• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Clio benzyna 1.2 (2000 r.) wyciek płynu chłodzącego. Jaka przyczyna?

Dawid025

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Witam wszystkich.

Od około dwóch-trzech w moim Renault Clio coraz bardziej ubywa mi płynu chłodzącego.
Po dolewce ok 400ml za ok 7-8dni znowu musiałem uzupełnic płyn przed dłuższą jazdą.
Dwa dni temu zauważyłem że z dołu cieknie płyn chłodzący (słodki smak) na rozgrzanym silniku,
temperatura podczas jazdy oscyluje prawidłowo w okolicach 90st. stąd też wykluczam defekt termostatu,.
Wymiana rozrządu wraz z pompą wody miała m-ce ok. 30 000 km temu.
Po wizycie u znajomego mechanika i oględzinach "Renatki xP" wygląda mu to na kłopot z chłodnicą, nagrzewnica raczej odpada, mokrych dywaników też nigdy od strony kierowcy nie miałem, szyby jakoś niespecjalnie parują, a płyn kapie w dosc sporej ilości.
Niestety mechanik zauważył ostatnio przy wymianie przegubu lewej półosi (lewe koło) jakiś wyciek od strony silnika etc. powód wg niego to powoli puszczająca uszczelka przy głowicy...
Żadnego beżowego nalotu na wlewie oleju i na bagnecie olejowym nie zauważyłem..
Co sądzicie chłopaki o tym wycieku, może to byc sprawa uszczelki od głowicy?
Pozdrowionka, proszę o info. :) Dawid.

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Jak jest taki duży wyciek to w czym macie problem macha do góry łeb pod machę a jak nic nie widać to właź pod auto i po problemie. Jak mechanik mówi wygląda mi na to czy sramto to chyba ślepy jedź do innego bo na odległość ci tego nikt nie powie no chyba że wróżbita Maciej.:):):)

Dawid025

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
I co da takie przegadywanie się co kto powiedział? Chodzi o konkretną diagnozę, czy ktoś miał podobnie... wygląda na uszczelkę pod głowica nie znaczy że od razu diagnozę postawił, ludzie dajcie trochę na luz.
"brzozaayz" to jakie są wg Ciebie objawy usterki pod głowicą?
Pozdrawiam wszystkich. :)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jak mechanik stwierdził, że spod głowicy, to niech zrobi i po problemie. Nie kumam celu założenia tematu. My zaocznie diagnozy nie wydamy...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
I co da takie przegadywanie się co kto powiedział? Chodzi o konkretną diagnozę, czy ktoś miał podobnie... wygląda na uszczelkę pod głowica nie znaczy że od razu diagnozę postawił, ludzie dajcie trochę na luz.
"brzozaayz" to jakie są wg Ciebie objawy usterki pod głowicą?
Pozdrawiam wszystkich. :)
Człowieku ty jesteś poczytalny?:woot::bored: chcesz żebyśmy ci zobaczyli online gdzie masz wyciek płynu?:banghead::wideyed: Leczysz się też online!!!??? brzozaayz ci napisał co masz zrobić, a jak sam nie potrafisz to zaprowadz do mechanika a nie ,,mechaniora,, co za ludzie...:facepalm:

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Jam mam znajomych mechanioli co ci z przyjemnością wymienią cały silnik a płyn pewnie dalej będzie wyciekał:p:p:p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
no tak nie czytaja .. pisze ze wymieniał przegub i podejrzewa wyciek a gostek pyta czy to moze być
Tak, może być sprawa uszczelki

Dawid025

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Przepraszam a kto Wam kazał odpowiadac, jeśli temat Wam nie odpowiada? Mądrowac to każdy potrafi, ale za to jeszcze nikt nobla nie dostał.
Test ciśnieniowy był OK. Żadnych innych objawów od strony uszczelki pod głowicą nie ma, stąd też nie chcemy od razu się brac za tą uszczelkę a poobserwowac jeszcze. Płynu ubywa nierównomiernie, raz więcej a raz mniej.

mechanik.k -> dzięki za konkretną sugestię bez bezsensownych komentarzy, pozdrawiam

Człowieku ty jesteś poczytalny?:woot::bored: chcesz żebyśmy ci zobaczyli online gdzie masz wyciek płynu?:banghead::wideyed: Leczysz się też online!!!??? brzozaayz ci napisał co masz zrobić, a jak sam nie potrafisz to zaprowadz do mechanika a nie ,,mechaniora,, co za ludzie...:facepalm:
Już się wygadałeś, lepiej ulżyło...?

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Wlej uszczelniacz do układu chłodzenia może się uda bez roboty jak nieduży wyciek to zaklei i po sprawie.:):):)

Dawid025

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Mechanik odradził stanowczo, bo po tych uszczelniaczach mają sporo aut na warsztacie z padniętą m.in nagrzewnicą etc. Nie będę ryzykowac, chociaż nigdy nie wiadomo co by się działo.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tak , lepi wszystko jak leci , obserwuj i zdecydujesz fakt rwanie glowicy bez szlifowania jest bez sensu

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
chm, jak byś wrzucił filmik spod maski i spod auta na zoom-ie to byśmy powiedzieli skąd leci, a może nie spod głowicy tylko spod opaski przewodu gumowego aa? a może spod podstawy termostatu? sam nie wiem, nie znam się...:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Już się wygadałeś, lepiej ulżyło...?
Nie...

Człowieku zastanów się co ty piszesz?
Dwa dni temu zauważyłem że z dołu cieknie płyn chłodzący (słodki smak) na rozgrzanym silniku,
Cieknie, a ty nie wiesz skąd?
Po wizycie u znajomego mechanika i oględzinach "Renatki xP" wygląda mu to na kłopot z chłodnicą
No to masz przyczynę.
a płyn kapie w dosc sporej ilości
Skoro kapie to chyba trzeba być ślepym żeby tego nie zauważyć:eek:
powód wg niego to powoli puszczająca uszczelka przy głowicy...
To uszczelka czy chłodnica?

Do góry Bottom