podepnę się troche pod temat.
Również rozgądam się za autem rodzinnym, w podobnym zakresie cenowym. dwojka dzieci, jedno 8 lat, drugie 1,5.
Codziennie do pracy dojazd ok 25 km w jedna strone, teoretycznie przez całe miasto (Poznań), ale nie nazwałbym tej trasy typowo miejską. częściowo jedzie się 80-100km/h
Dodatkowo zakłądam wyjazdy wakacyjne, góry, ale może również gdzieś bardziej na południe europy.
to z grubsza moje warunki

- obecnie jezdze accordem z 1999 roku, 1.8 benzyna
Nigdy nie byłem zwolennikiem diesli, ale chyba jednak w tę stronę będę się decydować
zacząłem od patrzenia na VW t4 multiwan

ale już od tego pomysłu odszedłem.
Kolejnym typem było audi A6 C6 kombi 2,7 diesel, ale też odpadło - spalanie byłoby akceptowalne, ale serwis juz znacznie drozszy no i sama cena zakupu jednak wyzsza i to przede wszystkim spowodowało odejscie od tego pomysłu. Patrzyłem również na A6 C5 1.9 tdi, ale jednak troche za stare.
później zainteresowałem się własnie wspomnianym wcześniej turanem, ale w dieslu 1,9 tdi lub z nowszych 2.0 tdi, ale tylko CR
podobny typ to seat altea silniki 2.0 tdi CR
bardzo podoba mi sie honda CRV 2,2 diesel - z tego co czytałem silinik raczej dobry/bardzo dobry, nei kłopotliwy, jak dla mnie honda to honda

lardzo lubię markę, ale znaleźć takiego to nie za łatwo...
a ostatnio chyba skłaniam się w stronę forda II gen, silink 1.6 tdci (bez DPF-a). znajomy ma od kilku lat i jest bardzo zadowolony, spalanie w okolicach 5l (chociaż on więcej w trasie niż w mieście), może trochę więcej, tak czy inaczej bardzo pozytywnie. w tym budzecie to z końca wypustu (2010-2011) można dostać
Jak z Waszego doświadczenia te focusy się sprawują? dużo przyjeżdza na naprawy?

ew. co innego możecie jeszcze polecić?