• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault megane scenic

anakin

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Płońsk
Witam.Wybór zakupu padł na Renault megane scenic.Rozważam wybór między Benzyna 1,6 a DTI 1,9.

Na chwile obecną jeżdżę zapożyczonym megan, scenic ogólnie jednostka po trasie oszczędna można zmieścić się w 7litrach po mieście zaś ok 9l.Jednak często jeżdżę z ładunkiem 2 razy w miesiącu ciągam przyczepkę z ładunkiem ok 300kg plus załadowany bagażnik 150kg.Wtedy spalanie już jest spore.Jak na chwilę obecną 5 lat bezawaryjności.W środku silnika nie słychać.

Jak jest z jednostkami 1,9tdi.Czy też są niezawodne?. Z opinie jak to wszędzie kto jak trafi.Czy disel jest droższy w użytkowaniu.

Boję się ze jak kupie 1,6 benzyna to długo nie pociągnie przez ciąganie przyczep.

http://olx.pl/oferta/renault-scenic-klima-1999r-CID5-ID75hWl.html#d7cecb9b32
http://olx.pl/oferta/renault-megane...ny-doinwestowany-CID5-ID6IM2j.html#2eeb767479

Ostatnia edycja:
A

autozibi

Kupuj tego diesla ... Decyzja jest i tak ostatecznie Twoja , jednak ogólnie to miłe autko z tym motorem jest .

anakin

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Płońsk
Żeby benzyniak 1,6 wytrzymał ciężary i mniej palił to bym nawet się nie zastanawiał.Poczekam na inne opinie.Słyszałem opinie ze w dislu często siadają pompy jak i turbiny.

Ostatnia edycja:

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Zacznijmy kolego od tego że scenica nie było TDI a są : Diesel ,TurboDiesel, DTi i DCI.
Co do Twojego pytania to żaden benzyniak nie poradzi sobie z obciążeniem jak diesel ,ale te stare mają skrzynię JC5 i te są wadliwe, słabym punktem są też tylne osie (skrętne) jak do przyczepy ma iść to się przygotuj na regenerację ,co do silnika DCI (102kM) zastrzeżeń brak ,te z pompą wtryskową to stare jednostki i czasami kwiatuszki mogą się pojawić.
Silniczek 1.6 8V w miarę niezawodne ale słabe no i mają apetyt
Ogólnie chyba w Twoim przypadku benzyniaczka bym sobie odpuścił.
Dalej o dieslu:
Diesel i TuboDiesel - stare jednostki pompa wtryskowa Lukas lub Bosch mało tego do mnie przychodzi więc nie będę się rozwodził co się tu psuje a co nie Ciebie interesuje DTi
DTi - Pompa wtryskowa ze sterownikiem elektronicznym ogólnie dobrze się sprawuje .
DCI - Common Rail
Awarią dość częstą w tych modelach jest immobilizer.

Ostatnia edycja:

anakin

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Płońsk
Chodzi dokładnie o te z linku rocznik 98/99.Pisąc stare masz na myśli właśnie te roczniki?Czy disle i benzyniaki mają tą samą skrzynię.Ta z benzyniaka jest dosyć mocna.Na razie również oś po 4 miesiącach nic się nie dzieje.

Przyczepa jak pisałem góra 2 razy miesiącu na dłuższych dystansach do 100km i też w jedno stronę bo z powrotem pusta.Na wiosnę planowane kupno busa.

BartekQaaaz

Początkujący
Punktów
0
a ten 2.0 140 koni w gazie, jest taki w rodzinie od 7 lat daje rade, oprócz progów i kilku części eksploatacyjnych nie było wymieniane, a z tym z silnikiem bardzo przyjemnie się jeździ nie jeden się zdziwił ;)

anakin

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Płońsk
Tylko chyba 2litrówki też mają skrzynię JC5.No i taka 2litrówka pewnie ma apetyt.A gazu nie zamierzam zakładać.

anakin

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Płońsk
Wiec już wybrałem.A teraz poszukuję osób z okolic lub z Nowy Sącz czy by nie obejrzał za mnie samochód.Oczywiście za wszystko się rozliczymy.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Kolego nie wiem czy to dobre rozwiązanie, wysyłać kogoś oglądać auto. Dla kogoś dobry stan techniczny to prawne światła ,hamulce i jeździ a dla drugiego musi być w prawie nówka

anakin

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Płońsk
Też tak myślałem i pewnie sam wyruszę w podróż.Bo te z linku wiśnia już nieaktualne.
Z drugiej zaś strony pojadę 400km a tam silnik będzie muł itp.A tego się nie dowie przez tel.Jeżdżę teraz scenikiem 1,6 i jak na ten silnik jest bardzo żwawy i szybki.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom