• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renoo Grand Scenic 1.5 dCi glosna praca silnika

Reniadrajwer

Początkujący
Punktów
0
Witam
W mojej 1o1 konnej reni na zimnym silniku z okolic pompy wtryskowej dochodzi glosny stukot. Objaw ten ustepuje po nagrzaniu sie silnika. Dzieje sie tak od czasu kiedy fantazja mnie poniosla i dolalem do paliwa srodek do czyszczenia wtryskow.Przypuszczam ze to wlasnie pompa wtryskowa. Czy jest jakas szansa reanimacji tej pompy? Jezeli nie badz tez akcja nieoplacalna, czy moge zastosowac pompe z innego modelu 1.5 dci?
Dziekowac

Reniadrajwer

Początkujący
Punktów
0
Byłem u zaznajomionego mechanika i on twerdzi ze to wtrysk walnięty. Czyli ze na zimnym robi spalanie stukowe albo coś. Dodam ze po tym "czyszczeniu" wtryskow spod nich właśnie wypłynął jakiś asfalt czyli do wymiany też beda podkładki uszczelniające. Dzieki za info w sprawie pompy.

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
Witam
W mojej 1o1 konnej reni na zimnym silniku z okolic pompy wtryskowej dochodzi glosny stukot. Objaw ten ustepuje po nagrzaniu sie silnika. Dzieje sie tak od czasu kiedy fantazja mnie poniosla i dolalem do paliwa srodek do czyszczenia wtryskow.Przypuszczam ze to wlasnie pompa wtryskowa. Czy jest jakas szansa reanimacji tej pompy? Jezeli nie badz tez akcja nieoplacalna, czy moge zastosowac pompe z innego modelu 1.5 dci?
Dziekowac
Byłem u zaznajomionego mechanika i on twerdzi ze to wtrysk walnięty. Czyli ze na zimnym robi spalanie stukowe albo coś. Dodam ze po tym "czyszczeniu" wtryskow spod nich właśnie wypłynął jakiś asfalt czyli do wymiany też beda podkładki uszczelniające. Dzieki za info w sprawie pompy.
witam filtra paliwa nie masz brudnego też

Reniadrajwer

Początkujący
Punktów
0
Auto posiadam od 8 miesięcy i filtra jeszcze nie ruszałem. Podkładki napewno wymienię ale jak zrobic frezowanie gniazd?
Pozdrawiam

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
może wystarczy jak całe te paliwo co masz w baku wypal ,i nalejesz czystego oleju napędowego sądze pomoże dobrze mechanik powiedział spalanie stukowe .

mario1971

Bywalec
Punktów
0
Miasto
ściana wschodnia
Auto posiadam od 8 miesięcy i filtra jeszcze nie ruszałem. Podkładki napewno wymienię ale jak zrobic frezowanie gniazd?
Pozdrawiam
Witam musisz mieć specjalny frez z prowadzeniem wkładasz w gniazdo wtryskiwacza a następnie dociskasz ręka i jednocześnie pokręcasz nim tak jakbyś wkręcał śrubę kilka obrotów i sprawdż czy gniazdo jest zabielone to jest ok,taki frez możesz kupić na allegro za ok 150-250 zł ,pozdrawiam mario1971.

Reniadrajwer

Początkujący
Punktów
0
Paliwo juz wypaliłem nieraz. To juz któryś zbiornik z kolei i cały czas leje shell V-Power. Nic sie nie zmieniło. Jak zimny to zawsze metaliczny dźwięk z okolic pompy mi sie wydaje.

Jeszcze z rok bede posiadał to cos co sie nazywa Renooo i bede mógł powiedzieć ze mam dobrze wyposażony warsztat. No i ze sie dobrze znam. Ciekawe na ile mi starczy zdrowia i kasy. Teraz możliwe ze frez trzeba zakupić.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

mario1971

Bywalec
Punktów
0
Miasto
ściana wschodnia
Paliwo juz wypaliłem nieraz. To juz któryś zbiornik z kolei i cały czas leje shell V-Power. Nic sie nie zmieniło. Jak zimny to zawsze metaliczny dźwięk z okolic pompy mi sie wydaje.

Jeszcze z rok bede posiadał to cos co sie nazywa Renooo i bede mógł powiedzieć ze mam dobrze wyposażony warsztat. No i ze sie dobrze znam. Ciekawe na ile mi starczy zdrowia i kasy. Teraz możliwe ze frez trzeba zakupić.
Pozdrawiam
Koniecznie wymień filtr paliwa ponieważ śladowe ilości pozostają i przedostają się wraz z paliwem i ten problem stukowy wtedy powstaje,jeśli to nie pomoże wtryski do sprawdzenia i może wystarczy je umyć w myjce ultra dżwiękowej jeśli nie są zużyte mechanicznie powinno być ok.

Reniadrajwer

Początkujący
Punktów
0
Dziekuje za info. Filtra nigdy nie wymienialem i to uczynie w przyszlym tygodniu razem z wymiana podkladek pod wtryskami i frezowaniem gniazd. Mam nadzieje ze wtryski beda ok. Poprzedni wlasciciel twierdzi ze wymienial pompe wtryskowa na nowa a wtryski sa po regeneracji. Mam nawet na to rachunki. Akcja wykonana 2 lata temu

Do góry Bottom