• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault laguna 2004r 1,9

Karol09

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wysocko Małe
Witam .
Mam RENIE , rozpadł się pasek klinowy i poszedł rozrząd przy okazji głowica . Wymieniłem głowicę i resztę potrzebnych rzeczy , RENIA odpaliła . Po przejechaniu około 200 km odpadło koło pasowe i znów powtórka z rozrywki . Tym razem trzeba było wymienić TŁOKI Głowicę naprawiłem poprzez wymianę zaworów i dotarcie wraz z regulacją zaworów i RENIA nie chce odpalić . Podczas odpalania świeci się SERWIS . Proszę o pomoc. Pozdrawiam

A

Anonymous123

Podłącz komputer. Tak wiele zrobione a problem w komputerze?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Serwis podczas odpalania bedzie sie swiecil, dopiero po uruchomieniu silnika zgasnie. Podlacz kompa jak Ci radza, zmierz kompresje.
Jesli jest kompresja, szukaj problemu w podlaczeniu wtyczek i cisnieniu paliwa.

Karol09

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wysocko Małe
Witam .
Mam RENIE , rozpadł się pasek klinowy i poszedł rozrząd przy okazji głowica . Wymieniłem głowicę i resztę potrzebnych rzeczy , RENIA odpaliła . Po przejechaniu około 200 km odpadło koło pasowe i znów powtórka z rozrywki . Tym razem trzeba było wymienić TŁOKI Głowicę naprawiłem poprzez wymianę zaworów i dotarcie wraz z regulacją zaworów i RENIA nie chce odpalić . Podczas odpalania świeci się SERWIS . Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Mam podejrzenie że brak kompresji . jedynie zostaje głowica ze jest gdzieś pęknięta próby szczelności nie robiłem.

Mam podejrzenie że brak kompresji . jedynie zostaje głowica ze jest gdzieś pęknięta próby szczelności nie robiłem.
Koła rozrządu wymienione

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Tak w sumie myk z klinem tez moze byc, zerwany rzorzad w 90% skutkuje zerwaniem klina na gorym kole, ale skoro wymienal glowice to wydaje mi sie ze sprawdzil:D

Karol09

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wysocko Małe
Możliwa pomyłka na kole wałka rozrządu o jeden obrót
Koła rozrządu są z klinami . Rozebrałem ponownie głowicę i zalałem tłoki benzyną ekstrakcyjną i na trzech po chwili benzyna zjechała. Mam dwa podejrzenia albo pierścienie lub szklanki pęknięte . Czy jest możliwe aby pękła szklanka ?

Koła rozrządu są z klinami . Rozebrałem ponownie głowicę i zalałem tłoki benzyną ekstrakcyjną i na trzech po chwili benzyna zjechała. Mam dwa podejrzenia albo pierścienie lub szklanki pęknięte . Czy jest możliwe aby pękła szklanka ?
Na wałku jest dobrze , dół jest zblokowany na wale i zgodnie z cechami na pasku jest góra. Koła porównane do oryginalnych cechy mają tak samo.

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
Po takie kolizji szklanki bardzo często są do wymiany, kompresje trzeba mierzyć prawde ci powie. A tłoki nie benzyną ekstrakcyjną tylko naftą zalewaj.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To prosty motor jak cep, tam do rozrzadu sie nic nie blokuje, ustawia sie na cechy na pasku, ciezko sie pomylic, naprawde.
Zawory moga sie pogiac, wałek moze strzelic, ale nic takiego jak pekniete szklanki w f9q nie widzialem w zyciu.
Sprawdz Ty se chłopie szczelnosc cylindra jak nie ogarniasz kompresji, ustaw rozrzad na cechy na pasku i sproboj na plaku. Jak nie zagada to raczej go wymien bo z takim podejsciem to bedziesz naprawial jeszcze dlugo.

Karol09

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wysocko Małe
Jest możliwe iż nowe pierścienie są wadliwe ? Dziś dokonam dokładnych oględzin cylindrów za pomocą kamery , oraz sprawdzę jeszcze pierścienie ewentualnie wymienię na nowe ale te lepsze. Czy też założyć najpierw lepszą głowicę sprawdzoną , zaznaczam iżuszczelka pod głowicę jest ta sama co założyłem za pierwszym razem.

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
Działanie trochę chaotyczne z twojej strony, pierścienie dobrze założone ? jak zamki ustawiłeś na pierścieniach? przez równolegle ustawione zamki benzyna świśnie w moment i kompresja spadnie

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wyjmij silnik i przytargaj;p ode mnie za jedyne 2600 mozesz zabrac slup, zaloze Ci osprzet i rozrzad:D ha;p no silnik nie jest skomplikowany, to konstrukcja z 80 lat wiec, czego tam mozna dobrze nie ogarnac?

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Wyjmij silnik i przytargaj;p ode mnie za jedyne 2600 mozesz zabrac slup, zaloze Ci osprzet i rozrzad:D ha;p no silnik nie jest skomplikowany, to konstrukcja z 80 lat wiec, czego tam mozna dobrze nie ogarnac?

Ja wszystko rozumiem ale nie wywaliłeś się nigdy na banalnym temacie?
ja tam widzę dwa problemy ;) głowica nie była sprawdzana na szczelność i uszczelka została użyta 2x

Karol09

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wysocko Małe
Witam . Po sprawdzeniu wszystkiego odpaliłem RENIĘ . Sprawdziłem ciśnienia sprężania i wyszło iż na 2 i 3 brak kompresji , założyłem pewną głowicę i odpalił na PLAKA . Kiedyś auto mi gasło na światłach ale po wymianie filtra paliwa się uspokoiło . Teraz brak ciśnienia paliwa co dało do myślenia jaka przyczyna była wcześniej , wymieniłem pompę paliwa i RENIA pali i wszystko jest OK . Za porady bardzo DZIĘKUJE I POZDRAWIAM

Do góry Bottom