• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault kangoo brak kompresji

DanielSzwecja

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szwecja
Witam.Posiadam auto Renault Kangoo 1.5 dci 2006 rok.Moja wojna z tym autem doprawadza juz do szaleństwa mnie i wszystkich którzy się ze mną męczą Ale do rzeczy.Auto nie chce odpalić . Nawet na" krótko ".W aucie wymienione panewki, pierścienie, zawory dotarłem, rozrząd wymieniony,nowa uszczelka pod głowicą, wtryskiwacze po regeneracji. Po podłączeniu pod kompa u mechaników błąd DF113 pernament czyli stały.Naprawialem juz wiele aut ale z taką magia stykamy się pierwszy raz.Jak wybrnąć z tego bagna? Oprócz zapałki i na złom

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jeżeli na plaka się nie odzywa to silnik mechanicznie niesprawny.
Pomierz ciśnienia sprężania i sprawdź jeszcze raz rozrząd.
Trzeba rozszyfrować ten błąd. DF 113.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Przy składaniu poszły zawory przez źle złożony rozrząd. Tam nie ma klina na wale. Jak nie kicha nawet na plaku, to brak sprężania.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
DF113 - Refrigerant pressure sensor circuit, permanent high level.

Malo istotne dla odpalenia ale wypnij wtyczne z czujnika ktory wymieniony jest w opisie bledu lub napraw ten uklad, wtyczki w tym iejscu lubia sie psuc, same kabelki tez nie sa super, moze sam czujnik jest do bani. Nie napisales jakie cisnienie jest na szynie podczas rozruchu, jak wyglada sprawa z synchronizacja, innymi paramertami. Ale fakt jak wyzej, ten silnik pali na plaku od strzala, a wlasciwie to ja juz tak raz do garazu wjezdzalem jak nie moglem auta wepchnac wiec powinien palic jak dzwon. Chyba ze ten kompresji brak i tu juz nic nie zdzialasz. Silnik znowu do zrobienia:)

A

Anonymous123

Nie ty pierwszy i ostatni masz problem z 1.5 dci. Konstrukcja taka, ze ja po kilku przygodach nie podejmuje sie wcale zadnej naprawy zwiazanej z silnikiem. Wałek rozrzadu krzywki ma jeszcze ? Bo lubią sie wycierac tak, ze nie będzie chodzil nawet na plaka.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja tam nie widze problemu w tym dci jak w zadnym. To motor wywodzacy sie przeciez ze starej sprawdzonej f8/f9q. Niestety zeby dobrze zrobic trzeba po prostu dolozyc troche grosza, kazda oszczednosc msci sie nie tylko w tym silniku ale w kazdym innym.

Josep

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Bytom
www.lapaj.aspnet.pl
A rozrusznik kręci ? Rozrząd prawidłowo ustawiony ? Akumulator w 100 % naładowany ? Df113 to ogolny błąd niskiego napięcia zasilającego czujniki. Proponuję posprawdzac wszystkie wtyczki i napięcia na nich panujące

Sobol86!

Nowy
Punktów
3
Nie widzę rozwiązania ale mogę cegiełkę dorzucić może kogoś innego naprowadzę, DF 113 oznacza głównie za niskie napięcie na czujnikach. Regulator cisnienia(brązowa wtyczka) bez napięcia jest ustawione na maksymalne ciśnienie. W momencie krecenia są spadki napięcia i regulator ustawia dużą dawkę i komp uniemożliwia startu silnika po kreceniu wywala u mnie błąd za duże ciśnienie na listwie. W skrzynce bezpiecznikowej w komorze silnika gdy ruszałem bezpiecznikami auto przygasało po znalezieniu luźnego kabelka i zlutowaniu. Brak błędu DF113 palił na strzała, do momentu przejechania się ... przejeżdżając przez torowisko ponownie wrócił błąd. Wg mnie problem jest w elektryce, po wymianie wtryskow I pompy problem wcale nie zniknął.

Do góry Bottom