Od kilku lat posiadam działkę poza miastem na której spędzam coraz więcej czasu. Na początku moim jedynym "pojazdem" były taczki z marketu budowlanego ale wraz z rozrostem ogrodu zacząłem myśleć o jakimś niewielkim pojeździe mechanicznym. Na początku byłem skłonny kupić jakiś niewielki traktorek ale po analizie zawartości mojego warsztatu postanowiłem samodzielnie pobawić się w konstruktora i "coś sklecić". Budowę pojazdu zacząłem jeszcze na jesieni 2016 roku, nie spieszyłem się czasami ze względu na pracę zawodową, moja konstrukcja nie była ruszana nawet przez trzy tygodnie. Aż w końcu po ponad roku udało się, przedwczoraj po raz pierwszy siadłem za kółkiem mojego niewielkiego pojazdu "typu SAM".
I teraz pojawia się pytanie a raczej kilka pytań...
1. Czy taki pojazd w ogóle można zarejestrować?
2. Jeśli tak jak "mniej więcej" wygląda taka procedura i jakie będą jej koszty?
3. Czy rejestracja będzie w ogóle opłacalna jeśli z dróg publicznych będę korzystał raczej sporadycznie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich serdecznie!
I teraz pojawia się pytanie a raczej kilka pytań...
1. Czy taki pojazd w ogóle można zarejestrować?
2. Jeśli tak jak "mniej więcej" wygląda taka procedura i jakie będą jej koszty?
3. Czy rejestracja będzie w ogóle opłacalna jeśli z dróg publicznych będę korzystał raczej sporadycznie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich serdecznie!
)... Aby zarejestrować pojazd / przyczepę należy wystąpić o homologację a to już kosztuje tyle, że jak nie jesteś producentem to ci się nie opłaca.