• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Megane 1.9 dti szrpanie na 4 i 5 biegu.

Szymonenek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
Witam jest to mój pierwszy post na tym forum także proszę o wyrozumiałość :)
Problem z renówką 1.9 dti 2003 r kombi 80KM . Auto mojej żony a więc zrozumiałe,dużo pracy nie ma się kiedy nim zająć;).Od początku jak go mamy czyli od ok roku,trzeba było z rana długo chechłać żeby odpalił po odpaleniu nierówna praca i biało niebieski dym z tyłu (przez chwilę ) .Wyregulowałem statyczny kąt wtrysku ustawiłem dawkę pali już ładnie,dym i nierówna praca zostały, padło na turbinkę puszcza delikatnie olej do ssącego po nocy to spływa i stąd ten dym.
Niedługo po tych wszystkich zabiegach auto zaczęło szarpać na 4 biegu delikatnie,bardziej na 5 biegu pod obciążeniem do 2000 obr,potem już bajki idzie ładnie nie dymi.Padło na nastawnik, wymieniłem na używkę niby sprawną,dalej to samo.Na kompie błędów nie ma .EGR wyczyszczony obecnie odłączony.Ciśnienie sprężania cylinder 3-23 bar reszta po 26. Początek wtrysku 0.30 mm książkowo powinno być o.10 niestety ciężko bez przyrządów idealnie ustawić.
Może miał ktoś przyjemność dłubać się z takim statkiem i podzielił by się wiedzą z nowym kolegą co może być powodem tej niemiłej szarpawki :)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
tylko 4 i 5 bieg szwankuje?czy raczej położenie pedału przyśpieszenia ma na to wpływ sprawdź dokładnie jeśli tak to potencjometr może mieć wytarte ścieżki ,jeśli nie to będziemy dalej myśleć

Szymonenek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
Ciężko wyczuć bo sytuacja mam miejsce tylko pod obciążeniem na trójce już tego nie czuje na czwórce i piątce są te szarpania przenoszą się na budę i na fajerę auto zaczyna cyklicznie drżeć słyszalna jest nierówna praca silnika jakby jeden cylinder wypadał z pracy.Nawet wczoraj jak z małym jechałem wieczorem to mówi do mnie tato a co ta renówka tak pracuje bru bru bru :)
Jeśli chodzi o potencjometr gazu to sporadycznie pojawiał się błąd na błędny sygnał .Wyjmowałem potencjometr w środku wygląda ok sprawdziłem wiązkę jest w porządku.
Drgania szarpania są silniejsze jak zaleje kiepskie paliwo, jak tankuje na schelu jak by mniej.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
dobrze byłoby podłączyć go pod kompa i przejechać się podejrzeć parametry,i sprawdzić jak zachowuje się wtrysk sterujący,tak sobie myślę że skoro słyszysz że jeden gar przestaje pracować a pompa sprawna to coś z wtryskami się dzieje przytarte zapieczone końcówki na jałowym biegu jest ok?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Na to byl jakis myk, ale nie pamietam jaki bo dti juz rzadko zajedzaja do naprawy. Niemniej sproboje spytac wlasciciela takiej megi co my tam poprawialismy. Objawy byly bardzo podobne i zostaly usuniete, z tego co pamietam nie byla to wina ani pompy ani wtryskow.

Szymonenek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
Jestem po dłuższej jeździe testowej z Bosch KTS . Wyjechałem na ekspresówkę auto delikatnie drży czuć na fajerze i pod nogami jakby felga,prawa przednia faktycznie jest delikatnie skrzywiona.Potem droga bardziej zaciszna żeby wywołać usterkę.Najlepiej trzęsiawka jest odczuwalna przy 1500 obr na piątym biegu podjeżdżając pod delikatne wzniesienie.Auto wpada w mocne wibracje fotel pasażera skacze fajera skacze silnik skacze:). W tym czasie parametry:
-dawka ok 10mg nie skacze
-czujnik HDK w pompie zakres między 2000 a 2400 mV
-początek wtrysku 1.5 chyba stopnia jakoś tam dziwnie to opisane tylko 1.5 wał korbowy,bez większych skoków
-maksymalny początek wtrysku dochodzi do 17 pracuje raczej płynnie nie odbiega mocno od wartości zadanej
-przy tej szarpawce prędkość obrotowa zaczyna skakać między 1400 a 1500
-żadnych błędów oprócz odpiętego EGR
-wszystkie temperatury ciśnienia w porządku
Tak się zastanawiam czy to może być np przegub wewnętrzny półosi prawej? ale skąd te skakanie obrotów silnika?Ten kąt wtrysku to nie za mały troszkę?
Im więcej wiem tym n mniej :)

Szymonenek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
Panowie macie jakieś pomysły .Może kolega maxsslko czegoś się dowiedział.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wlasnie nie mialem czasu. Ale sadze ze powinienes szukac nieszczelnosci w zasilaniu pompy paliwem i ewentualnie problemow z przeplywka. Odepnij ja na probe, stracisz moc ale wyeliminujesz ten element jezeli jest sprawny.

Szymonenek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
Odpinałem przepływomierz mocy niema wibracje dalej są przy tych szarpaniach wartości przepływki utrzymują się stabilnie. Luzy zaworowe sprawdzone.Filtr paliwa zmieniony,rano odpala po dwóch obrotach, więc raczej się nie zapowietrza.Może to któryś wtrysk.Rano jak odpalę to też silnikiem rzuca jak by jeden gar cykliczne wypadał co chwile.Dotknę dwa razu gazu i problem znika.No i chmura biało niebieskiego dymu przez chwile . Później spoko myślę że ten dym to olej z turbiny. Choć mogę się mylić.
Wtryski były wyjmowane niby końcówki nie do końca idealnie rozpylają ale mają jeździć-tak orzekł gość co sprawdzał. ciśnienie trzymają.

beny282

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Ruda Śląska
Witam. Jeżeli Ty jedziesz na 5 biegu pod wzniesienie autem co ma w fabryce 80km a obecnie nie wiadomo ile już z nich padło i masz 1500 obr to według mnie musi szarpać i to nieziemsko po prostu nie ma siły uciągnąć tego powozu.

Szymonenek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
Świece sprawdzone miernikiem zasilanie do świec dochodzi.
Jeździłem tak z kompem żeby sprawdzić parametry przy tych obrotach telepie ostro. Jadąc na piątce wystarczy że zwolnisz poniżej 2000 obr auto zaczyna drżeć.
Miał z was ktoś taki przypadek że takie szarpawki szły z przegubu wewnętrznego półosi

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Moze masz po prostu walniete poduchy zawieszenia silnika, wszytsko przenosi sie na karoserie i wrazenie jest takie jak by auto mialo sie rozleciec.

Szymonenek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
Zmienię koło,sprawdzę półoś .Poduszka olejowa przy rozrządzie faktycznie jest walnięta zgubiła olej.Posprawdzam mechanicznie.

Do góry Bottom