• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

remont silnika volvo v50 2.5t t5 2008 r

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
witam kolegów, pisze do was gdyż kupilem auto dla zony z uszkodzoną UPG i dzis czapka została zrzucona aby potwierdzic diagnoze, owszem zgadza sie UPG poszła ale nie wiadomo czemu, słyszałem także ze w tych silnikach czesto pekają tuleje miedzy cylindrami, u mnie akurat nic nie widać, ale ze chce juz zrobic remont na lata to jaki macie na to patent, może ktoś przerabiał temat tego silnika które tez były w focusach i s-maxach i poradzi mi jak to sensownie zrobic i czy sam dam radę wszystko poskładać i ustawić, nigdy tego silnika nie rozbierałem i nie wiem czy brac sie za to czy oddac do mechanika który specjalizuje sie w volvo, a moze ktoś z tego forum jest kto chciałby pomóc w złożeniu i uruchomieniu silnika nie za darmo rzecz jasna

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Specjalista od volvo czy fachowiec od robienia silników?? Najpierw zweryfikuj usterkę a potem gdybaj co zrobić i jak. To, że poszła uszczelka to jedno, kwestia dlaczego. czy krzywy blok, krzywa głowica, luźne odprężone śruby głowicy czy najzwyczajniej ugotowany silnik.

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
wszystko rozebrane, głowica krzywa 0,05 mm, blok do planowania napewno bo jest zapadniety tak samo jak głowica 5 setek, tuleje trzymają nominał więc owalność jest spoko, ponoc czapki nie opyla sie robic bo juz material przegrzany wiec poszukam drugiej, blok oddam do szlifu bo na szczescie nie jest pekniety w tych miejscach gdzie te silniki pękają, ale juz na przyszlosc chce wyeliminowac tą usterkę zeby nie pękło, co więcej nie wiem, wiadomo ze na nowych gratach chce złożyć jak juz mam remont robić

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
że co z tą głowicą?? Przecież to nie jest ciasto!! Ludzie!! Przegrzany byłby gdybyś wywlekł z auta po pożarze.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
0.02mm to dopuszczalna granica dla uszczelki metalowej. Dużo za dużo ale głowica do naprawy a nie wymiany....

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
ok dzieki za jakies wskazówki juz, czy myslicie ze nie trzeba robic osiowania wałków przy takiej krzywiznie czy tylko zrobic płaszczyznę i bedzie smigac?? bo jak mam robic osiowanie góry i planowanie dołu głowicy to za duzo to raczej bedzie kosztowało

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
czy myslicie ze nie trzeba robic osiowania wałków przy takiej krzywiznie czy tylko zrobic płaszczyznę i bedzie smigac??
..nie jest to obligatoryjne . Ale jak będziesz uzbrajał głowicę jeszcze przed założeniem dobrze byłoby abyś zwrócił uwagę na pracę wałków po ich dokręceniu ..wówczas będziesz miał bardziej klarowny obraz !

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
wystarczy położyć wałki na odzbrojonej i umytej głowicy i będziesz czuł czy wałki się bujają. Potem jak kolega wspomniał skręcenie mostkami i kolejna próba czy głowica nie jest krzywa jak sinusoida i czy wałki się kręcą swobodnie....

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
ok dzieki wielkie za podpowiedzi jak sprawdze napewno napisze

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
jutro odbieram graty aby oddac do obróbki, dam znac z tą głowicą czy prosta czy jednak złom, co do remontu bloku czy są jakies mankamenty na które nalezy zwrocic uwage jak bede mial go składać?? jak ktos mial juz do czynienia z tym blokiem to prosiłbym o wskazówki

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
dobra temat silnika juz w calosci znany, głowica złom jednak na górze liniałem ma odchyłkę ok 1 mm wiec powiedział mi na szlifie szukac drugiej, wiec drugą juz zrobioną na gotowo mam, teraz problem lezy po stronie bloku silnika, nie wiem jaka max tolerancja jajowatosci moze byc w tych silnikach bo jeden mówi ze 5 setek drugi ze max 10 setek i nie wiem co mam myslec, po pomiarach mam od 6-8 setek na kazdych cylindrach i czy składać na tym czy robić obróbkę, bo drugi blok kupić to tez loteria i trzeba by mierzyc przed zakupem

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
W której płaszczyźnie i na której z 3 wysokości pomiarowej. Bo jeśli pomiar zrobiłeś pod pierwszym pierścieniem to nie oczekuj niczego innego. Ciężko oceniać na odległość. Ja robię honowanie próbne tylko by oczyścić i naocznie zweryfikować gdzie pojawiły się hony a gdzie są dziury.

osiem setek owalizacji generalnie to kosmos.....Do tego dodaj luz nominalny i wychodzi kolejna galaktyka;/

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
osiem setek owalizacji generalnie to kosmos.....Do tego dodaj luz nominalny i wychodzi kolejna galaktyka;/
...na odległość trudno stwierdzić ! Ale należy jeszcze uwzględnić wymiary tłoka ..w tym silniku są długie tłoki więc być może owalizacja jeszcze nie jest aż tak znacząca ,,natomiast w przypadku krótkiego tłoka ..to faktycznie galaktyka !!!

garnuch

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Lublin
wymiary tłokow
1-82.98
2-82.98
3-82.98
4-82.91
5-82.95
2 ostatnie tłoki zakład co obrabia mi blok ma znalezc pod 82.98 mniej wiecej zeby tak samo było wszedzie
wymiary cylindrów
1-83.05
2-83.04
3-83.06
4-83.07
5-83.06

Do góry Bottom