• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Trafic 1.9 dCi 101 km brak mocy...

Scorpio3m12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kamień Pomorski
Witajcie mam Renatę 1.9 dCi 101 rumaków i.....słabo się zbiera turbo pokazuje doładowanie na 1.5 max 1.6 bara. A więc turbo działa. Czujnik też.. przepływają nowa i do tego w sobotę uszczelniłem cały układ wydechowy...od kolektora do tłumika. (Przepuszczał gdzie nie gdzie). Max jadę 130km/h do tego wkręca się na każdym biegu tylko do 3650 i nie więcej... Co maze być... Aha pedał gazu działa od 0% do 94% czujnik sprzęgła i chamulca niby też .Sprawdzane wczoraj na (LAUNCH X 431 PRO 3)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Doładowanie trochę małe , jak odejmiesz atmosferyczne to wyjdzie 0,6 bara. Nie pamiętam dokładnie, ale powinno być 2-2,2 .

Scorpio3m12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kamień Pomorski
Ok czyli myślisz o turbinie? Bo mieszek funkcjonuję...

AGR też wyciągałem i wystartowałem go kompem...wczoraj jeździłem 3 godziny z podpiętym kompem i wszystko działało jak należy tylko brak mocy... Błond wyskoczył jak wracał kolega na chatę "za niskie ciśnienie doładowania.

Jesteś w stanie gdzieś znalesc dokładne dane doładowania w nim...? Sprawdzałem pod maską przewody od turbo to pompuje go ale chyba nie wystarczająco... Jak jest dobra turbina to przewód powinien być twardy jak kamień a u mnie jest nie do końca....

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Zerknąłem na mapę turbo z takiego samochodu max. 1921 milibar , a z turbo limitera 2100 milibar przy 1013 hPa. Wychodzi na to, że masz za mało. Szukaj nieszczelności, albo suszarka już zarżnięta , jeśli dobrze wysterowana.

Do góry Bottom