• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

renault 2, 1.8, 16V - nie odpala

matan70

Uczestnik
Punktów
0
Witam
Dziś rano wsiadłem do auta i nie odpaliłem. Auto otwiera się z karty. Po włożeniu karty do czytnika gra radio, a wyświetlacz pokazuje żeby włożyć kartę. Ponadto szybko miga dioda od immobilizera oraz podświetlenie gniazda na kartę. Do tej pory nie miałem żadnych problemów z odpaleniem, a auto używane jest codziennie. Czy mogą mieć na to wpływ dłuższe opady deszczu, które znacznie podniosły wilgotność powietrza?

ur3an

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Zdzieszowice
Samochód podłączyć pod komputer, jak masz drugą kartę to spróbuj nią odpalić. Jak dalej to samo to do naprawy czytnik

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
jak sie jezyczek wylamie to nie objawia sie to inaczej?mnie sie tak wydaje.
karta jest identyfikowana z anteny ktora jest w niej zainstalowana a jezyczek spelnia inna funkcje a m.in odpalenie poprzez przycisniecie przycisku na chwilke, a jak sie zlamie to musimy trzymac przycisk start az odpali.
Swoja droga czytniki tez siadaja wiec jak nie odpala na dwoch kartach to mozliwe ze padniety.
natomiast nie wykluczone ze obydwie karty tez lezą,sa ludzie ktorzy maja 3 karty i wszystkie ubite.
postawienie diagnozy czy karty sa sprawne tj 10 sekund odpowidnim urzadzeniem.
diagnoztyka 5-10 minut i wiadome co trzeba robic.
Ja proponuje sie autorowi tematu udac do pobliskiego kumatego zakładu.

matan70

Uczestnik
Punktów
0
masz rację może być wyłamany taki języczek który naciska switcha
Dzięki. Spróbuję dzisiaj zajrzeć do czytnika. Dam znać jaki będzie rezultat.

jak sie jezyczek wylamie to nie objawia sie to inaczej?mnie sie tak wydaje.
karta jest identyfikowana z anteny ktora jest w niej zainstalowana a jezyczek spelnia inna funkcje a m.in odpalenie poprzez przycisniecie przycisku na chwilke, a jak sie zlamie to musimy trzymac przycisk start az odpali.
Swoja droga czytniki tez siadaja wiec jak nie odpala na dwoch kartach to mozliwe ze padniety.
natomiast nie wykluczone ze obydwie karty tez lezą,sa ludzie ktorzy maja 3 karty i wszystkie ubite.
postawienie diagnozy czy karty sa sprawne tj 10 sekund odpowidnim urzadzeniem.
diagnoztyka 5-10 minut i wiadome co trzeba robic.
Ja proponuje sie autorowi tematu udac do pobliskiego kumatego zakładu.
Jak nie będzie to języczek to pozostanie mi warsztat. Dzięki

matan70

Uczestnik
Punktów
0
masz rację może być wyłamany taki języczek który naciska switcha
I tak było. Jeden z języczków był wyłamany. Trochę to trwało, ale jakoś wyprofilowałem skuwkę od długopisu i ją tą przykleiłem. Wszystko działa. Jednak nie wiem czy jest to warte zachodu bo używany czytnik można kupić za 50 zł.

Do góry Bottom