• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Regenerowana turbosprężarka - przeładowanie

Perski102

Początkujący
Punktów
1
Witam, oddałem turbine do regeneracji z powodu przycinającej się geometrii oraz dużego luzu na nastawniku elektronicznym (sprawdzałem osobiście). Ponadto były też błędy za dużego ciśnienia doładowania. Podczas jazdy często odcinało moc ,powyżej 2 tys obrotów samochód szedł nieregularnie . O dziwo nie było dymienia. Po montażu regenerowanej turbiny dalej samochód przyapiesza nieregularnie i ma błąd za dużego ciśnienia . U znajomego sprawdzałem i mówił że przeładowuje według kompa około 0,6-0,7 bar. Czy jest możliwość wyregulowania turbiny odpowiednim do tego programem na samochodzie ? Jest to turbina garretta z elektronicznym nastawnikiem a samochód mercedes E klasa w211 2004 rok 2.2 90kw. W poniedziałek dzwonie do firmy która regenerowała turbine ale najpierw wolę was się popytać co o tym sądzicie.

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Jeżeli mają do tego sprzęt powinno udać sie na aucie przeprogramować kąt nastawnika bez wyciągania turbiny.

marhef223

Uczestnik
Punktów
10
Turbina jest ok, mnie to śmierdzi padniętym czujnikiem doładowania.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Turbina jest ok, mnie to śmierdzi padniętym czujnikiem doładowania.
Dokładnie, tez stawiam że sama turina jest OK. Jesli juz raz przecież nastawnik programowali to co by niby miało zmienic jeszcze raz? Co za róznica na stole czy na aucie? I tak przez te sama wtyczkę się łaczą i ta sama sztanga?
Chyba ze cały nastawnik po regeneracji na jakis ryżowych czesciach - to wtedy tak sie dzieje.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
pewnie na biegu jałowym jest 1200mbar doładowania, hmm?

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
To daj odczyt z Starki ile jest na wolnych obrotach a ile po zasterowaniu. Masz tam w programie krok po kroku i od razu pokazuje odchylki w parametrach.
Jak masz inny sprzęt a jesteś pewny że daje prawidłowe odczyty to nastawnik albo czujnik. W programie to wyjdzie

Perski102

Początkujący
Punktów
1
Problem rozwiązany. Przyczyną była turbina . Najprawdopodobniej źle złożona ale już nie dopytywałem tego kto regenerował- no trudno ,pomyłki się zdarzają. Najważniejsze że została poprawiona i teraz mercedes chodzi jak rakieta.

Do góry Bottom