• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Laguna II Lift 2.0 16V - wysokie obroty 130km/h HUK

pradel1

Początkujący
Punktów
0
Cześć, od 3 miesięcy posiadam Lagunę 2.0 i przy jeździe 130km/h strasznie huczy. Zrobiłem test i podczas jazdy 5 bieg 130km/h mam obroty 4000 (straszny huk) wyrzuciłem więc na luz by sprawdzić, czy huku nie tworzą opony/łożyska itd. Wtedy Laguna ucichła, a jej obroty oscylowały na 1500 (wydaje mi się, że są o 500 za dużo).

Czy w Waszych lagunach jest tak samo?
Czy ten huk jest normalny dla takich prędkości?
Jakie macie obrotów podczas jazdy 130km/h?
Jakie macie obroty przy prędkości 130km/h po wrzuceniu na luz?
Co może być przyczyną?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Niewlasciwa skrzynia zamontowana do Twojego auta, znaczy sie krotka. Do tego moze sie sypie wlasnie.
Rozwiazaniem bedzie raczej wymiana skrzyni na inna, odpowiednio zmodyfikowana tak aby jazda z wiekszymi predkosciami nie powodowala wysokiej predkosci obrotowej silnika. W razie czego napisz, zajmuje sie skrzyniami.

Obroty faktycznie masz za wysokie, przeczysc wtyczke na przepustnicy, jesli nie pomaga sprobowac kalibracji, sprawdzic szczelnosc polaczenia kolektor ssacy-przepustnica, masz tam taki o-ring, moze tam zasysac lewe powietrze.

pradel1

Początkujący
Punktów
0
Niewlasciwa skrzynia zamontowana do Twojego auta, znaczy sie krotka. Do tego moze sie sypie wlasnie.
Rozwiazaniem bedzie raczej wymiana skrzyni na inna, odpowiednio zmodyfikowana tak aby jazda z wiekszymi predkosciami nie powodowala wysokiej predkosci obrotowej silnika. W razie czego napisz, zajmuje sie skrzyniami.

Obroty faktycznie masz za wysokie, przeczysc wtyczke na przepustnicy, jesli nie pomaga sprobowac kalibracji, sprawdzic szczelnosc polaczenia kolektor ssacy-przepustnica, masz tam taki o-ring, moze tam zasysac lewe powietrze.

Dzisiaj zrobiłem testy.

Zostałem strasznie zaskoczony prze moja lagunę, ponieważ gdy przekroczę 4100 obr/min huk przestaje dokuczać, cichnie. Gdy jadę 190km/h również jest cicho.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Twoja skrzynia to jakis rzeznik:D chyba ze masz pykniete wskazania szybkosciomierza, sprawdz sobie na gpsie.
Mozna zrobic skrzynie 3tys - ok 135km rzeczywistej, na desce bedzie ok 140.
Stracisz troche na dynamice jednak bedziesz mogl komfortowo pomykac ok 150 bez zadnego wycia:) i przedeswzytskim duzo bardziej ekonomicznie. Silnik ktory masz swietnie sie gazuje, o ile nie jest to silnik IDE.

pradel1

Początkujący
Punktów
0
Twoja skrzynia to jakis rzeznik:D chyba ze masz pykniete wskazania szybkosciomierza, sprawdz sobie na gpsie.
Mozna zrobic skrzynie 3tys - ok 135km rzeczywistej, na desce bedzie ok 140.
Stracisz troche na dynamice jednak bedziesz mogl komfortowo pomykac ok 150 bez zadnego wycia:) i przedeswzytskim duzo bardziej ekonomicznie. Silnik ktory masz swietnie sie gazuje, o ile nie jest to silnik IDE.
Jeśli chodzi o prętkość to jak na desce pokazuje 140km/h to gps pokazuje 134km/h

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
f4r lub (f5r ide) czyli silnik ktory masz lubi sobie huczec:) mam f4r w sceniku rx4 chociaz moja skrzynia jest duzo dluzsza bo modyfikowana, ok 160 przy 4tys. ale wlasnie w ok 4000 rpm silnik jest glosny, prze di po ciszej pracuje. nie potrafie powiedziec czemu.

pradel1

Początkujący
Punktów
0
f4r lub (f5r ide) czyli silnik ktory masz lubi sobie huczec:) mam f4r w sceniku rx4 chociaz moja skrzynia jest duzo dluzsza bo modyfikowana, ok 160 przy 4tys. ale wlasnie w ok 4000 rpm silnik jest glosny, prze di po ciszej pracuje. nie potrafie powiedziec czemu.

Ile kosztuje taka modyfikacja skrzyni?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
800-900, stara do zwrotu, dostajesz skrzynke po przegladzie, z nowym lozyskiem ataku (tak na wszelki wypadek, to lozysko wysypuje sie najczesciej wiec profilaktycznie wywala sie stare nawet jak jest jeszcze ladne) uszczelniona i sprawdzona. Nie ma mozliwosci by popsula sie szybciej jak za 100tys km. Oczywiscie pod warunkiem ze w skrzyni jest olej 75w-80 (w zasadzie olej wycieka przez jedno miejsce -manszeta lewej polosi, zle zamontowana lub zwyczajnie peknieta) albo jak obetnie sie wielowypust prawej polosi (dlatego podczas wymiany dobrze jest zalozyc nowy lacznik polosi, oryginal ok 90 pln)
Nie wiem w zasadzie skad Ty masz taka skrzynie:D

Moze masz jakies male nietypowe kolka:D

Do góry Bottom