• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault laguna 1.8 Problem z biegami.

jejq

Początkujący
Punktów
0
Witam, kupiłem wczoraj auto Renault laguna 1.8 90 koni benzyna+gaz no i jak zawsze kupno od nieznajomego konczy sie z niespodziankami - dziś napotkała mnie taka, że zatrzymałem się skrzyżowaniu, po czym już nie mogłem z niego ruszyć drążek był luźny i nie mogłem go nigdzie wbić, po chwili udało mi się zaczepić 4 bieg i tak właśnie z niego musiałem zacząć się turlać. Powiem więcej, że później stanąłem pod blokiem, zgasiłem auto i sprawdzam biegi bez zapalonego silnika, wszystko działało jak należy, odpalam auto i nadanl wszystko wchodzi jak w masełko, nie rozumiem, dlaczego co jakiś czas skrzynia gubi biegi, pomoże ktoś?

jejq

Początkujący
Punktów
0
Jaki był to koszt?

W zasadzie nie dałem dużo pieniędzy za nią bo 2900 zł. Ale nie chciałbym jeszcze 2 tyś sypać w auto od razu po zakupie :)

jejq

Początkujący
Punktów
0
Istnieje opcja, że może być problem ze sprzegłem? Sprzęgło łączy silnik z skrzynią biegów, więc skoro wciskam do oporu sprzegło a skrzynia nie wyszukuje biegu (tak jakbym tego sprzegła nie wcisnął) to może jest problem ze sprzegłem?

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Spróbuj włożyć bieg nie wciskając sprzęgła i zobacz efekt (na odpalonym silniku) wtedy będziesz pewny :p

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jesli skrzynia jest cicha i poza problemem z biegami nic sie z nia nie dzieje to sprawdz uklad wybieraka od dolu. Podejrzewam ze plastykowa panewka wybieraka jest w rozsypce. Dla pewnosci sprawdz olej w skrzyni, z przodu od strony chlodnic masz plastykowy korek do nalewania i jednoczenie do kontroli poziomu tego oleju. Pamietaj ze jesli cos tam dolewasz to tylko i wylacznie 75w-80.

Ostatecznie jesli zdecydujesz sie na wymiane daj znac, mam takie skrzynie.

Mozesz tez sprobowac wymienic ten olej, w zasadzie jesli jest za gesty skrzynia moze sie przycierac. Spusc caly i zalej nowy 75w-80, wystarczy 3 litry na pelna wymiane.

jejq

Początkujący
Punktów
0
Dziś np. skrzynia chodzi bez zarzutów, zauważyłem, że w trakcie jazdy jedynka nie wbija nawet przy prędkości 20 km/h(nie potrzebne mi to do jazdy), czy tu chodzi o synchronizacje? Czy po prostu skrzynia powoli zaczyna nawalać?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Na jedynke ciezko wbic przy 20km, duza roznica predkosci i byc moze slabe sprzeglo. Masz skrzynie na pojedynczych synchronizatorach, skrzynie JC , na 3czesciowych synchronizatorach na biegach 1 i 2 pracuja lepiej. Niemniej to normalne ze ciezko wbic 1 przy 20km. Sprawdz wybierak i olej, na tym powinienes zakonczyc swoje problemy ze skrzynia:)

jejq

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za wszelką pomoc. Jutro zawioze auto do kumpla na kanał i sprawdzi jak wyglada sytuacja, po wszystkim napisze tutaj :) Pozdrawiam

Do góry Bottom