• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Laguna 3.0 V6 L7X

fuegos

Początkujący
Punktów
0
Auto ciezko pali na zimnym silniku... Prosze zobaczyc zalaczone filmiki. Auto kupilem z nowymi cewkami zaplonowymi (6x oryginal renault), 6x nowe swiece bosch, swiezy olej + filtry, nowa uczelka kolektora. Z mojej strony auto dostalo:

- czyszczenie przepustnicy
- uszczelnienie odmy (skamieniale rurki)
- nowy akumulator (stary mial marna pojemnosc)

Przy uruchamianiu slychac wyrazny stuk po ktorym auto zaczyna pracowac prawidlowo. Brzmi to troche jak klapka ktora sie zamyka pod wplywem podcisnienia? Bzdury opowiadam?

Zimny silnik:

Dodatkowo, rozgrzane auto, pracujace na wolnych obrotach smierdzi z wydechu spalinami, jajkiem, benzyna. Silnik jakby kuleje do 2.5 tys. obr. Przy gwaltownym dodaniu gazu z wolnych obrotow nie wkreca sie zbyt zwawo... Ma sie wrazenie jakby bylo za duzo paliwa. Podczas jazdy np. na 5 biegu (ok 1800 obr.) i przy gwaltownym dodaniu gazu potrafi sie przyciac na chwile, po czym zacznie rozpedzac ale tez niezbyt zwawo. Czuc ze ma moc powyzej 3500 obr. Z dolu wogole nie czuc tych 210KM...

Ostatnia edycja:

fuegos

Początkujący
Punktów
0
Nie jestem pewny ale to chyba silnik PSA

Masz absolutna racje. Ten sam silnik wystepuje w wielu Peugeotach i Citroenach... W grupie PSA oznaczenie silnika to ES9

Tytul tematu jest nie prawidlowy, chcialbym go zmienic ale nie mam uprawnien.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A to znam te silniki , bez dobrej diagnostyki parametrów nic nie stwierdzisz .

fuegos

Początkujący
Punktów
0
Mam clipa wiec moge odczytac parametry pracy kazdego elementu. Napisz mi tylko prosze dla jakich rzeczy mam wlaczyc rejestrowanie a ja wieczorem wrzuce wykresy.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
najbardziej mnie interesują składy mieszanki czyli korekty i praca sond lambda , mnie się wydaje że jakiś wtrysk leje , to jednostki które wytrzymuje nawet do 800 kkm bez problemu . Jak z paskiem rozrządu ?

fuegos

Początkujący
Punktów
0
Rozrzad jest do wymiany, jeszcze oryginalny. Przejechane 140tys. Pasek wyglada dobrze, brak pekniec, rolki ciche. Przybieram sie wlasnie do zakupu kompletnego zestawu + pompa wody. Waham sie nad wyborem producenta. Fabrycznie siedzi DAYCO, lecz z tego co widze maja w zestawie plastikowe rolki.

W kwestii blokad:

- jaka srednica i dlugosc pretow jest odpowiednia? Szkoda mi wywalac kilka stow na gotowy zestaw, ktorego uzyje raz.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mam ten motorek i zalozyłem komplet zalecany , zacznij jednak od rozrządu bo rozwalisz motorek i nie oszczędzaj na tym nie warto

fuegos

Początkujący
Punktów
0
Co masz na mysli mowiac komplet zalecany? Oryginalny Renault? Luzowales kola zebate walkow rozrzadu jak zaleca instrukcja? Jezeli tak to czy stosuje sie przy dokrecaniu jakis klej do gwintow? Nigdy nie mialem wczesniej do czynienia z tym silnikiem wiec chcialbym sie upewnic przed rozbieraniem, zeby robota poszla sprawnie. Jakie blokady stosowales, czy moglbys podac wymiary poszczegolnych elementow? Dzieki!

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja to robiłem ze 4 lata temu i w ciągu 4 godzin . Ja mam C5 3V6 . Zgodnie z zaleceniami producenta zawsze robię chyba to był rozrząd VTR

fuegos

Początkujący
Punktów
0
No to bylo troche czasu temu... Pozniej wrzuce zarejestrowane parametry pracy wtryskow i sond.

Do góry Bottom