• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault 1.7 Blue dCi, R9N 401 - Blow-Off ???

grzes1608

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KWA
Witam serdecznie wszystkich.
Na początek chciałbym żebyście zobaczyli filmik i posłuchali dzwięk mojego silnika 1.7 dCi z Renault Megane IV 2019r.
Film
Otóż pisze tutaj i proszę Was o radę czy ten silnik ma wydawać taki dzwiek "Blow-off" po puszczeniu pedału gazu ? Na moje ucho chyba NIE.
W aucie nie ma żadnych modyfikacji, wszystko jest złożone na fabryczny i oryginalnych częściach, nie był robiony żaden "chip tuning".
Dodam, że kupiłem to auto jako uszkodzone a usterka polegała na uszkodzeniu turbiny. Kupiłem oryginalną używaną turbinę z małym przebiegiem, wymieniłem i takie odgłosy wydaj silnik ...
Może ktoś naprawiał auto z tym silnikiem i potwierdzi, że one tak chodzą, albo ktoś podpowie gdzie szukać przyczyny / nieprawidłowo działającego elementu.
Z autem nie ma problemu, przejechało już ponad 1000 km, ale irytujące jest, że czasami łapie muła na niskich obrotach jak chce przyśpieszyć. Skrzynia biegów jest automatyczna DW6.
Będę wdzięczny za Wasze rady.

Drugie pytanie to zastanawia mnie jak inżynierowie Renault rozwiązali temat upuszczania ciśnienia z kolektora ssącego po puszczeniu pedału gazu? Otwiera się zawór EGR i wpuszcza do wydechu ??? Może ktoś ma większą wiedzę na ten temat.

Ostatnia edycja:

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Witam serdecznie wszystkich.
Na początek chciałbym żebyście zobaczyli filmik i posłuchali dzwięk mojego silnika 1.7 dCi z Renault Megane IV 2019r.
Film
Otóż pisze tutaj i proszę Was o radę czy ten silnik ma wydawać taki dzwiek "Blow-off" po puszczeniu pedału gazu ? Na moje ucho chyba NIE.
W aucie nie ma żadnych modyfikacji, wszystko jest złożone na fabryczny i oryginalnych częściach, nie był robiony żaden "chip tuning".
Dodam, że kupiłem to auto jako uszkodzone a usterka polegała na uszkodzeniu turbiny. Kupiłem oryginalną, wymieniłem i takie odgłosy
Może ktoś naprawiał auto z tym silnikiem i potwierdzi, że one tak chodzą, albo ktoś podpowie gdzie szukać przyczyny / nieprawidłowo działającego elementu.
Z autem nie ma problemu, przejechało już ponad 1000 km, ale irytujące jest, że czasami łapie muła na niskich obrotach jak chce przyśpieszyć. Skrzynia biegów jest automatyczna DW6.
Będę wdzięczny za Wasze rady.
Problem na filmiku może świadczyć z zaworem DV, najprawdopodobniej (nieszczelność, lub zuźyty) Czasami też uszkodzenie turbosprężarki, zależy jaki paprok go robił. Ewentualnie sprawdż też Czujniki MAP, MAF.
Sprawdzałeś pod kompem? Ciśnienie doładowania jakie jest? Szczelność Intercoolera?

grzes1608

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KWA
W tym silniku nie ma intercoolera. Wiem bo sam składałem i wkładałem do auta po wymianie turbiny. Błędów brak. Nie sprawdzałem ciśnienia zadane vs. rzeczywiste bo auto generalnie ciągnie i ma moc. Sam wszystko składałem więc wykluczam fuszerkę i nieszczelnosci w dolocie. Nie mam pewności co do odmy, ale nie chce mi się wieżyc żeby ona wydawała taki odgłos.

Piszesz o zaworze DV - gdzie go szukać w tym silniku ??? Raczej go nigdzie nie widziałem...

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
W tym silniku nie ma intercoolera. Wiem bo sam składałem i wkładałem do auta po wymianie turbiny. Błędów brak. Nie sprawdzałem ciśnienia zadane vs. rzeczywiste bo auto generalnie ciągnie i ma moc. Sam wszystko składałem więc wykluczam fuszerkę i nieszczelnosci w dolocie. Nie mam pewności co do odmy, ale nie chce mi się wieżyc żeby ona wydawała taki odgłos.

Piszesz o zaworze DV - gdzie go szukać w tym silniku ??? Raczej go nigdzie nie widziałem...
Sprawdź dokładnie szczelność tej odmy, Zawór EGR? Raczej odpada ale też warto go sprawdzić, Martwi mnie ta Używka turbiny

Do góry Bottom