• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Thalia 1.4 16v Brak kompresji

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Wytłumaczcie mi proszę jak można popier...ić coś tak prostego ???:eek::woot::facepalm:

Da się spartolić jak nie masz ori blokady, tam otwory w wałkach są nierówno tzn. nie są idealnie na środku wałków i jeżeli są wałki ustawione prawidłowo to wycięcia są wyżej a jeżeli są obrócone o 180stopni to wycięcia są niżej. Jak robisz rozrząd w tym silniku profilaktycznie to możesz i na markera i bedzie chodził, ale można się machnąć jak autor tematu. Ten rozrząd jest dość prosty ale można się machnąć i na prostych rzeczach.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Da się spartolić jak nie masz ori blokady, tam otwory w wałkach są nierówno tzn. nie są idealnie na środku wałków i jeżeli są wałki ustawione prawidłowo to wycięcia są wyżej a jeżeli są obrócone o 180stopni to wycięcia są niżej
Myślę kolego, że nawet bez blokady ori da się to zrobić dobrze- nie miałem blokady- jak zresztą do większości silników... bo w warsztatach gdzie robiłem to o blokadach se można było pomarzyć...robiłem je sobie sam... tak i tutaj wystarczył by w zupełności kawałki płaskownika+ migomat:D

Szczegół polega na tym aby te 2 wycięcia w wałkach były zgrane tzn. albo oba na górze, albo oba na dole- a nie jeden na górze, a drugi na dole...:D

Z resztą jak się zna budowę i zasadę działania silnika, a w szczególności faz rozrządu to da się ustawić rozrząd bez blokad wystarczy ustawić GMP i zgrać do tego krzywki na wałkach... oczywiście nie koniecznie może być to prawidłowe co do stopnia, ale silnik zawsze odpali...może ewentualnie się nie wkręcać itp. ale można wtedy zrobić korektę o ząbek do przodu lub tyłu...:D

Mówię tu o sytuacji typowo hardcorowej gdy składamy silnik bez żadnych danych technicznych (np. ktoś nie ma AD), ale zawsze jest jeszcze ,,wujek google,,:D

Ale ważne, że już jest dobrze...:D

Do góry Bottom