• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Regulacja siły hamulca ręcznego Peugeot 407 SW

Elvispm

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Zielona Góra
Witam,

Czy może mi ktoś poradzić, jeśli spotkał się z podobnym problemem jak mój. A mianowicie na stacji podczas kontroli autka wykazało mi, że hamulec pomocniczy (ręczny) nie hamuje mi na jedno z kół.
Hamulec zasadniczy (nożny) jest bez zarzutów na obu osiach i wszystkich kołach, ale ręczny jest w porządku na lewym a na prawym kicha.
Dziś podniosłem tył i sprawdziłem które koło jak chwyta. Okazało się że strona lewa już łapie od pierwszego ząbka a na czwartym nie mogłem już ręką ruszyć, natomiast prawa strona dopiero od piątego ząbka zaczyna chwytać i dopiero przy 8-9 nie mogę koła obrócić.
Gdzie i w jaki sposób to wyregulować, bo oglądałem ze wszystkich stron ten zacisk i nie mam pojęcia.

Pozdrawiam :D

Elvispm

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Zielona Góra
Dobra to właśnie tego próbuję się dowiedzieć gdzie i w jaki sposób się tą linkę reguluje, robiłem akcję z samonapinaczem pod mieszkiem ale to nic nie dało. Co lepsze na zasadniczym hamulce się równo rozkładają.

freno

Uczestnik
Punktów
4
Zasadniczy a pomocniczy to troszkę dwie różne sprawy.
Na zacisku z tyłu masz dźwignię ręcznego:
- sprawdź czy po zwolnieniu lewarka ręcznego czy obie dźwignie opierają się o ogranicznik,
- zaciągnij 3-4 ząbki i zobacz czy dźwignie przy zaciskach równo się wychyliły, jeśli nie to z tej strony, gdzie dźwignia mniej się wychyla jest problem z linką.
- jeśli jednak dźwignie wychylają się jednakowo, zdemontuj zacisk z koła ze słabszym ręcznym, sprawdź klocki, prowadnice zacisku muszą swobodnie się poruszać w jarzmie
ponadto poruszaj dźwignią ręcznego (na zacisku) czy pracuje prawidłowo bez zacięć czy tłoczek w tym czasie pracuje, przy okazji sprawdź stan powierzchni tarcz.

Elvispm

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Zielona Góra
Problem już został rozwiązany, zakupiłem używany zacisk, rozebrałem wyczyściłem zmontowałem. Następnie podmieniłem w aucie. Śmiga aż miło się patrzy. Stary zatarł się, albo coś go do tego zmusiło, jak go rozbierałem to z resztkami płynu mnóstwo syfu wylatywało pod koniec. Sam cylinderek nie wysuwał się jak sterowałem cięgnem ręcznego, wykręciłem go (odwrotnie jakbym składał, lecz bez docisku).
Ten wyciągnięty z auta miał strasznie poskręcaną osłonę na cylinderku, a on sam nie wyglądał najlepiej. Nie znam szczegółowo zasady działanie mechanizmu, ale wydaje mi się że uszkodzeniu uległy części w cylinderku, śruba się mimo wszystko wysuwa, utkwił w jednym położeniu.

Dzięki wszystkim za pomoc

Załączniki

• 20140412_144940.jpg
    20140412_144940.jpg
    577,9 KB · Wyświetleń: 10
  • 20140412_144928.jpg
    20140412_144928.jpg
    598,6 KB · Wyświetleń: 10
Do góry Bottom