałem testów elektronicznego emulatora ale może wróce do tematu .

gogik86

Początkujący
Punktów
0
no wszystko super tylko co z tą strumienicą? da sie czy nie? jest różnica między 100 a 1150pln :)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jak chcesz wywalić kata to wystarczy go wystukać(nielegalne) a obudowę zostawić po co ci ta strumienica?

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Wywalaj ale na własną odpowiedzialność, emulator może zadziałać a może i nie, Twoja decyzja.
Kiedyś miałem CRV-kę benzyniaka z podobnym problemem, też z dwoma sondami na układzie wydechowym, posypał się wkład katalizatora, nie kombinowałem, założyłem używkę w dobrym stanie i problem z check engine zniknął, z odczuć subiektywnych jakby auto zaczęło mniej palić i lepiej jeździć.
Pewnie jak by była jedna sonda tylko (przed katem) to bym wkład wystukał i wstawił w środek rurkę bo na pustej bańce auto benzynowe (wolnossące) napewno by było głośniejsze (czego nie zaobserwowałem w Turbodieslu) po opreacji usunięcia kata.

Do góry Bottom