• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 2 1.9 dci dymi na czarno

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Witam koledzy mam problem z laguna ostatnio gdy rusze przekopci na czarno wrzucę dwójkę i znów przekopci na czarno zazwyczaj tak się dzieje przy 1500 obrotów ale najgorsze jest to że gdy już mam 3 bieg i około 2200-2600 obrotów auto nagle tak jakby przytrzymywało i już nie chce się zbierać jak powinno dodam że nie dzieje się tak za każdym razem dziś jechalem i wkręcał się bezproblemowo . Ostatnio zrobiłem wtryski bo lały i pompę bo strasznie się tłukła i grzechotała a bałem się żeby opiłki mi nie zapakowały wtrysków. Jak odepnę przepływke to nie dymi nawet na postoju jak przegazuje . Zapomniałem dodać że turbina mi leje ale to powinien mi dymić na biało a on nawet dymka nie puści . Koledzy pomóżcie bo nie mam już siły do tego auta a sprzedawać mi się już go nie opłaca bo za duzo hajsu włożone : Wtryski ,pompa ,Sprzęgło . zawieszenie ,hamulce .

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
kolego sztanga chodzi płynnie otwiera i zamyka tylko jeszcze pytanie czy powinna mieć luz do góry na tym sworzniu bo u mnie mogę ja podnieść i się tłucze ? jutro sprawdzę luz wzdłużny a jeśli będzie to to może być przyczyną ?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Zacznij od sprawdzenia szczelności przewodów powietra od turbiny do silnika. Jazda próbna z podglądem ciśnienia doładowania i przepływu powietrza.

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Sam sobie odpowiedziałeś." Po odpięciu przeplywki ok". Diagnostyka parametrów przepływomierza, i będziesz wiedział... Jeszcze czyszczenie egr .

Łydziak75

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
OPOCZNO
jeżeli ma za duże luzy (wzdłużny i poprzeczny) to wirnik będzie ocierał o obudowy i turbina będzie nie wydajna dopuki sie nie rozleci, ale tak jak koledzy piszą sprawdziłbym jeszcze przewody egr i przepływke

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Koledzy egr jest odpięty od około 2 miesięcy bo mechanik mówił ze to zdrowiej dla silnika ,układ szczelny , turbina ma bardzo delikatne luzy , jedyne co znalazłem to pęknięty plastikowy waz od odmy bo turbo łapało tamtędy lewe powietrze ale i tak to nic nie pomogło. Jeszcze podjadę na dniach do mechanika jak podłączy pod komp to może coś znajdzie .

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Kolego aby wtyczkę mam odpięta , a duzo roboty z zaślepieniem jest ?

Kolego ostryt4 a tak w ogóle to coś daje to że odpiolem wtyczkę ?

Do góry Bottom