• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Laguna 2 1.9 dci brak mocy, czarne sadze powyzej 2 tys obrotów

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Witam wczoraj w pechowy 13 moja laguna odmówila posłuszeństwa a mianowicie z rana zapaliłem ją zaczeła nie równo chodzić i dymić na czarno jak by miała zgasnąć a jak juz się zagrzała to dałem gazu to poszły sadze z tłumika i zaczelo coś drajgotać jakby miała sie pompa rozlecieć a wiec zgasiłem. Po chwili zapaliłem zsczeła normnie chodzic i wyruszyłem w trase ale do 2 tyś obrotów ledwo sie wkrecała a powyźej zaczeło coś drajgotać jak pompa i zaczoł dymi normalnie sadzami ze nic za mna nie było widac aź zapaliła mi się kontrolka czerwony silnik i auto zgasło . Stawiam na pompe ale nie jestem pewien , czy ktoś z was koledzy miał taki problem ?

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
A jeszcze mam pytanie koledzy bo nie wiem czy dobrze mam podlaczone wezyki od podcisnienia przy elektrozaworze i chcialem spytac jak one powinny byc podlaczone górny wężyk elektrozaworu podłączony jest do turbiny a dolny do pompy podciśnienia czy odwrotnie?

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Koledzy zamontowalem nowy elektrozawor i auto chodzi malinowo :) jak jechalem po zawor do sklepu zapalil mi sie blad od swiec zarowych podjechalem do mechanika zeby mi podlaczyl i skasowal bo mam nowy zawor i podlaczyl i faktycznie od tego zaworu blad P1815 przetwornik cisnienia - kontrola cisnienia doladowania. Teraz juz slychac jak gwizda turbo i duzo lepiej chodzi jutro jeszcze mi przyjdzie czujnik cisnienia paliwa na listwie zaloze i zobacze jak wtedy bedzie chodzil bo narazie nie wystopily wczesniejsze objawy :)