• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Scenic I phI - wyciek z uszczelniacza prawej półosi

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Cześć,

byłem na przeglądzie technicznym i diagnosta zauważył delikatny wyciek oleju ze skrzyni biegów z uszczelniacza prawej (dłuższej) półosi. To delikatny wyciek, podstawiłem na noc talerz i nakapało do rana może kilkanaście kropel, trzeba jednak pomyśleć, żeby to zrobić. Mam zatem pytanie - czy wymienia się tylko sam uszczelniacz (simmerring)? Czy trzeba z jakimś kompletem czegoś, np. z łożyskiem? Jaki może być koszt takiej operacji (oczywiście pytam o części + robocizna, bez kosztów nowego oleju do skrzyni, bo ten koszt znam).

Żeby to wymienić samemu w domu trzeba mieć jakieś specjalistyczne narzędzia? Półoś potrafię wyjąć sam.

Aha, skrzynia oczywiście manualna, 5-biegowa

Z góry dzięki

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Oczywiście znam procedurę, chodzi mi dokładniej o to czy wymienić mam sam uszczelniacz, czy jeszcze coś (np. jakieś łożysko) :) A co do demontażu uszczelniacza, jak to się robi?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Oczywiście znam procedurę

A co do demontażu uszczelniacza, jak to się robi?
wyrywasz stary i nabijasz nowy. między innymi tu przyda się spejalistyczne narzędzie typu młotek :p

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Jeśli cieknie z uszczelniacza to wymieniasz tylko tą właśnie część i po sprawie..., żadnych łożysk itp.(chyba, że zdiagnozowano również taką usterkę:))
Procedura podobno dobrze Ci znana:) jest podana w rozszerzeniu w poście wyżej:D...

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Ale śmieszne :) Trzeba było od razu napisać o wyrwaniu i nabiciu, zamiast o oczywistej kolejności działań :) Jestem tu, bo nie jestem mechanikiem samochodowym ;) Też mogę napisać Ci, że aby napisać program do sterowania obrabiarką numeryczną trzeba:

- włączyć komputer
- otworzyć program do programowania
- napisać program
- sprawdzić czy działa
- wyłączyć komputer

:)

Żarty na bok. "Wyrywając" ten uszczelniacz to rozumiem, że na chama? :)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
tak na chama, tylko tak, żeby nie połamać skrzyni ;) jak wyjmiesz półoś wystarczy podwarzyć srubkrętem. zgadzam się z tobą. ale to nie jest forum (jak sama nazwa wskazuje) użytkowników obrabiarek numerycznych :p

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
"Wyrywając" ten uszczelniacz to rozumiem, że na chama?
Tak możesz zastosować tą instrukcję video (jest ona pokazana na aucie innego producenta, ale możesz śmiało zastosować do swojego:D):

I co najważniejsze poradzisz sobie sam!:rolleyes::D

. Powinno pójść więc łatwo, o ile tylko śruby od zawieszenia puszczą...
Tą metodą co ci podesłałem myślę, że puszczą bez problemu...:p:D

jaszek7777

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Ostróda
Widzę, że humor doskonały, w sumie sobota wieczór :) Nie przeszkadzam już więc uważajcie tylko, żeby na imprezie i po niej nie było tak >> :cool:>>:cigar:>>:hilarious:>>:blackeye:>>:wideyed: >>:banghead:

:)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
WOODOO, no to jest już plagiat! ja z tą instrukcją bylem pierwszy w innym temacie!! :cool:
A, że oczywiście:D
Ale myślę, że jest tak uniwersalna oraz tak prosta w zastosowaniu, że nawet nie obeznany z arkanami mechaniki laik, po jej obejrzeniu powinien sobie bez problemu poradzić podczas różnych mniej lub bardziej skomplikowanych napraw swojego bolidu, a co najważniejsze nie wymaga do zastosowania skomplikowanych narzędzi (a których jak wiadomo w amatorskim garażu nie ma za wiele:rolleyes::D):D

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Jestem tu, bo nie jestem mechanikiem samochodowym ;) Też mogę napisać Ci, że aby napisać program do sterowania obrabiarką numeryczną trzeba:
Otóż to drogi kolego.... trafiłeś w dziesiątkę...
Ja nie wiem jak napisać taki program i dlatego w przypadku gdybym takiego potrzebował udał bym się do kogoś kto to potrafi...., a sam zajął się swoją profesją...:).
Jak już masz wyjętą półoś to wkładasz w otwór po półosi płaski śrubokręt/małą breszkę, zapierasz go jednym końcem(tym płaskim) o wewnętrzną stronę uszczelniacza(tą skierowaną do skrzyni), a środkiem o obudowę samej skrzyni, kiedy już jesteś przygotowany, a wszystko jest na swoim miejscu to wtedy naciskasz/uderzasz w rączkę tego srubokręta/breszki i w tym momencie narzędzie, którym operujesz zaczyna oddziaływać na uszczelniacz, który pod wpływem tego oddziaływania wyskakuje...., w skrócie zasada dźwigni(swoją drogą bardzo przydatna w mechanice:)).
Kiedy już uszczelniacz zostanie zdemontowany wtedy należy oczyścić gniazdo i przyłożyć do niego nowy uszczelniacz(uważaj aby nie uszkodzić krawędzi uszczelniającej), wtedy po wcześniejszym dopasowaniu średnicy np. tuleij(lub innego narzędzia, które pokryje swoją powierzchnią uszczelniacz, może być również stary uszczelniacz jeśli nie będzie zbyt wygięty) , nakładasz ją na nowy uszczelniacz i delikatnym stuknięciem młotkiem nabijasz go, potem należy sprawdzić czy wszedł do końca, jeśli nie, nalezy powtórnie uderzyć młotkiem(pod wrunkiem, że uszczelniacz wszedł równomiernie całym swoim obwodem, jeśli nie wtedy dalsze uderzenia mogą go bezpowrotnie uszkodzić).
Resztę procedury doskonale znasz....:)

Możesz również zastosować się do instrukcji kolegi woodoo, dzięki której dostęp do skrzyni, półosi itp. będzie o wiele łatwiejszy, więc i sama wymiana uszczelniacza powinna przebiegać sprawniej...:D
P.S.
W Twojej instrukcji pisania programu chyba brakuje pozycji ,,zapisz"... ale może nie trzeba, w sumie się nie znam:).

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Do góry Bottom