• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Reno laguna2 1.9 źle działające turbo

Dziu111111

Nowy
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Witam zrobiło mi się zwarcie na przewodach od zaworu egr i auto zamuliło po zaizolowaniu przewodów Renia nadal źle pracuje w udaje mi się że sztanga źle pracuje czy możliwe ze uszkodzony został komputer dodam że po podpięciu clipa nie ma błędów pomocy a i jeszcze jedno czy komp w reno z 2001 jest taki sam jak w roczniku2003

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Co to znaczy źle działające turbo?
Podejrzyj w parametrach przeplywke ona lubi takie zagrywki. Gdybyś uszkodził sterownik to pewnie miałbyś wysyp błędów

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
myślę że gdyby padł sterownik, to już amen-silnika byś nie odpalił. Tylko diagnoza i parametry live prawdę ci powiedzą.
Renie to dziwne auta i różne cuda się dzieją. Miałem pacjenta Espace 3.0V6 DCI - serwis Renault rozłożył ręce, a auto pochłonęło ok 10 tysi.Dostęp do czego kolwiek, koniec świata, utrata komunikacji z UCH i innymi sterami. Raz diagnozuje ster silnika raz nie, błędy skrzyni....końca nie widać...

ladziunia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sochaczwe
turbo sprężarka w Lagunie II została zrobiona ale rura nie została wymieniona tylko zaizolowana stara co była, czy to jest przyczyną złej pracy silnika? chodzi mi o to że jadę na 3 biegu i mam wrażenie że zanika moc bo szarpnie lub zasysa powietrze albo ucieka nie wiem

ladziunia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sochaczwe
Renie mają te rury kiepskie ( pewnie Ferdek tam maczał paluch). Ale bez żartu , to te starego typu owijane są pod psem i zawsze silniki usmarowane. Dolot czy wylotowa jeden grzyb do wymiany na całą z tworzywa ABS.
ta rura od turbo sprężarki co nie można jej tak łatwo dostać i dlatego nie wymienili bo to koszt do 400zł za nówkę

aaa, pokumałem, wymień tą rurę i auto zacznie jeździć normalnie, a nie kopci teraz na czarno?

turbo pompuje do atmosfery zamiast do ssącego...
czyli wymienić
bo wymiana oleju już była w zeszłym tygodniu i kopci jak daję wyższy bieg do prędkości

ladziunia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sochaczwe

ladziunia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sochaczwe
witam mam pytanie odnośnie laguny II z 2002 r .przed wczoraj przy obrotach ponad 30000 wyleciała mi rura od turbo sprężarki i zapaliła się pomarańczowa kontrolka ze znakiem silnik ze spiralką bo odczepiła się rurka a dziś przy obrotach ponad 30000 zapaliła mi się kontrolka na czerwono silnik z napisem stop padło nawet wspomaganie kierownicy moc silnika zgasiłam autko pózniej odpaliłam i jest wszystko i moc i wspomaganie nawet i klima działa a kontrolka jak się pali na czerwono tak się pali i mryga a samochód jeżdzi i ma moc ??? nie czaję tej laguny

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a ja lublju cipku, jołku i cara zwierii - francuzy to francuzy.
od takich obrotów? o mamo:D
no dobra, rura założona? jakie masz teraz kontrolki na budziku?
no wspomaganie padło jak ci auto zgasło...

ladziunia

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sochaczwe
kontrolkę mam jedną tą czerwoną czyli obraz silnika i napis stop i mryga tak to wszystko działa bo do domku musiałam wrócić:)

jeszcze żarówka mi się spaliła od stopu:banghead:

i nie wiem jak wymienić
:(

rurka założona:)

Madzia dzielna i rurkę założyła ha

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Niestety pewnie wtryski zdychają , ale weź odłącz baterię na na parę godzin nocnych , to się to bydle trochę zresetuje. Po wypadnięciu rurki z dziurki , to sie ich namnożyło , więc i tak mechanik musiał by je resetować . Po odpaleniu okaże się czy jeszcze się coś świeci .

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
kontrolkę mam jedną tą czerwoną czyli obraz silnika i napis stop i mryga tak to wszystko działa bo do domku musiałam wrócić:)

jeszcze żarówka mi się spaliła od stopu:banghead:

i nie wiem jak wymienić
:(

rurka założona:)

Madzia dzielna i rurkę założyła ha
pewnie trzeba wyjąć lampkę? w bagażniku pod wykładziną jest dostęp do lampy od tyłu, zobacz czy wyjmuje się wkład z żarówkami, czy są plastikowe motylki do odkręcenia lampy, dalej już wiesz...

co do kontrolki na desce, to jednak sugeruję podjechać podłączyć jakiś kabelek, może prawdę powie co mu jest...

nie martw się żarówką, najwyżej ktoś ci w tyle zaparkuje...

Do góry Bottom