• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Scenic 1.9 DCI 2002 r dziwne odglosy z tylu auta

malgosia07

Nowy
Punktów
0
Miasto
ostrowiec św
Proszę o pomoc w zlokalizowaniu problemu który pojawia się i znika od ponad roku .Jestem po pobytach w trzech warsztatach i jak na razie nikomu nie udało się tego problemu usunąć . Otóż podczas jazdy ..od czasu do czasu z tyłu auta pojawia się odgłos coś w rodzaju obcierania czegoś o coś ...
Przy zahamowaniu jest jakby lepiej i problem się wycisza po czym po chwili znów się włącza ....
Czasem to "obcieranie " uaktywnia się podczas gwałtownego hamowania ..czasem przy skręcie auta ...czasem przy normalnej spokojnej jeżdzie prosto...czasem przy szybkiej ....
Sprawdzałam amortyzatory ..test wyszedł że są sprawne w 60% -70 % ,mechanik wymienił wszystkie klocki hamulcowe -sugerując że to one mogą stukać ..sprawdziłam zbieżność auta .. jest wszystko ok .. opony są praktycznie nowe ... niesprawne łożyska jak twierdzą mechanicy dają inne dzwięki ...no więc co się dzieje z moim autem ?? co daje mi ten dyskomfort jazdy i coś obciera i przestaje ? macie jakiś pomysł ?

bartek664521

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
nowe miasto
Moze ten mechanik ktory ci to robil nie wyczyscil jazma.. Tarcze moga byc zakorozowane. Moze przydaly by sie nowe ale przy sceniku zdaje mi sie ze sa razem z lozyskami wiec beda spore koszty..

Byc moze wystarczy dobrze wszustko wyczyscic..

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Nie czarujmy. Nie wiadomo jaki dźwięk, w ten sposób można wymienić wszystko włącznie z belka i klapa tylna która może skrzypiec.

malgosia07

Nowy
Punktów
0
Miasto
ostrowiec św
Bardzo Wam dziękuję za pomoc ...zasugeruję i przypilnuję kolejnego aby zechcial zerknąć na tarcze i zaciski bo też mi się to kojarzyło bardzo prawdopodobne. Nie da się niestety nagrać tego dzwięku ..no bo jak ...ale to jest zdecydowanie obcieranie nie skrzypienie .Odezwę się jak uda mi się coś ustalić .

Do góry Bottom