• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rolka napinacza paska osprzętu 1.5 dci moment dokręcenia

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Panowie potrzebuję moment dokręcenia rolki napinacza paska osprzętu. Clio IV 1.5 dci 75km. Pomoże ktoś?

Maniekxzx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Panowie potrzebuję moment dokręcenia rolki napinacza paska osprzętu. Clio IV 1.5 dci 75km. Pomoże ktoś?

Ustawienia momentu obrotowego (dokręcania)​

• Napinacz paska napędowego urządzeń pomocniczych
  • Napinacz paska napędowego urządzeń pomocniczych (Wymienić śrubę) 40 (Nm)
  • Koło pasowe wału korbowego
  • Koło pasowe wału korbowego
  • Wymienić śrubę
  • Etap 1 120 (Nm)
  • Etap 2 75 - 105 (°)

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Maniekxzx dziękuję za pomoc. Sęk w tym , że nie wymieniam całego napinacza tylko samą rolkę. Podałeś 40 Nm dla napinacza . Znalazłbyś Nm dla samej rolki? Czy może też przykręcić ją z siłą 40Nm? Nie chcę uszkodzić nowego łożyska i dlatego dopytuję.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Stara szkoła mówi, jak nie wiesz z jakim momentem dokręcić, dokręć o 5Nm słabiej i daj o 0,5g więcej kleju na gwint.

Kur. ja wszystkie rolki u siebie we wszystkich samochodach mam dokręcone na nadgarstek ( i to bez kleju :D ) Setki tysięcy to robi.
Nawet rozrząd mam skręcony bez Niutów. Stara szkoła.

A Wy tu jakąś rolkę przeżywacie.

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Kiedyś to śruby mogłeś dokręcać aż"sok z nich leciał". Teraz wszystko jest z gównolitu.
Jeżeli zaleca się jakiś moment dokręcenia to chcę się do niego zastosować.
(Kumpel robił remont diesla i dokręcał śruby na rękę. Robota zimą, garaż zimny. Po kilkunastu km pękła śruba spinająca jażmo panewki korbowodu- przeciągnął śrubę . Tak to bywa jak ktoś silny.

Maniekxzx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Maniekxzx dziękuję za pomoc. Sęk w tym , że nie wymieniam całego napinacza tylko samą rolkę. Podałeś 40 Nm dla napinacza . Znalazłbyś Nm dla samej rolki? Czy może też przykręcić ją z siłą 40Nm? Nie chcę uszkodzić nowego łożyska i dlatego dopytuję.
Dokręć klasycznie ręką i będzie dobrze. W serwisówce nie podali momentu dokręcania.

Do góry Bottom