Da się spartolić jak nie masz ori blokady, tam otwory w wałkach są nierówno tzn. nie są idealnie na środku wałków i jeżeli są wałki ustawione prawidłowo to wycięcia są wyżej a jeżeli są obrócone o 180stopni to wycięcia są niżej
Myślę kolego, że nawet bez blokady ori da się to zrobić dobrze- nie miałem blokady- jak zresztą do większości silników... bo w warsztatach gdzie robiłem to o blokadach se można było pomarzyć...robiłem je sobie sam... tak i tutaj wystarczył by w zupełności kawałki płaskownika+ migomat
Szczegół polega na tym aby te 2 wycięcia w wałkach były zgrane tzn. albo oba na górze, albo oba na dole- a nie jeden na górze, a drugi na dole...
Z resztą jak się zna budowę i zasadę działania silnika, a w szczególności faz rozrządu to da się ustawić rozrząd bez blokad wystarczy ustawić GMP i zgrać do tego krzywki na wałkach... oczywiście nie koniecznie może być to prawidłowe co do stopnia, ale silnik zawsze odpali...może ewentualnie się nie wkręcać itp. ale można wtedy zrobić korektę o ząbek do przodu lub tyłu...
Mówię tu o sytuacji typowo hardcorowej gdy składamy silnik bez żadnych danych technicznych (np. ktoś nie ma AD), ale zawsze jest jeszcze ,,wujek google,,
Ale ważne, że już jest dobrze...