• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault dla Majstra 2.5DCI skrzynia biegów i ile Szmocy?

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Witam
Mając chwilę czasu wzięłam się za skrzynkę biegów w Renault Master 2.5dci gdyż moja była tak mocno dobita że rozmowa z pasażerem podczas jazdy to na zasadzie darcia japy, a przy okazji chciałem szmoc zwiększyć. Skrzynie jakaś tam znalazłem i na silnik założyłem. Znajomy mi powiedział by zwiększyć szmoc załóż większe turbo niewiem co miał na myśli ale się go posłuchałem i stwozem muflonie rogi i podpięłam duże turbo pochodzenia audi 3.0TDI
Na jak wielkie stado koni mogę liczyć po włożeniu do budy???
Trochę zdjęć poniżej ale na zewnętrznym hostingu tutaj mam komunikat plik jest za duży
1
2
3
4
5

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Confused What Is This GIF

aureliusz85

Początkujący
Punktów
1
Napracowałeś się . Chciałeś się pochwalić pomysłem i zobacz jak to przyjęli poprzednicy. Nie lubię jak ktoś mówi że jesteś pierdolnięty przez co uważa się za lepszego i mądrzejszego a nawet Cię nie zna.
A więc robiłem takie swapy , potencjał jest (trochę przekombinowałeś ) Zanim to włożysz zastanów się jak wysterujesz geometrie bo master przeważnie ma turbo z gruszką nadciśnieniową ( Patrząc po czarnej czapce to raczej tak jest ) chyba że masz inaczej. Ale idźmy dalej przyjmijmy że masz układ podciśnieniowy do sterowania turbo to pomyśl teraz kto napisz ( zmodyfikuje ) Ci wsad zwany mapą po to ponieważ trzeba napisać krzywą sterowania pod wzrost ciśnienia i jak nie masz tunera który Ci to ogarnie to zakładaj s powrotem oryginał. Pomyśl jak masz pytania to wal odpowiem . Ale najpierw określ jaką moc chcesz uzyskać . Mam jednego co latał kiedyś w lawecie i tam wyszło coś lekko ponad 200km ale tam juz dużo modyfikacji było i to nie w silniku tylko w przeniesieniu napędu

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Post napisałem tak z czapy myślałem że hejt będzie większy heh zawiodłem się.
Jeśli chodzi jak geometrią turbawki będę sterował to niestety będę musiał wszczepić inny sterownik ECU z powodu iż w masterze mam EDC16 i on nie steruje turbiną. Ja na turbinę założyłem gruchę podciśnieniową. Na silniku zamontowana jest skrzynia automatyczna klasyczna Aisin 55-50SN która potrzebuje również sterownika. Czeka mnie trochę grzebania w kabelkach. Niestety już po zakupieniu skrzyni widziałem opinie o tej skrzyni iż jest niezbyt dobrym wyborem łatwo się przegrzewa degradując się przy tym, umnie się okaże, będzie miała co robić ciągnąć busa spróbuję na to zaradzić wywalając wymiennik ciepła a montując w zamian chłodnice. A tunerem jestem sam oczywiście samoukiem.

aureliusz85

Początkujący
Punktów
1
To jak taka zabawa to laguna velsatit 2.2 w automacie i masz wszystko tam była cp3 i i wtryski CRI 2.1

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
aureliusz85 zgadłeś wszystkie zabawki elektryczne elektroniczne pompe CR wtryski mam z Laguny 2.2 lub Espace jak kto woli

aureliusz85

Początkujący
Punktów
1
ok to baw się dobrze ale ........ale ........... ale czemu turbo od audi a nie od od 2.2 , 2.5 na geometrii

dermaner

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Zielona Góra
Masz rację gdybym z kolektorem zakupił tak jak piszesz od 2.2 lub 2.5 to było by bez żadnego spawania kolektora ale te turbinki są małe a gtb 2260vkz to turbina z wyższej pułki.
Nie zamierzam w sterowniku więcej niż 1,8 bara przekraczać a z tej turbiny to nie problem celuję z tego silnika okolice 200 kucyków by jakoś się ta ciężka buda busa wlekła

Do góry Bottom