• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault clio 2 1.2 16v czy to objawy przeskoku zeba na rozrządzie

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
sam wymieniałem rozrząd dlugoo temu z rok około, więc na bank był dobrze ustawiony, ale jak wiadomo może przeskoczyć.

Aktualnie męczę sie z wyższym spalaniem i delikatnie metalicznym stukiem. W środku taki dźwięk wysoki ale delikatny, mogę mylić się z dźwiękiem silnika, pod maską tym bardziej wszystkie dźwięki sie zlewają, od jakiegoś czasu sie za to zabieram nowa sonda lambda, szczelny wydech bo byla wymieniana plecionka, czyszczona przepustnica, luzy zaworowe, olej w dobrej kondycji, więc niby nie zostaje mi nic innego jak panewki.
Wiec kupilem panewki do tego modelu ale właśnie czytam o tym przeskoczonym ząbku. Mam elm327 wpinam, bo mam checka i ciągle mowi ze za duzo paliwa w komorze sonda lambda fruwa góra dol czyli prawidlowo, co zresetuje wraca ten sam błąd, koretka paliwa dlugoterminowa -100% czyli leje, jest zakładka timing advance to tam od -10 stopni do 40 stopni.
Map sensor też byl wymieniany bo tutaj jest w kolektorze dolotowym, podcisnienie w normie. Płyny w normie. Objawy na jałowych jak spadnie na takie 700 to drży całe auto, minimalne opóźnienie na gaz przy gwałtownym wdepnieciu z okolo ponad 2k obrotow bo jak to panewka to boje sie go wkręcać wyżej. Swiece nowe cewki nowe. Troche sie rozpisalem

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1596
No ale w czym problem sprawdzić ten pasek?
Upewnisz sie że jest prawidlowo, lub nie, i będziesz spał spokojniej.

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
No ale w czym problem sprawdzić ten pasek?
Upewnisz sie że jest prawidlowo, lub nie, i będziesz spał spokojniej.
no ale przez co mógł przeskoczyć jak tam za bardzo nie ma jak, pompa nowa pasek nowy napinacz nowy, jest troche grzebaniny o pietruszke dlatego pytam

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1596
więc jak nie ma jak to po co się martwisz.

a tak poważniej. czasami pasek czy łańcuszek przeskoczy- staje się to gdy jest za luźny lub za bardzo zużyty (napinacz, koła, łańcuch, etc)

podsumowując: nikt nie da ci odpowiedzi na odległość czy masz dobrze ustawiony rozrząd czy nie. sam musisz sprawdzić. jeżeli nie chcesz, nie umiesz o po prostu przestań zawracać głowę :)

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
więc jak nie ma jak to po co się martwisz.

a tak poważniej. czasami pasek czy łańcuszek przeskoczy- staje się to gdy jest za luźny lub za bardzo zużyty (napinacz, koła, łańcuch, etc)

podsumowując: nikt nie da ci odpowiedzi na odległość czy masz dobrze ustawiony rozrząd czy nie. sam musisz sprawdzić. jeżeli nie chcesz, nie umiesz o po prostu przestań zawracać głowę :)
zadałem pytanie publicznie na forum i nikt ci na siłe nie każe pomagać więc nie wiem o co ci chodzi tak naprawdę

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
315
Miasto
Rakszawa
Sprawdź ten rozrząd po prostu. To już nie te czasy, że nowe = dobre.

Farseer

Gaduła
Punktów
27
Miasto
Pruszków
Słuchaj, najpierw zajrzyj fizycznie do tego paska i UPEWNIJ SIĘ, że faktycznie przeskoczył.

Bo tak to można eseje pisać. Upewnij się, potem będziemy się zastanawiać.

Ale, ok, niech Ci będzie. To nie jest dopuszczalne, żeby paski "mogły" przeskakiwać. Albo coś źle zamontowałeś, albo wadliwy napinacz.

F
Zgodnie ze sztuką on nie może przeskoczyć, przecież to by była katastrofa dla silnika. Odpowiednio napięty pasek NIE MA PRAWA PRZESKOCZYĆ jeśli był dobrze założony. A Twoje umiejętności nie sprawdzimy przez forum. Na pewno dobrze znaki były? Wszystko zgodnie ze sztuką było założone i napinane?

Owszem, może się to zdarzyć, ale po roku? To już albo zły montaż, albo zły napinacz, albo coś jeszcze. Może wyrobione zęby na jakimś kole???

Najpierw sprawdź. Korekty są fatalne, ale bardziej mnie ten dźwięk zastanawia.

To, że sonda "fruwa góra i dół" to świadczy, że działa, ale fruwa bardziej powyżej 0.45V czy poniżej?

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
Słuchaj, najpierw zajrzyj fizycznie do tego paska i UPEWNIJ SIĘ, że faktycznie przeskoczył.

Bo tak to można eseje pisać. Upewnij się, potem będziemy się zastanawiać.

Ale, ok, niech Ci będzie. To nie jest dopuszczalne, żeby paski "mogły" przeskakiwać. Albo coś źle zamontowałeś, albo wadliwy napinacz.

F
Zgodnie ze sztuką on nie może przeskoczyć, przecież to by była katastrofa dla silnika. Odpowiednio napięty pasek NIE MA PRAWA PRZESKOCZYĆ jeśli był dobrze założony. A Twoje umiejętności nie sprawdzimy przez forum. Na pewno dobrze znaki były? Wszystko zgodnie ze sztuką było założone i napinane?

Owszem, może się to zdarzyć, ale po roku? To już albo zły montaż, albo zły napinacz, albo coś jeszcze. Może wyrobione zęby na jakimś kole???

Najpierw sprawdź. Korekty są fatalne, ale bardziej mnie ten dźwięk zastanawia.

To, że sonda "fruwa góra i dół" to świadczy, że działa, ale fruwa bardziej powyżej 0.45V czy poniżej?
przeskoczył 4 zęby, ale koło rozrządu przekręciło się aż o 180 stopni, po roku ale mało kilometrów zrobił chyba nawet nie 1000km

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
399
Albo coś zblokowało wałki , przetarte . Albo napinacz wadliwy lub koła zębate zużyte . Bo nie widzę innej możliwości by przeskoczył .

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
Albo coś zblokowało wałki , przetarte . Albo napinacz wadliwy lub koła zębate zużyte . Bo nie widzę innej możliwości by przeskoczył .
ale pasek w stanie nie naruszonym, nawet zakładając że nie założyłem paska linią na znaku ale jak to możliwe że koło obróciło o 180 stopni? próbowałem kluczem ale przekręcić w jedną i w drugą ale kolizja z zaworami wtedy jest, więc jak on fizycznie mógł tak się obrkęcić? Rozrząd zakładałem na blokacie na wale więc wał na pewno był w gmp więc ustawiałem go tylko według górnego znaku. Napiancz był nówka pompa nówka. Jakieś rady? chyba wezmę zdejmę głowice obróce ręcznie wtedy wałek na znak. Silnik miał prawie normalną moc normalnie się dało jeździć.
jeszcze żeby było śmieszniej robiłem jakiś czas temu regulacje zaworów i każdy w normie oprócz jednego ssącego, więc może szkody nie będą szły w tysiące

EDIT: widze na filmiku gościu mówi o czymś takim, zapomniałem sam o tym że wałek kręci się raz a wał korbowy 2 razy na jeden cykl pracy więc on będzie właśnie w dole po prostu muszę zakręcić jeszcze raz pełen obrót. ale mam zdjęcie ustawie tak samo jak był zrobię obrót i się okaże ile zębów faktycznie przeskoczył

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1596
EDIT: widze na filmiku gościu mówi o czymś takim, zapomniałem sam o tym że wałek kręci się raz a wał korbowy 2 razy na jeden cykl pracy więc on będzie właśnie w dole po prostu muszę zakręcić jeszcze raz pełen obrót. ale mam zdjęcie ustawie tak samo jak był zrobię obrót i się okaże ile zębów faktycznie przeskoczył

jak to anglicy mówią: zrobiłeś mi dzień :D

Podcast What GIF by Washed Media

Farseer

Gaduła
Punktów
27
Miasto
Pruszków
Dlatego zawsze po złożeniu rozrządu i przed odpaleniem trzeba zawsze obrócić o 2 obroty wałem w prawo.

bosman10

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Poznań okolice
jeszcze żeby było śmieszniej robiłem jakiś czas temu regulacje zaworów i każdy w normie oprócz jednego ssącego,

Sprawdź ciśnienie sprężania, bo pewnie jest ze 6 barów, a przy takim ciśnienia będzie palił 10l i wyrzucał błędy, o których piszesz.
To, że wyregulowałeś luz nie oznacza, że zawory są szczelne. One w 16v są bardzo cienkie, a gniazda podatne na uszkodzenie przy małym luzie. Ponadto dla 16v są 2 wartości luzów, zależne od silnika, wobec czego zdarza się, że niektórzy ustawiają nieprawidłowy luz.

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
Sprawdź ciśnienie sprężania, bo pewnie jest ze 6 barów, a przy takim ciśnienia będzie palił 10l i wyrzucał błędy, o których piszesz.
To, że wyregulowałeś luz nie oznacza, że zawory są szczelne. One w 16v są bardzo cienkie, a gniazda podatne na uszkodzenie przy małym luzie. Ponadto dla 16v są 2 wartości luzów, zależne od silnika, wobec czego zdarza się, że niektórzy ustawiają nieprawidłowy luz.
mój nie ma rowka na walku wiec dobry ustawilem, wiadomo wyjechane trzonki to i sie robi górka więc ciężko powiedzieć ale tylko jeden byl do poprawy, ssący jeden a nie dwa. Miernik jakiś mam ale ostatnim razem w ogóle wskazówka nie szła do góry wiec dalem sobie spokój. Moge spróbować zmierzyć jutro

a czy moje objawy moga byc spowodowane ze wtryskiwacz daje zbyt mało rozpylone paliwo, strumien jest za duzy zamiast mgiełki i paliwo nie ma czasu sie wymieszac z powietrzem a reszta leci w wydech i on kompensuje

Ostatnio edytowane przez moderatora:

bosman10

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Poznań okolice
a czy moje objawy moga byc spowodowane ze wtryskiwacz daje zbyt mało rozpylone paliwo, strumien jest za duzy zamiast mgiełki i paliwo nie ma czasu sie wymieszac z powietrzem a reszta leci w wydech i on kompensuje
Nie szukaj na ten moment tak daleko. Objawy wg mnie sugerują niskie ciśnienie sprężania i w pół godziny można to potwierdzić lub wykluczyć.
Zaczynaj od podstaw - zmierz ciśnienie sprężania, bo w tym silniku prawidłowe luzy zaworów nie gwarantują szczelności. Dwa takie przypadki miałem w 16v Renaulta. Manometr za kilkadziesiąt złoty, mierzysz i wykluczasz lub potwierdzasz usterkę głowicy lub układu tłok-cylinder.

Ostatnia edycja:

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
Nie szukaj na ten moment tak daleko. Objawy wg mnie sugerują niskie ciśnienie sprężania i w pół godziny można to potwierdzić lub wykluczyć.
Zaczynaj od podstaw - zmierz ciśnienie sprężania, bo w tym silniku prawidłowe luzy zaworów nie gwarantują szczelności. Dwa takie przypadki miałem w 16v Renaulta. Manometr za kilkadziesiąt złoty, mierzysz i wykluczasz lub potwierdzasz usterkę głowicy lub układu tłok-cylinder.
dalej nie sprawdziłem, problemy z miernikiem ale w miedzyczasie zmierzyłem ciśnienie w układzie paliwowym i jest książkowe, 3.5bara ale jak pompa przestawała pracować to szybko spadało to ciśnienie, w sam naprawiam jest napisane by zrobic test, nabic ciśnienie i czekać 10 minut czy spadnie, u mnie juz chwilę po wyłączeniu pompy, opadało więc nie wiem jak bardzo to istotne

dodatkowo, pali na strzała itd, swiece mialem lekko czarne więc realnie go troche podlewa

dodatkowo, pali na strzała itd, swiece mialem lekko czarne więc realnie go troche podlewa
podejrzenia padaja na zawór zwrotny pompy paliwa

na kazdym 14 barów a na pierwszym 13.5 bara

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom