• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Master 3 2.3

Rafallem

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Małopolska
Witam,

Od czasu kupna wymienionego modelu busa, mam zagwozdke do ogarnięcia (przy kupnie żaden błąd nie wyskoczył).
Lecz po paru trasach wyskoczyło coś ;)

Screenshot_2024-04-24-19-13-07-040_com.ovz.carscanner.jpg

Wziąłem za błędy czujników ciśnień spalin.
Pierwszy czujnik który sczytuje spaliny przed turbem (P0470) był przepalony wężyk, między metalową rurką a czujnikiem, wymieniłem i złożyłem wszystko. Do drugiego mamy wpięcie bezpośrednio na DPF, metalową rurką potem tak samo gumowy i do czujnika, też wymieniłem na nowy. Wszystkie dostępne kostki psiknięte kontaktem.

Po tej operacji błędy jak były tak dalej pojawiają się te same. Ktoś coś doradzi zanim pojadę pod komputer na parametry, gdzie manualnie coś sprawdzić? Myślałem jeszcze sondę odkręcać i popatrzeć na DPF.

Załączniki

• IMG_20240422_200119.jpg
    IMG_20240422_200119.jpg
    4 MB · Wyświetleń: 10

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Wszystkie Mastery mają z tą ekologią problem :) Można to rozwiązać raz na zawsze.

Rafallem

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Małopolska
Wszystkie Mastery mają z tą ekologią problem :) Można to rozwiązać raz na zawsze.
Witam,
Tak, oczywiście tak było by najlepiej od chłodniczek po DFP. Pierwsze chciałem naprawić te usterki co mam, a z eko off zająć się kiedyś jak wdroże się w temat bo większość zrobię sam i jedynie wyprogramowanie zostanie mi u specjalisty.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Witam,
Tak, oczywiście tak było by najlepiej od chłodniczek po DFP. Pierwsze chciałem naprawić te usterki co mam, a z eko off zająć się kiedyś jak wdroże się w temat bo większość zrobię sam i jedynie wyprogramowanie zostanie mi u specjalisty.
Na obecną chwilę tylko AT czyta SID321. Dysponuję takim sprzętem.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Polecałbym najpierw to Clipem zdiagnozować. I przede wszystkim w adaptacjach ustawić, że czujniki są nowe.

Piotr0583

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
TK
Michał tak z ciekawości od kiedy AT wprowadziło odczyt SID-a 321?

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Jakoś ostatnio z tydzień może dwa temu Autotuner dodał SID321. Niedługo zapewne reszta też zrobi aktualizacje.

Do góry Bottom