• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rodzinne auto ok.15-17k

4bigfamily

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olecko
Witam. Szukam rodzinnego auta do kwoty 17000zl. Od 5 lat jeździmy passat em b5 fl 1.9 tdi, w czasie użytkowania auta na naprawy i wymiane typowych elementow eksploatacyjnych wydaliśmy ok. 17000. W tej chwili szukamy auta tańszego w eksploatacji, mniej zawodnego. Chodzi głównie o auto z dobrym zawieszeniem ( tanszymi, dobrej jakości zamiennikami) oraz prawie bezawaryjny silnikiem. Podobają nam się auta typu van : sharan, touran, opel zafira. Samochód użytkowany byłby glownie na krotkie trasy do 15 km w jedna stronę, ok. 20 tys. rocznie. Jestem też otwarty na inne propozycje modeli aut dla rodziny z dwojka malutkich dzieci.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
kumpel ma zafire b 1.8 140km 340000 najechane i jest zadowolony. w tych pieniądzach już coś znajdziesz z początku produkcji.

PawełOSA

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Starogard Gdański
Touran 1.6 mpi 102km z gazem współpracuje idealnie bezawaryjny komfort o niebo lepszy od zafiry części tanie jedynie mocą nie powala

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
scenic II 1.6 16v albo 2.0 16v i zapominasz o turbinach wtryskach itp. a wydajesz na łączniki stabilizatorów , sworznie wahaczy , tuleje belki tył końcówki , drążki kierownicze i raz na jakiś czas co by clip'a podłączyć

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
podepnę się troche pod temat.
Również rozgądam się za autem rodzinnym, w podobnym zakresie cenowym. dwojka dzieci, jedno 8 lat, drugie 1,5.
Codziennie do pracy dojazd ok 25 km w jedna strone, teoretycznie przez całe miasto (Poznań), ale nie nazwałbym tej trasy typowo miejską. częściowo jedzie się 80-100km/h
Dodatkowo zakłądam wyjazdy wakacyjne, góry, ale może również gdzieś bardziej na południe europy.
to z grubsza moje warunki :) - obecnie jezdze accordem z 1999 roku, 1.8 benzyna
Nigdy nie byłem zwolennikiem diesli, ale chyba jednak w tę stronę będę się decydować
zacząłem od patrzenia na VW t4 multiwan :D ale już od tego pomysłu odszedłem.
Kolejnym typem było audi A6 C6 kombi 2,7 diesel, ale też odpadło - spalanie byłoby akceptowalne, ale serwis juz znacznie drozszy no i sama cena zakupu jednak wyzsza i to przede wszystkim spowodowało odejscie od tego pomysłu. Patrzyłem również na A6 C5 1.9 tdi, ale jednak troche za stare.
później zainteresowałem się własnie wspomnianym wcześniej turanem, ale w dieslu 1,9 tdi lub z nowszych 2.0 tdi, ale tylko CR
podobny typ to seat altea silniki 2.0 tdi CR
bardzo podoba mi sie honda CRV 2,2 diesel - z tego co czytałem silinik raczej dobry/bardzo dobry, nei kłopotliwy, jak dla mnie honda to honda :) lardzo lubię markę, ale znaleźć takiego to nie za łatwo...
a ostatnio chyba skłaniam się w stronę forda II gen, silink 1.6 tdci (bez DPF-a). znajomy ma od kilku lat i jest bardzo zadowolony, spalanie w okolicach 5l (chociaż on więcej w trasie niż w mieście), może trochę więcej, tak czy inaczej bardzo pozytywnie. w tym budzecie to z końca wypustu (2010-2011) można dostać

Jak z Waszego doświadczenia te focusy się sprawują? dużo przyjeżdza na naprawy? :) ew. co innego możecie jeszcze polecić?

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
vectra jest strasznie kanciasta :) z podobna aparycja to chyba szukalbym accorda kombi (bo raczej o kombi mysle)
no i boli mnie środek - dość plastikowy - niestety z tego powodu ople i skody raczej odpadają, ale dzięki za propozycję

Alko-maty

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
100 razy wolałbym starsze A6 C5 niż nowsze 2.0 TDi gdzie na naprawy przeznaczysz majątek. A co ze Skoda Octavia kombi? Trafia w Twój gust?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Ja woze D voyagerem. Był 7 miejscowy przerobilem na 5 każdy ma swój fotel i pełno miejsca. Ino trochę pali. Silnik 2.5 crd z modem

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
audi ogolnie odpadlo ze wzgledu na koszty - poczawszy od ceny zakupu po eksploatacje. nie specjalnie chce wymienic obecne auto (99 rocznik) na C5 kilka lat roznicy, a C6 to juz wlasnie nie te koszty... Octavia razi przede wszystkim w środku - żona tez ma cos do powiedzenia :) inaczej to bym brał pod uwagę ;)
szczerze to jakos ten focus do mnie przemawia - jakies uwago do silniika? moze nie koniecznie ten 1.6 diesel 90 KM??

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
touran 1.9tdi,zafira 1.6 benzyna to pasc,oleju pali tyle co i benzyny :p

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
tourana ma szwagier i troche niestety u mechanika siedzi.. oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze wychozdily bardzo rozne wersje silnikow i skrzyn i moze inna wersja bylaby lepsza, jednak obecnie siedzi mi ten focus :) moze jakies sugestie odnosnie tego wlasnie modelu?
zakladam silnik 1.6 diesel, 90 KM, bez DPF - dobry wybor, czy moze jednak inny silnik bylby lepszy?
na cos szczegolnie zwracac w nim uwage? wie,, ze troche trzba patrzec pod katem korozji - cos jeszcze??

PawełOSA

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Starogard Gdański
Apropo C6 posiadam aktualnie 2,7 tdi manual bez quattro sedan spalanie średnio 6,5l wywalony dpf ,łożysko w kole poza tym jak narazie nic ,co do 2,0tdi żaden mnie nie przekonuje niby CR są ok ale i tak się często widzi na warsztacie , renault to wiadomo elektronika zmienne fazy rozrządu ale to nie aż taki wielki koszt już.. focusa kiedyś miałem 1,6 tdci 90KM bez dwumasy zmiennej geometrii i dpf nie jest to zły wybór biorąc pod uwagę stosunek ceny do rocznika

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
o accordzie myślałem, ogólnie jestem hondziasz :) więc by mi pasował. Niestety sylwetka absolutnie nie pasuje zonie... co zrobić ;)
benzyny nie biorę raczej pod uwagę - konieczność instalacji gazowej, żeby ograniczyć koszty paliwa (a to bardzo istotny element wpływający na zmianę samochodu) może bardzo popsuć pakowność bagażnika ;)
A6 C6 bardzo mi się podoba, jednak nie chciałbym wydawać tyle. będzie pewnie dwukrotnie drozsza w zakupie niz taki focus.
co do silników VW - zdaję sobie sprawę, ze te 2.0TDI są wadliwe (głównie te wcześniejsze, nie CR) i początkowo w ogóle je odrzucałem. Później jak poczytałem o CR to zacząłem brać je pod uwagę.
niestety auta z 1.9 TDI juz starsze i pomimo, że sam silnik moze wytrzymac dluzej niz te nowsze 2.0, to jednak calosc przynajmniej kilka lat starsza wiec pociaga to za soba inne elementy.

Do góry Bottom