• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Master 2 - 2.5 dci - problem z obrotami

Sztywcik

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Podam tutaj zlepek kilku moich postów z innego forum ponieważ tam jest cisza.

Od jakiegoś czasu w moim Masterze pojawił się problem. Otóż czasami na wolnych obrotach pojawia się falowanie obrotów, a sam silnik wydaje odgłosy jak "stary Star". Ale... wystarczy wrzucić bieg, przejechać metr i objaw znika. Przynajmniej w widocznym stopniu, bo czasem czuć na karoserii lekkie drgania, jakby wywalona była jakaś poducha. Przegazowanie silnika na postoju nie pomaga, trzeba nim kawałek ruszyć z miejsca.
Silnik odpala na zimno i na ciepło, nie dymi, nie traci mocy.
Opiszę kroki jakie poczyniłem w zdiagnozowaniu usterki:
Byłem na kompie. Wskazał jeden błąd. Sygnał Ciśnienia Paliwa.
Mechanior mówi, że to pewnie regulator ciśnienia paliwa na pompie. Powiedział, żeby go wyjąć i sprawdzić styki. Powiedział także, że jakby on był walnięty na maksa to by nie chodził samochód w ogóle.

Doszedł od wczoraj dodatkowy problem. Podczas kręcenia nic się nie dzieje, świeci się tylko STOP i CHECK. Dwa razy mi się tak stało. Dzisiaj rano odpalił od strzała, a później dopiero za czwartym kręceniem.
Wpisałem na naszym okolicznym forum o dobrego mechaniora z komputerem, będę czekał na odpowiedź i podjadę.
Ten regulator może dawać takie objawy?
Do tej pory tylko raz na jakiś czas te obroty falowały. Tak ogólnie wszystko wydaje się być ok.

Byłem na komputerze. Silnik podczas błędu chciał uzyskać ciśnienie paliwa 800 a uzyskał tylko 500. Pokazał jeden błąd odnośnie sygnału ciśnienia paliwa i 45 błędów czujnika wałka rozrządu.
Podczas jazdy czasami skaczą obroty na obrotomierzu do zera i zaraz wracają do normy, dodatkowo świeci się CHECK silnika, natomiast sama praca silnika jest normalna. To się zdarza raz na jakiś czas.
Jutro chyba wymienię ten czujnik wałka i regulator ciśnienia. Zobaczę co to da.
Ten facet od komputera powiedział, że jeśli te czujniki nie pomogą to pewnie wtryski będą do regeneracji. Jego warsztat posiada w nazwie Serwis samochodów francuskich dostawczych, więc liczę na to, że się zna.
Tak apropo. Długo się zejdzie mechanikowi z wymianą tego? Bo z tym fachowcem jestem umówiony na następny poniedziałek, a ja wolałbym to zrobić jak najprędzej.

Renualt Master 2005 rok. 2.5 DCI. 99km.

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Trochę dziwi mnie stwierdzenie twojego mechaniora że jak regulator i czujnik nie to wtryski.
Przedszkolak jakiś czy co? to on komputer podpina i nie widzi pracy wtrysków? korekty dawek? Przecież to sprawdził bym na początek.
Najprawdopodobniej regulator ciśnienia paliwa, odpowiedziałeś sobie sam. Wymień na razie sam regulator.
Skoro chciał 800 a dostał 500 jak ma go nie telepać.
Te odgłosy "starego Stara" to za niskie obroty i dwumasa szaleje aż ją rozwali.
W czasie tego jazgotania naciśnij pedał sprzęgła - będzie cisza.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Echhh rynce opadajom .... i cycki jak to kolezanka moja mówi ... nalezy poszukać i wymienic chyba ze chcesz czekać ąz padnie

Sztywcik

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Ekstremalnie szybko tutaj odpowiadacie. :)
Jeden mechanik wtryski i ciśnienie pompy sprawdzał na kompie i mówił, że są ok. Temu drugiemu (rzekomo fachowcowi od francuzów) o tym mówiłem to stwierdził, że na kompie tego nie sprawdzi, bo wtrysk "może lać dołem".
Dwumasa nie padnie, bo jej nie ma.
Czyli jutro kupię ten regulator i może ten czujnik położenia wałka rozrządu i mam nadzieję, że znajdę mechanika, który od ręki mi to wymieni.
Ile mniej więcej na to potrzeba czasu i jakich kwot mogę się spodziewać?
Wiem, że regulator około 350zł. Czujnik około 100zł. A robota?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To jest szukanie Uja do d* za pomoca szybkiej wymiany czesci na strzal. Skoro ma problemy z cisnieniem paliwa to problem moze lezec gdzies indziej, ale w sumie nawet nie bede pisal gdzie. Mozna to szybko sprawdzic. Ale ten "specjalist od francvuskich dostawczakow" powinien znac to na pamiec.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
no może dwumasy nie ma ale jakieś sprzegło ma, chyba że to automat.
To jest szukanie Uja do d* za pomoca szybkiej wymiany czesci na strzal. Skoro ma problemy z cisnieniem paliwa to problem moze lezec gdzies indziej, ale w sumie nawet nie bede pisal gdzie. Mozna to szybko sprawdzic. Ale ten "specjalist od francvuskich dostawczakow" powinien znac to na pamiec.
napisz koledze gdzie problem i po temacie, dla specjalisty od carów zwieru,cipków i jołków to może być problem.

Sztywcik

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
No fajnie by było gdyby ktoś mógł mi coś podpowiedzieć. Samochód służy jak narzędzie pracy, więc wolałbym żeby mechanik szybko się uporał z problemem.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Każdy by chciał na wczoraj , proste jak usterka jest ewidentna a już gorzej jak okresowo się pojawia .

Sztywcik

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
No to już teraz ma problem z odpaleniem na ciepłym. Z rana odpalił normalnie. Przejechałem 5km i już nie chciał zapalić. Odpalił dopiero na plaku. Oddałem go do innego mechanika. Jak już się zagrzał to odpalił też bez problemu. Wychodzi na to, że ma problemy z paleniem kiedy jest średnio ciepły.

Sztywcik

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Marek S w sumie to Ty nic pomocnego nie wnosisz, więc nie wiem po co się wypowiadasz. "Takiej miny to nie chciał bym dostać". A co jeśli byś dostał? Odmówił byś klientowi i powiedział, przepraszam nie umiem? To co to za mechanik?
Szumek72 dziękuję za solidne odpowiedzi.
Mechanik podmienił czujniki wałka i korbowodu, nic to nie dało. Teraz podmienił ten regulator i mówi, że jak na razie jest ok. Muszę pojeździć i sprawdzić.
Ten wariujący zegar to wydaje się być inną usterką. Przypomniało mi się, że jak ostatnio padały duże deszcze to po wjechaniu w wielką kałużę, ten zegar zaczął tak wariować, więc coś musi być zalane.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
oczywiście że to była usterka regulatora, a jeżeli chodzi o twój budzik;)
sprawdź impulsator na skrzyni biegów i jego połączenia.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
A możesz napisać który zegar? Bo wyżej napisałeś że od obrotów? A ja podałem możliwą przyczynę dla szybkościomierza(impulsator).
Obroty silnika czyta z czujnika wału. Trzeba sprawdzić na kompie co z tymi obrotami silnika i jakie błędy w ECU.
Po wymianie czujnika wału też skaczą obroty?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Problem z odpalaniem mastera to 1. zawor, 2. zawor, 3 pompa/przelewy, 4. czujniki/wiazka. Sam problem da sie zbadac przeciez patrzac na parametry, nie odpala bo brak synchronizacji, sygnalu z czujnika czy brak cisnienia. Majster od francuza na pewno wie co w trawie piszczy a na odleglosc to jedyna rada ktora mozna sensownie udzielic.

Sztywcik

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Powiem po kolei co poczynił mechanik.
Na początku przełożył czujnik położenia wału korbowego i wałka rozrządu. Nic to nie pomogło.
Włożył więc stare czujniki na swoje miejsce i podmienił regulator. Teraz wszystko jest w porządku. Dzisiaj cały dzień przejeździłem Masterem i nie było niepokojących objawów. Nawet te zegary nie wariowały. Mam wrażenie, że lepiej się zbiera i na pewno więcej pali. Wcześniej na uszkodzonym czujniku na jednej kresce robiłem 170km, a teraz 150. To w sumie plusem nie jest. ;)
Jak te wariacje się włączały to wariowała wskazówka od obrotów. Spadała do zera i wracała na swoje miejsce. Dodatkowo podczas wariacji świecił się CHECK i STOP.
Dodam, że raz na jakiś czas bez reguły włączał się samoczynnie test zegarów i co jakiś czas zeruje mi się licznik km.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Czyli teraz jest ok?
Będzie więcej palił a właściwie normalnie.
Poprzedni regulator obcinał mu paliwo, kulał ale palił mniej.
Jak podawałeś różnice ciśnienia na zapotrzebowanie paliwa: 800 a miał 500.
Wszystko widać wrciło do normy

Do góry Bottom