• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Mascott 2,8 nie ma mocy

scania111

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
radom
Witam ,Mascott 2,8 nie ma mocy ,po przegazowaniu jakiś czas ciągnie dobrze i znów wpada w brak mocy,turbina sprawdzona gruszka też ,przewody podciśnieniowe również błedy jakie łapie to 5301 (zawór regulacji ciśnienia turbo) i 3602 (monitorowanie ciśnienia paliwa) czyli różnica cisnienia ,,,od czego zacząć?????????????

Przemekkepa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stopnica
Witam ,Mascott 2,8 nie ma mocy ,po przegazowaniu jakiś czas ciągnie dobrze i znów wpada w brak mocy,turbina sprawdzona gruszka też ,przewody podciśnieniowe również błedy jakie łapie to 5301 (zawór regulacji ciśnienia turbo) i 3602 (monitorowanie ciśnienia paliwa) czyli różnica cisnienia ,,,od czego zacząć?????????????
Witam chciałem zapytać czy i jak rozwiązał PAN problem z tym mascottem bo mam taki sam przypadek wręcz identyczny

Przemekkepa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stopnica
Dokładnie takie jak w pierwszym poście 5301 i 3602 dopóki auto chodzi na wolnych obrotach to nie ma błędów po przegazowaniu wskakują oby dwa

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
A odpala normalnie ,podciśnienia sprawdzone zaworek ,czy tylko błedy odczytałes i wróżki dalej mają sie problemem zająć

Przemekkepa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stopnica
Odpala za każdym razem normalnie silnik pracuje też normalnie wtryski sprawdzone podciśnienie -1.0bar krycie wacum rozwiercony wszystkie wężyki nowe zaworek też turbo zrobione instalacja elektryczna sprawdzona sterownik silnika również nawet na wszelki wypadek wgrana jeszcze raz mapa oryginał

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Sztangi vgt chodzi ,podciśnienia na zaworku nie zamienione (nie dziw się częsty przypadek) membrana w gruszce cała ( turbo robione ale sam sprawdź dla pewności) podciśnienie sprawdzasz między zaworkiem a gruszką? To odnośnie powietrza.
Teraz paliwo, filtry wymienione . Przed pompą elektrycena masz filtr? Jak to masz ogarnięte to zostaje zaworek w pompie cr , zdejmij go i sprawdź czy oRing jest cały ,jeżeli będzie uszkodzony to zacznij od jego wymiany.

Przemekkepa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stopnica
Filtry wymienione zaworek na pompie też nowy jeszcze raz zajrzałem czy go nie przyciski ale nie przed pompa elektryczna też mam filterek też nowy
sztanga chodzi gruszka też nowa podciśnienie akurat mierzyłem przed zaworkiem ale zaraz się biorę i sprawdzę jak jest między zaworkiem a gruszka

Przemekkepa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stopnica
Witam po sprawdzeniu podciśnienia między zaworkiem a gruszka to jest dość dziwnie na postoju na wolnych jest -0.5 po przegazowaniu idzie na maksa i dociąga geometrię do końca
podczas jazdy jak idzie na obciążeniu turbo zaczyna gwizdać jakby było nieszczelne a podciśnienie skacze od maksa do -0.5 i tak kilka razy a potem staje na 0.5 i brak mocy po puszczeniu gazu i wciśnięciu sytuacja się powtaza i tak w kółko

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Odepnij gruszke i zobacz manualnie czy chodzi w całym zakresie bez rzeźnych przycięć .

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Często są zamienione. To szukamy ,układ ssący szczelny (uszczelki pod kolektorem ssacym nie wydmuchane ) mapsensor czysty , jakie ciśnienie pokazuje , dlaczego była turbina regenerowane, czemu zaworek sterujący wymieniony . A jaka wersję masz ,może z egr-em ? Soft jaki wgrany 130 czy 150. Błąd z paliwa nadal łapie. By trzeba było dogiąć piny żeby wyeliminować słaby styk.

Przemekkepa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stopnica
Wersja 140 dci zaworek wymieniłem dla testu ale nadal wyrzuca błąd po przegazowaniu
EGR nie ma uszczelki pod kolektorem całe ciśnienie w momencie kiedy turbo pompuje wykręca do 2,3 bara potem chwila przerwy i znowu to samo
Potem jak nie odpuścisz gazu to zostałem tak ma 1.6 bara i jeśli jest z górki do się bujnie
Map sensor też czysty
Turbo było robione bo stanęła geometria więc podejrzewam że te błędy były wcześniej
Automatyczne połączenie postów:

A przewody paliwowe też sprawdzone nie pozatykane

Przemekkepa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stopnica
Ciśnienie paliwa jest ok bynajmniej względem parametrów właśnie ten błąd od paliwa to trochę jest nie bardzo bo w momencie kiedy wyskakuje od razu zmienia się na nieciągły nawet na chwilę nie jest stały
A smok czyscilem ale zabrudzony bardzo nie był wyciągało się gorsze
Niskie ciśnienie też trzyma

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
A błąd z turbo wyskakuje razem z tym od turbo ?
Może elektryka jest gdzieś przetarta.

Do góry Bottom