• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault megane II, dwa pedały.

Robroi

Początkujący
Punktów
0
Witam panowie i panie jeśli takie są, mam pytanie do ludzi którzy się znają. Mój samochodzik to renault megane II 2.0 16v 2006 rok. Mam kilka problemów z samochodem ale tak na początek jak by ktoś mógł mi napisać czy pedał hamulca i sprzęgła powinny być na tej samej wysokości? U mnie pedał sprzęgła jest dużo wyżej niż pedał hamulca. Pytam się o to bo samochód zadziwia mnie w różny sposób. Może i Francuzi w tej kwestii mają inną politykę.

Robroi

Początkujący
Punktów
0
Takie to moje pytanie trochę głupie było. Ale szukam przyczyny problemu który daje się we znaki już od kilku miesięcy czyli od zakupu samochodu. Przy ruszaniu bądź zmianie biegu z 1 na 2 z 2 na 3 i tak dalej samochód się zadławia, szarpnie poprostu niemam płynności zmiany biegów, tak jak bym nie potrafif zsynchronizować pracy sprzęgła z gazem. Ot taki co się uczy jeździć. Cóż to może być za przyczyna tego zjawiska? Trochę w samochodzie było robione, a problem jest nadal. Błędów żadnych niema, parametry wszystkie w normie. Dlatego pytam o sprzęgło bo mechanior powiedział, że to, to, to będzie i nasampierw wymienił płyn i odpowietrzył układ ale nic to nie dało no o chce się brać za wymianę sprzęgła, a to trochę kosztuje bo dwumase chce wymieniać. Co radzicie w tej materii?

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
nie pisze sie "pedały", tylko kochający inaczej:muted:.
czego Ty wymagasz, od ludzi którzy jedzą żaby i ślimaki.
Tu się trza cieszyć, ze to w ogóle jeździ.

Robroi

Początkujący
Punktów
0
Toż to ja się cieszę niezmiernie, ale chciałbym bardziej jeszcze się cieszyć, a ta mi nie daje w pełni radości. Jakby ktoś podpowiedział co można zrobić żeby to draństwo jeździło dobrze. Żeby to nie było w takim ładnym stanie to już dawno bym się tego pozbył. W sumie to jest jedyny problem z tym samochodem z którym nie mogę sobie poradzić.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Napisz jaki model wersja silnikowe,rocznik.
Coś mam wrażenie że mechanik Cię naciaga.
Gdyby pedal był zbyt nisko to rozumiem, ale zbyt wysoko?? Tam powinien być jakiś ogranicznik może to nie ma i sprezyna ciagnie go wyżej.
Ci do szarpania to może faktycznie sprzeglo do wymiany. Jeśli to na dwumasa to pewnie się kończy. Powie Ci to ktoś doświadczony jak się tym przejedzie.

Robroi

Początkujący
Punktów
0
Renault Megane II 2.0 16v 99kw rok 2006.
Może ktoś doświadczony by powiedział ale skąd takiego wziąć. Jeden mówił na 100% rozrząd ponoć sprawdził i ustawił bez wymiany czegokolwiek. Nic się nie porawilo. Drugi mówił, że cewki, zmieniłem 4 cewki i świece dalej nic. Trzeci ponoć sprawdzał wszystko, nic nie wymienił bo podobno wszystko ok i ten typ tak ma. Trzeci wymienił płyn i odpowietrzył, nic nie dało, potem mówił, że czujnik klimatyzacji bądź sprężarka albo alternator. Pojechałem do kumpla wymienił czynnik w klimatyzacji sprawdził resztę podzespołów i wszystko ok. A i jeszcze alternator fakt szczotki były już słabe to też kolega wymienił na oryginał bo podobno zamienniki szwankują. No i jeszcze jeden, że olej jest do dupy. Także ten, każdy co innego.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Boszzzz ale bajki
Co ma olej do szarpania s takim aucie.
Usiślijmy czy to jest wersja ide?

Robroi

Początkujący
Punktów
0
Nie ide, oznaczenie silnika to f4k ale to chyba to samo co f4r. Wtrysk pośredni bo ide ma bezpośredni, chyba, że się mylę. Niestety ale na takich fachowców trafiłem. Sam niestety nie mogę sobie poradzić z tym samochodem. Sterownik nie rejestruje żadnych błędów, parametry pracy silnika też wydają się ok, ale to według mnie, a ja mam średnią wiedzę na ten temat, chociaż koleś który ponoć zna się na renault też nic niepokojacego nie znalazł, to jest ten co mi rozrząd sprawdzał i niby ustawiał bo tak jak już pisałem był podobno przestawiony. Gdybym uważał, że wszystko jest ok z pracą silnika to bym się kierował w stronę sprzęgła. Chyba jeszcze nie pisałem, że silnik bardzo powoli schodzi z obrotów tak jakby linka go trzymała ale tam jest elektroniczna przepustnica bez linki.

Robroi

Początkujący
Punktów
0
Niepoprawnie się wyraziłem oczywiście, że to homoseksualiści. Zdecydowanie wolę lesbijki. Ale w samochodzie jestem skazany na tych pierwszych.

Robroi

Początkujący
Punktów
0
Może ktoś mi powie czy poprawne jest zachowanie kąta wyprzedzenia zapłonu, mianowicie chodzi mi o to, że podczas zmiany biegów kąt zapłonu leci na - 5 do - 10 stopni czasmi więcej bo i do - 15. Czy to jest normalne zachowanie?
Dodam jeszcze, że na biegu jałowym kąt wyprzedzenia zapłonu pływa od 2 do 6 stopni. Kąty minusowe są tylko przy zmianie biegów.

Robroi

Początkujący
Punktów
0
Mam rozumieć, że to poprawne zachowanie. Ok, powiedzmy, że sprzęgło będę wymieniał, czy muszę wymienić też dwumase czy samo sprzęgło i wysprzeglik. Samochód na liczniku ma 170tys, a w rzeczywistości któż to wie. Przy gaszenia samochodu czasmi dziwnie coś zadzwoni jakby jakaś luźna blacha lub osłona, ale ja nic luźnego pod spodem nie znalazłem. Nie za każdym razem to słychać.

Robroi

Początkujący
Punktów
0
Chyba oddam to na złom i będę miał spokuj. A tak na poważnie to teraz znajdź kogoś kto to zrobi poprawnie bo samemu mi się nie chce z tym bawić. A jakoś nie mam szczęści do dobrego fachowca. Może ktoś mi jeszcze powie czemu on tak wolno schodzi z obrotów? Mam w domu jeszcze peugeota 307 z dwulitrową benzyną i tamten całkowicie inaczej się zachowuje. Nikt ze znajomych niema renault z tym silnikiem ale z 1.6 ma kilku i one pracują według mnie poprawnie, a ten jakoś tak dziwnie ma z tymi obrotami.

Jadąc ok 50 km/h wcisnąłem i puściłem gwałtownie sprzęgło i było mocne szarpniecie.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
412
Dwumasa również do wymiany zwłaszcza że już ją słychać (dźwięki metaliczne przy gaszeniu). Więc cały komplet i lepiej popytaj wśród znajomych kogo polecają, jaki warsztat i jak kilka razy usłyszysz o jakimś warsztacie czy mechaniku to tam jedź bo wtedy będzie wiadomo że sprawdzony, a nie tylko,, słyszałem że ponoć facet się zna ".

Do góry Bottom