Szymonenek
Początkujący
Witam jest to mój pierwszy post na tym forum także proszę o wyrozumiałość 
Problem z renówką 1.9 dti 2003 r kombi 80KM . Auto mojej żony a więc zrozumiałe,dużo pracy nie ma się kiedy nim zająć
.Od początku jak go mamy czyli od ok roku,trzeba było z rana długo chechłać żeby odpalił po odpaleniu nierówna praca i biało niebieski dym z tyłu (przez chwilę ) .Wyregulowałem statyczny kąt wtrysku ustawiłem dawkę pali już ładnie,dym i nierówna praca zostały, padło na turbinkę puszcza delikatnie olej do ssącego po nocy to spływa i stąd ten dym.
Niedługo po tych wszystkich zabiegach auto zaczęło szarpać na 4 biegu delikatnie,bardziej na 5 biegu pod obciążeniem do 2000 obr,potem już bajki idzie ładnie nie dymi.Padło na nastawnik, wymieniłem na używkę niby sprawną,dalej to samo.Na kompie błędów nie ma .EGR wyczyszczony obecnie odłączony.Ciśnienie sprężania cylinder 3-23 bar reszta po 26. Początek wtrysku 0.30 mm książkowo powinno być o.10 niestety ciężko bez przyrządów idealnie ustawić.
Może miał ktoś przyjemność dłubać się z takim statkiem i podzielił by się wiedzą z nowym kolegą co może być powodem tej niemiłej szarpawki

Problem z renówką 1.9 dti 2003 r kombi 80KM . Auto mojej żony a więc zrozumiałe,dużo pracy nie ma się kiedy nim zająć
.Od początku jak go mamy czyli od ok roku,trzeba było z rana długo chechłać żeby odpalił po odpaleniu nierówna praca i biało niebieski dym z tyłu (przez chwilę ) .Wyregulowałem statyczny kąt wtrysku ustawiłem dawkę pali już ładnie,dym i nierówna praca zostały, padło na turbinkę puszcza delikatnie olej do ssącego po nocy to spływa i stąd ten dym.Niedługo po tych wszystkich zabiegach auto zaczęło szarpać na 4 biegu delikatnie,bardziej na 5 biegu pod obciążeniem do 2000 obr,potem już bajki idzie ładnie nie dymi.Padło na nastawnik, wymieniłem na używkę niby sprawną,dalej to samo.Na kompie błędów nie ma .EGR wyczyszczony obecnie odłączony.Ciśnienie sprężania cylinder 3-23 bar reszta po 26. Początek wtrysku 0.30 mm książkowo powinno być o.10 niestety ciężko bez przyrządów idealnie ustawić.
Może miał ktoś przyjemność dłubać się z takim statkiem i podzielił by się wiedzą z nowym kolegą co może być powodem tej niemiłej szarpawki