• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Laguna 1.6 16v rozrząd

gruberek11

SuperMechanior
Punktów
25
Witam!

Grzebie troche w autkach, ale mam pytanie. Mam lagune 1 1999 rok silnik 1.6 16v. Muszę zrzucić rozrząd bo po 20 tyś pompe wody słychać. Może ktoś podpowie jak się do tego zabrać. Jak założyć blokadę - zamówiłem już, wszelkie rady mile widziane. Wymieniałem sobie już w mondeo zetec ale tam blokadą był płaskownik wsunięty pod wałki z prawej strony. Będe wdzięczny:)
pOZDRAWIAM

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
W renaulcie wsuwasz taki plaskownik w walki od strony srzyni, beda mialy dwa naciecia i bedzie pasowac plaskownic 4-5mm.
Zablokuj walki, blokade walu masz jakies 4-5cm nad miska olejowa blisko sprzegla, sruba na torx 14, wykrecasz i wkrecasz kolek blokujacy wal w polozeniu gmp na pierwszym cylindrze. i tyle w zasadzie, luzujesz jedno kolo na walu rozrzadu, w zasadzie powinno sie luzowac dwa ale jak poluzujesz jedno tez bedzie ok, zakladasz pasek, napinasz.

gruberek11

SuperMechanior
Punktów
25
Blokady zamówiłem więc jadą. Zdejmuję zatyczki wałków, ustawiam kołem na dole żeby wałki były poziomo zakładam blokadę na wałki rozrządu, następnie wykręcam śróbę (na drugą blokadę) wkręcam ją. Następnie luzuje jedno koło wałka rozrządu , poluzuwuje napinacz zdejmuje pasek rozrządu. Pierwszy cylinder od strony skrzyni tak? Cylinder ma być u góry? Wykręce świecę włoże śrobokręt i będe wiedzieć. Proszę kolego popraw mnie jeśli gadam bzdury

głupie pytanie - gmp skrót co oznacza..:)

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
gorny martwy punkt tloka lub gorne zwrotne polozenie tloka - jak wolisz :)

gruberek11

SuperMechanior
Punktów
25
Czyli w skrócie :
tłok u góry, sprawdzamy np: śrobokrętem. 1 cylinder w renault liczymy od skrzyni?

gruberek11

SuperMechanior
Punktów
25
Czyli obracam silnikiem tak aby 1 garnek był u góry no i wałki poziomo do założenia blokady, a następnie wykręcam śróbę na dole i wkręcam dolną blokadę? Ktoś pisał że będe musiał wykręcić jedno koło u góry od wałka żeby zdjąć pasek, nie starczy poluzować napinacz?

Takie pytanie. Żeby zdjąć pasek rozrządu muszę odkręcać której z kółek od wałków? Nie mam koła zmiennyc faz rozrządu. Nie wystarczy poluzować napinacza?

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
Nobo widzisz kolego musisz jedno koło wyluzoweć nie odkręcić tylko luzowaćpo to że podczas napinania paska wszystko zostanie na swoim miejscu tak jak blokady trzymają a co do koła to poluzuj lewe to za napinaczem

gruberek11

SuperMechanior
Punktów
25
Poprawcie mnei koledzy jeśli się myle:

- Podnoszę auto zdejmuje osłony, podpieram silnik zdejmuje poduszkę , zdejmuję zaślepki od wałków, zdejmuję cewke, wyjmuję święcę kręce kluczem wałem korbowym na dole do pozycji gdy pierwszy cylinder będzie w skarjnym górnym położeniu i wtym położeniu blokuję wałki, oraz zakladam drugą blokadę.

Następnie zdejumuję osłonę rozrządu, i teraz pytania:

- żeby zdjąć pasek rozrządu odkręcam jedno z kół od wałka rozrządu? czy muszę odręcać koło pasowe na wałku rozrządu? (pewnie tak żeby zdjąc osłonę wcześniej). Czy jeśli chcę zdjąć koło pasowe z wału korbowego to robię to z blokadami rozrządu? np: 5 bieg zapina ktoś trzyma hamulce a druga osoba odkręca śrobę/

Mam pytanie pio prostu co dalej tj. jak zdjąć pasek rozrządu:)

Pozdrawiam

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
No bez jaj jeżeli nie bardzo wiesz jak się do tego zabrać ,to robisz to na własne ryzyko twój błąd to twoje pieniądze tylko czy warto ale jak chcesz----------------------------------------------------------------------------------------------
Podnoszę auto zdejmuje osłony, podpieram silnik zdejmuje poduszkę , zdejmuję zaślepki od wałków, zdejmuję cewke, wyjmuję święcę kręce kluczem wałem korbowym na dole do pozycji gdy pierwszy cylinder będzie w skarjnym górnym położeniu i wtym położeniu blokuję wałki, oraz zakladam drugą blokadę.

Następnie zdejumuję osłonę rozrządu, i teraz pytania:

- żeby zdjąć pasek rozrządu odkręcam jedno z kół od wałka rozrządu? czy muszę odręcać koło pasowe na wałku rozrządu? (pewnie tak żeby zdjąc osłonę wcześniej). Czy jeśli chcę zdjąć koło pasowe z wału korbowego to robię to z blokadami rozrządu? np: 5 bieg zapina ktoś trzyma hamulce a druga osoba odkręca śrobę
Koło lewe na wałku luzujesz nie odkręcasz zrobisz przy deontarzu będzie łatwiej póżniej
Co do ustawień to jak będziesz miał blokady to w wałki tylko w jednej pozycji będą pasowały do przyżądu
koło pasowe na wale odkręcasz i zdejmujesz inaczej nie zdejmiesz paska wywal i uszczelniacze wszystkie trzy warsztaty często zostawiają co osobiście uważam za kary godne

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Hmm tak czytam to ja za 150zl bym nie ryzykowal uszkodzenia silnika, skrecisz cos nie tak i papa silniku. Tam nie ma klinow na wałkach,wale, trzeba skrecic wszzystko z odpowiednia sila... Daruj sobie moze jednak temat. ;)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
no nie ma klinow:D ale jak chlopak nie zrobi to sie nie nauczy:D

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
W SUMIE NAUKA POTRAFI BYĆ KOSZTOWNA tak jak pisałem TO JEGO KASA

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
dobra rada zaprowadź auto do mechanika bo najprawdopodobniej skończy się to następnym tematem pt "jak ściągnąć głowice i wymienić zawory w lagunie"

gruberek11

SuperMechanior
Punktów
25
Zrobione, pasek ktoś tak naciągnał nowy jak strune masakra jakaś .

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
czyli kolega nas w błąd wprowadził to nie bylo piszczenie tylko ,,wycie ewentualnie miałczenie,,:rolleyes:

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
widzisz koleszko mechanicy mają swoje czasem banalne i troche dziwne określenia na różne zjawiska w wykonaniu naszych a raczej waszych ,,czyli kliętów,,warczydełek i niejednokrotnie to co szanowny właściciel opisuje mija się z prawdą szerokim łukiem ze stanem faktycznym jak będziesz kiedyś na warsztacie poproś właściciela fabryki o swoje zlecenie i poczytaj co i jak... i tak więc RĘKA MECHANIKA ŻEGNA KLIJĘCIKA;)

Do góry Bottom