• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Megane Scenic I phI - wymiana filtra paliwa

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Cześć,

muszę samodzielnie wymienić filtr paliwa znajdujący się pod autem na wysokości tylnych lewych drzwi. Do mechanika nie dojadę, bo awaria dopadła mnie na wakacjach na wsi. Pojawił się znaczny wyciek uniemożliwiający bezpieczną jazdę, zwłaszcza z dziećmi.

W jaki sposób odpiąć od niego przewody? Jest na to jakiś patent, czy po prostu muszę zdjąć je siłą łapiąc i ciągnąć?

Da się to zrobić z paliwem w baku?

Dzięki

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Da się, tylko podstaw jakąś miskę, bo wyleci około pół litra paliwa z filtra. Żeby zdjąć szybkozłączę trzeba na niej wcisnąć taki przycisk.

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Dzięki. Przycisk widzę na drugim końcu (niewidocznym na zdjęciu). Ale z tej strony co widać na tej końcówce nie widzę niestety żadnego przycisku. Chyba, że jest gdzieś po drugiej stronie. Potem zerknę z lusterkiem. Możliwe, że montowane były jakieś inne rozwiązania? Bo raczej to oryginalne mocowanie.

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Po pierwsze odepnij ta opaskę co trzyma filtr przewody będą się obracać na zapinkach a no i oczywiście bez fajki w zebach

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Dzięki. Jak tylko poprawi się pogoda zajmę się tym. Jak nie odpalę silnika to nic nie leci, więc nie muszę się spieszyć. Dam znać jak poszło.

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Dzięki! No to chyba sprawa wydaje się jaśniejsza. U mnie na wierzchu jest to zielone, więc pewnie już komuś się obłamało.

Rozumiem, że paliwo z baku nie będzie lecieć ciurkiem? Jak na złość mam z 15 litrów...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Tak jak ktoś wyżej napisał, około 0.5l wyleci. Wyciek masz na złączkach czy filtr zgnił?

Do góry Bottom