• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Clio II 2004 wymiana koronki ABS, "przyklejone" przeguby w zwrotnicy

Peugeot 407

Uczestnik
Punktów
0
Dzień dobry,
zabrałem się za wymianę pierścieni ABS, niestety na etapie demontażu przegubu ze zwrotnicy koniec. Wygląda, że przegub jest „zapieczony” ze zwrotnicą. Czy jest na to jakiś patent?

Idzie tak ciężko, jak na filmie:
Widać jak ciężko to idzie bez patentu.

Znalazłem w Internecie sposób.
Przed demontażem czegokolwiek należy, poluzować nakrętkę piasty, znaleźć trochę bezpiecznego miejsce i jeździć 8, rzekomo powinno pomóc, trudno mi w to uwierzyć, a jednocześnie myślę, że musi być prosty sposób. Czy ktoś może to potwierdzić lub zanegować metodę z poluźnieniem nakrętki piasty i jazdą ósemek?

Dziękuję i pozdrawiam.
Clio II Phase 1 2004 1.2 16v 75 KM 3 drzwi.
Inny przykład walki w zapieczonym przegubem:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Najbezpieczniej oddac auto do mechanika.

Peugeot 407

Uczestnik
Punktów
0
Dziękuję za odpowiedź.
Co sugerujesz prasa hydrauliczna, ściągacz do łożysk?

Wiem jak można to zrobić rozbierając całe zawieszenie i hamulce. Szukam sposobu na rozsądne rozwiązanie tego problemu. Myślę, że jest jakis sposób.

Edit:
Właśnie poprawiam po „zawodowych” mechanikach i stacjach kontroli pojazdów, dla których ten problem był błahy, a rozwiązanie ich przerastało od 10 lat.

Ostatnia edycja:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Najlepiej prasa. Ale w warsztacie jak taki temat nie idzie to lepiej używkę zwrotnice nabyć i nowy przegub. Szybciej i taniej wychodzi.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Zależy jak się zapiekło.... W jaguarach kilka razy miałem że tylnych przegubów nie sposób było wybić. Ale problem chyba dość powszechny gdyż uzywki tylnych "zwrotnic" zawsze z przegubami lub półosiami sprzedawali...
Automatyczne połączenie postów:

Finał jest taki że do jaguara mam przygotowaną, docietą i obrobioną rurę o grubości 6 mm, wstawiamy na prasę i albo pęka zwrotnica albo się udaje.

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Zależy jak się zapiekło.... W jaguarach kilka razy miałem że tylnych przegubów nie sposób było wybić. Ale problem chyba dość powszechny gdyż uzywki tylnych "zwrotnic" zawsze z przegubami lub półosiami sprzedawali...

Finał jest taki że do jaguara mam przygotowaną, docietą i obrobioną rurę o grubości 6 mm, wstawiamy na prasę i albo pęka zwrotnica albo się udaje.
A młotkiem pneumatycznym nie pójdzie?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Młotek pneumatyczny używam tylko do wymiany tuleji w belce bez demontażu. Niema szans żeby ruszyć taki przegub... Najczęściej trzeba coś poświęcić a drugie zniszczyć ratując to co droższe.

Peugeot 407

Uczestnik
Punktów
0
Młotek pneumatyczny używam tylko do wymiany tuleji w belce bez demontażu. Niema szans żeby ruszyć taki przegub... Najczęściej trzeba coś poświęcić a drugie zniszczyć ratując to co droższe.
Potwierdzam, że pukanie młotkiem nic nie da. Młotek pneumatyczny to około 7J. Pukałem młotowiertarką 6J i młotem wyburzeniowym 50J, nadal stoi dęba.
Najbardziej intryguje mnie sposób z poluzowaniem nakrętki piasty i jazda ósemek. Obawiam się, że sposób nic nie da, a jak się ruszy to zerwie gwint na przegubie albo coś gorszego. Dlatego pytałem czy ktoś próbował.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Zwrotnice zdemontować z przegubem, wsadzić na prasę i może pójdzie. Moja prasa ma chyba 40 ton.... Kwestia równego podstawienia i ciśniemy. Jednak jak pisałem na początku, Clio to nie jest auto drogie, więc pewnie zwrotnica dużo nie wyjdzie, nowy przegub, łożysko i po temacie

Kilka razy w takich budżetowych pojazdach klienci sami kupowali całe kolumny z amorkami sprężynami. Często w takim stanie że nic dodatkowo nie wymieniałem. A po złożeniu nawet łożyska były ciche. Koszty znikome, często auto do rozbiórki na części, można wychaczyc całe kolumny za 200-300zl.

Peugeot 407

Uczestnik
Punktów
0
Tak, to najlepszy pomysł sam zmieniałem całe kolumny jak sprężyny pękły albo łożysko McPhersona się rozleciało i służy to bardzo dobrze w innych autach. Tutaj jest problem, że wieniec ABS jest na przegubie więc niestety musiałbym wybić półosie ze zwrotnicy. Sam wieniec ABS to grosze 15-30zł tylko demontaż półosi stanowi problem. I teraz kolumny 500 zł, półosie pewnie 800 zł, olej do skrzynki biegów. A wszystko poza pierścieniami ABS sprawne, czyste, suche. Ten ABS to jedyna wada w tym samochodzie.
Mam w okolicy jednego super mechanika, zapytam go czy podejmie się tego zadania.

Ostatnia edycja:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Ja raz w życiu prubowałem zdjąć koła we fiescie. Poluzowane nakrętki, i jeździliśmy po placu.... Człowiek był głupi ale się udało. Ja ci radzę z dobrego serca oszukaj zwrotnicy używanej.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Potwierdzam, że pukanie młotkiem nic nie da. Młotek pneumatyczny to około 7J. Pukałem młotowiertarką 6J i młotem wyburzeniowym 50J, nadal stoi dęba.
Najbardziej intryguje mnie sposób z poluzowaniem nakrętki piasty i jazda ósemek. Obawiam się, że sposób nic nie da, a jak się ruszy to zerwie gwint na przegubie albo coś gorszego. Dlatego pytałem czy ktoś próbował.

standardowa procedura przy odklejaniu felg w ciężarówkach i naczepach :)

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Ja raz w życiu prubowałem zdjąć koła we fiescie. Poluzowane nakrętki, i jeździliśmy po placu.... Człowiek był głupi ale się udało. Ja ci radzę z dobrego serca oszukaj zwrotnicy używanej.
Mój ojciec dzięki zaufaniu do mechaników kiedyś przejechał kilka km z kołem w którym miał tylko jedną śrubę i to poluzowaną, żyje, a samochód po uzupełnieniu śrub, po 10 latach dalej jeździ, po paru kółkach na placu nic się nie stanie

Peugeot 407

Uczestnik
Punktów
0
Odkręciłem nakrętkę piasty, jeździłem ostro po winklach na różnych nawierzchniach, efekt żaden.
Dzwoniłem do mojego mechanika, który potwierdził, że w tym modelu jest to często „nierozbieralne".

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Kopyto na prase, grzać i pomagać młotkiem. Może pójdzie. Aczkolwiek miałem zawodnika gdzie trzeba było przegub panikiem wyciac i wymienić łożysko (Skoda fabia!)

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Takie coś, wyrób własny do hyundayow, napinasz fest i udarem w środek śruby lub młotkiem z przerwami na grzanie, tylko musisz mieć starą piastę

Załączniki

• IMG_20221102_141413.jpg
    IMG_20221102_141413.jpg
    4,4 MB · Wyświetleń: 10
  • IMG_20221102_141709.jpg
    IMG_20221102_141709.jpg
    4,7 MB · Wyświetleń: 11
Do góry Bottom