• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Master III 2013 2.3 DCI - błąd sygnału trzeciego światła STOP

tomas1991

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Łódź / łódzkie
Witajcie,
auto jak w tytule, Renault Master III 2013 2.3 DCI firanka-plandeka, od samego początku po kupnie (używany) na wyświetlaczu przy zapłonie pojawia się komunikat : "Sprawdź hamulce" i kontrolka Service . Diagnostyka wykazuje błąd C0288 sygnał trzeciego światła stop - zwarcie do plusa. Dodam, że to auto z plandeką a nie blaszak, więc takowego (trzeciego) światła nie ma. Czy posiada ktoś schemat układu do tego bądź jest w stanie podpowiedzieć czy sygnał w tym wypadku jest w ogóle wyprowadzony ze sterownika lub gdzie mniej więcej mogę szukać problemu? Przeglądając ramę od spodu nie ma instalacji do trzeciego stopu.
Pozdrawiam :)

Danieloo1990

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rybno
sprawdz czujnik hamulca przy pedale ,i czy masz wg stop w aucie miałem podobny przypadek ale w busie swiecił sie service i ESP i walnięty był bezpiecznik 15 wiec polecam przejrzeć bezpieczniki te w kabinie i pod maska musisz odsunąć zbiorniczek płynu do chłodnicy i są one w czarnej skrzynce ale od spodu musisz przekręćić taką mniejszą szkrzynke i są tam bezpieczniki lub jeszcze warto sprawdzić żarówki czy gdzieś nie jest włożona 24v a nie 12v

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To blad konfiguracji, clipem mozna zrobic aby dzialalo prawidlowo.

tomas1991

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Łódź / łódzkie
Faktycznie co do włącznika świateł kolega
Danieloo1990 miał rację, mimo puszczonego pedału na sterownik idzie informacja aktywny, gdy go się podniesie 3 milimetry do samej góry rozłącza i gaśnie kod błędu :
DTC050464 - Trzecie światło hamowania, nieodpowiedni sygnał
- Staly

Pozostaje jednak w sterowniku ABS błąd:
C0288829 - Nieznany kod usterki - c028 sugeruje właśnie trzecie swiatlo stop

w sterowniku silnika:
DTC056415 - Kontrola przyspieszenia / działanie ogranicznika prędkości
- Staly
Ogranicznik prędkości usunąłem całkowicie - przeprogramowałem konfiguracje a on nadal siedzi, czy to może mieć jakiś związek ?

Edit:
Zrobiłem skan wszystkiego i dodatkowo z UCH doszło:
95361428 - Nieznany kod usterki
95361228 - Nieznany kod usterki
95341328 - Nieznany kod usterki
DTC953514 - Lampka ostrzegawcza zużycia klocka hamulcowego
- Staly

UPC:
DTC921315 - Obwód prawego światła mijania reflektorów głównych
92771428 - Nieznany kod usterki

Wysokoprezny (M9T - EDC17C11 - MT/AT)
DTC047195 - Obwód czujnika ciśnienia przed turbiną
- Staly - wczoraj zaczął wyświetlać Stop i sprawdź wtrysk, chyba ten gumowy wężyk się przepalił, sprawdzę dziś.

Muszę zobaczyć klocki, bo nie da się skasować tego błędu a wiem, że klocki wymieniane w tym roku były.

Ostatnia edycja:

Mordor

Gaduła
Punktów
21
Miałem podobna sytuacje esp świeciło na desce i wchodził w tryb serwisowy uszkodzony czujnik pedału chamulca

Do góry Bottom