• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

rejestracja samodzielnie zrobionego pojazdu

jacky112

Nowy
Punktów
0
Miasto
Suwałki
Od kilku lat posiadam działkę poza miastem na której spędzam coraz więcej czasu. Na początku moim jedynym "pojazdem" były taczki z marketu budowlanego ale wraz z rozrostem ogrodu zacząłem myśleć o jakimś niewielkim pojeździe mechanicznym. Na początku byłem skłonny kupić jakiś niewielki traktorek ale po analizie zawartości mojego warsztatu postanowiłem samodzielnie pobawić się w konstruktora i "coś sklecić". Budowę pojazdu zacząłem jeszcze na jesieni 2016 roku, nie spieszyłem się czasami ze względu na pracę zawodową, moja konstrukcja nie była ruszana nawet przez trzy tygodnie. Aż w końcu po ponad roku udało się, przedwczoraj po raz pierwszy siadłem za kółkiem mojego niewielkiego pojazdu "typu SAM".
I teraz pojawia się pytanie a raczej kilka pytań...
1. Czy taki pojazd w ogóle można zarejestrować?
2. Jeśli tak jak "mniej więcej" wygląda taka procedura i jakie będą jej koszty?
3. Czy rejestracja będzie w ogóle opłacalna jeśli z dróg publicznych będę korzystał raczej sporadycznie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich serdecznie!

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Nie zarajastrujesz, chyba ze masz duzo $$$

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Jedź to Hiszpanii tam robisz homologacja za 1000 euro z tego co pamiętam i rejestrujesz. Inaczej nie przebrniesz tego tenatu

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Od kilku lat posiadam działkę poza miastem na której spędzam coraz więcej czasu. Na początku moim jedynym "pojazdem" były taczki z marketu budowlanego ale wraz z rozrostem ogrodu zacząłem myśleć o jakimś niewielkim pojeździe mechanicznym. Na początku byłem skłonny kupić jakiś niewielki traktorek ale po analizie zawartości mojego warsztatu postanowiłem samodzielnie pobawić się w konstruktora i "coś sklecić". Budowę pojazdu zacząłem jeszcze na jesieni 2016 roku, nie spieszyłem się czasami ze względu na pracę zawodową, moja konstrukcja nie była ruszana nawet przez trzy tygodnie. Aż w końcu po ponad roku udało się, przedwczoraj po raz pierwszy siadłem za kółkiem mojego niewielkiego pojazdu "typu SAM".
3. Czy rejestracja będzie w ogóle opłacalna jeśli z dróg publicznych będę korzystał raczej sporadycznie?
W czerwcu 2013 roku zmieniły się przepisy dotyczące rejestracji pojazdów SAM. Po zmianie przepisów obecnie nawet przyczepki nie zarejestrujesz...(pewnie palce maczało lobby przyczepiarskie bo im homologowane dwukółki nie schodziły :) )... Aby zarejestrować pojazd / przyczepę należy wystąpić o homologację a to już kosztuje tyle, że jak nie jesteś producentem to ci się nie opłaca.
Co do twojego przypadku to do końca nie wiem jak to ugryźć - czy pod ustawę o SAM czy pod pojazd wolnobieżny. Nie śledziłem sprawy wolnobieżnych ale może kierują się nieco innymi prawami przy rejestracji więc może jakaś tam szansa jest...

http://www.tdt.pl/homologacja-pojazdow/zalatwianie-spraw/dopuszczenie-jednostkowe-pojazdu.html

Wrzuć fotkę tego dzieła... :D

Ostatnia edycja:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
17lat temu zrobiłem na swoje potrzeby do ogrodu traktorek sam skrzynia dzika silnik malucha, masa całkowita 750kg więc nie wymaga rejestracji. Ale po drogach publicznych nie wolno

Do góry Bottom