• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Reperaturka błotnika bez wycinania ?

na_spam

Nowy
Punktów
0
Witam Szanownych Forumowiczów.
Jako że nie jestem fachowcem, a jedynie amatorem majsterkowiczem, uprzejmie proszę o poradę, gdyż dzisiaj właśnie odebrałem auto od blacharza, którego zadaniem była m.in. naprawa tylnego błotnika.
Przekazałem mu reperaturkę, która została wstawiona bez wycinania zardzewiałego elementu. Po prostu została ona nałożona na błotnik i przyspawana, przykrywając korozję. Czy takie rozwiązanie jest akceptowalne, bo mam pewne wątpliwości ? Proszę o opinię. Pozdrawiam, Tomasz.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie ma się co dziwić... standardowa naprawa polskiego fachowca, jakich jest na pęczki...:)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
No to niech kto wytlumaczy lub niewiem podrzuci jakies linki do filmów na you jak to powinno wyglądać :fachowo.. bo sam jestem Ciekawy jak taka reperaturka np.tak jak ww przypadku powinna być wstawiona.
czy spaw powinien byc punktowy czy ciągły
oraz czy powinien byc zacynowany czy moze jakims specjalnym drutem powinno sie spawać?
jak teraz to obrobić by ten błotnik jakoś wyglądał? szlifowanie szpachel czy jak?
jak to ogarnąć do finalnego malowania?

printcut

Początkujący
Punktów
1
Czy ja dobrze tam widzę na tym jednym zdjęciu łączenia reperaturki z starą częścią błotnika, że tam już kolor miedziany zaczął się pojawiać? ;)
Mam czasami okazje oglądać prace różnych lakierników i widywałem też nie raz jak takie łączenia były bezpośrednio na gołą blachę zaszpachlowywane, ale przyznam, że na autach w których naprawy były wykonane z taką fantazją i dokładnością.
Tak widzę zdziwienie kolegi, który temat otworzył, że reperaturka jest wstawiona na rdze, bo widać nią w nadkolu i naprawdę jestem pod wrażeniem rentgenowskiego wzroku, że przez blachę poszycia wew. widzi.
Żeby nie było, nie bronie takich "fachowców", sam przekonałem się, że nawet zastosowane dobre rady od niektórych, potrafią się odbić czkawką.

@Vicia jak chcesz zobaczyć jak można takie rzeczy w starszych autach ogarniać polecam kanał na youtube:

Blacharz ostatniej szansy: https://www.youtube.com/user/ascarissuis/videos

Sam ich trochę oglądnąłem w trakcie naprawy mojego "rodzynka" z 1996r.- a przynajmniej w wielu miejscach w kolorze jak te wysuszone winogrona;)

Do góry Bottom