• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dodge V6 3.5l- Jak ustawić rozrząd po zdjęciu napinacza i paska

mataszi

Początkujący
Punktów
0
Hej
Dodge silnik V6, 3.5L
Mam pytanie dotyczące rozrządu.
Zabrałem się za niego aby wymienić pompę wody, gdyż wszystko wskazywało, że to jej uszkodzenie powoduje gotowanie się wody. Po rozkręceniu okazało się, że uszkodzona jest rolka napinacza-rozleciała się (pompa jeszcze nie wiem co i jak). Więc z pośpiechu ściągnąłem napinacz i pasek z rolki napinacza i zapomniałem ustawić koło zębate wału korbowego na znaku (TDC). Obecnie to koło zębate korby ustawione jest 5 zęby w prawo od znaku a górne krzywki po 2,5 zęby w prawo od znaku.
I teraz pytanie: czy można ustawić niezależnie każde z tych kół zębatych rozrządu na znakach bez założonego paska czy zakładać pasek tak jak był i ponownie ustawić.
Zastanawiam się również czy pasek nie przeskoczył w związku z rozpadniętą rolka napinacza.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Wygląda na to, że masz zsynchronizowane. 1 obrót wału to zawsze 1/2 obrotu wałka rozrządu. Myślę, że jak cofniesz na znaki to będzie git . Złota zasada po złożeniu kręcimy wałem za pomocą klucza nigdy rozrusznikiem. Pod wieczór zerkne w autodate

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
I teraz pytanie: czy można ustawić niezależnie każde z tych kół zębatych rozrządu na znakach bez założonego paska czy zakładać pasek tak jak był i ponownie ustawić.

tak. możesz kręcić każdym kołem, a właściwie wałkiem osobno. oczywiście z umiarem i głową. jeżeli poczujesz, że coś się blokuje to nie ciągniesz na siłę, bo może akurat właśnie tłoki są na górze i klinują się z zaworami. po prostu "delikatnie" nastaw po kolejno każde koło na znak i załóż pasek. pamiętaj też, że wałek rozrządu nie będzie się płynnie obracał- tam są krzywki które naciskają na mocne sprężyny zaworów.

Zastanawiam się również czy pasek nie przeskoczył w związku z rozpadniętą rolka napinacza.

jak ściągnąłeś pasek to za późno. teraz już nigdy się nie dowiesz. teoretycznie to możliwe, a praktycznie czasami przeskoczy, a czasami ma się szczęście i nie. poskładaj na znaki, zamontuj pasek. przekręć kilka razy ręcznie silnikiem obserwując czy wszystko działa płynnie. jeżeli tak, to odmów ze 3 zdrowaśki i odpalaj :)

mataszi

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję.
otrzymałem też takie info aby przy zdjętym pasku przekręcić wał korbowy o 45°(obojętnie w którą stronę), ustawić znaki na obu wałkach rozrządu i wróć wałem na znak GMP
Pasek obecnie jest ściągnięty tylko z rolki napinacza oraz kola zębatego wału na wałkach rozrządu jest tak jak był, 3 koła nie ruszane. Może by go nalożyć na kolo zębate wału i napiąć. Czy wróci to do ustawień sprzed ściągnięcia paska?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Tak. Wał się obraca po to, żeby tłoki były na dole i podczas kręcenia wałkiem rozrządu zawory nie dotykały tłoków

mataszi

Początkujący
Punktów
0
Tak. Wał się obraca po to, żeby tłoki były na dole i podczas kręcenia wałkiem rozrządu zawory nie dotykały tłoków
czyli wał korbowy od tego miejsca co jest obecnie przekręcam o 45 stopni? Czyli ma np 48 zęby to przekręcam o 6 zębów?

IMG_20240609_161320_445.jpg

IMG_20240609_161253_012.jpg

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
To nie musi byc idealnie. Przekrecasz tylko na czas ustawienia walkow rozrzadu.

mataszi

Początkujący
Punktów
0
Dziś ustawiłem znaki.
Ściągnąłem całkowicie pasek i jedno kolo rozrządu samo się przestawiło o jakieś 6 zębów dalej. Potem jak je cofałem to czuć było jak sprężyna zaworów stawiała opór i przeciąga to koło dalej za ZNAK, dopiero kręcenie z "wyczuciem" umożliwiło zgranie się koła ze znakiem. Teraz jest ono na znaku ale to koło nie jest w takim "dołku" -tylko jak by pomiędzy dwoma przeciwległymi sprężynami i ruch kołem o ząb-dwa i sprężyna zaworu ściąga to koło o jakieś 6 zębów dalej.

Nie wiem tez czy nie zrobiłem błędu, gdyż pierw ustawiłem koło zębate wału korbowego na znaku TDC a później koła rozrządu na znakach.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Dziś ustawiłem znaki.
Ściągnąłem całkowicie pasek i jedno kolo rozrządu samo się przestawiło o jakieś 6 zębów dalej. Potem jak je cofałem to czuć było jak sprężyna zaworów stawiała opór i przeciąga to koło dalej za ZNAK, dopiero kręcenie z "wyczuciem" umożliwiło zgranie się koła ze znakiem. Teraz jest ono na znaku ale to koło nie jest w takim "dołku" -tylko jak by pomiędzy dwoma przeciwległymi sprężynami i ruch kołem o ząb-dwa i sprężyna zaworu ściąga to koło o jakieś 6 zębów dalej.

Nie wiem tez czy nie zrobiłem błędu, gdyż pierw ustawiłem koło zębate wału korbowego na znaku TDC a później koła rozrządu na znakach.
Chłopie nie wiesz co czynisz, chyba "młody doświadczeniem " jesteś?
Napisali Ci chłopaki najpierw wał obrócić żeby tłoki były w dole a później wałki na znaki i na końcu wał wraca na znak, tak wałki będą "sprężynować" - tak ma być i wszystko z wyczuciem oczywiście nie wyczuciem "Pudziana" :woot: :woot: :woot:

mataszi

Początkujący
Punktów
0
fakt silnika nigdy nie robiłem.
Czy w tej sytuacji coś mogło się skopać?
Zrobiłem teraz tak jak pisaliście (wracając do poprzednich ustawień ), że pierw wal na ok 45st potem wałki i tak samo sprężynowało z takim samym oporem.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
No to teraz ustaw na znaki, załóż pasek i naciągniej odpowiednią siła. Następnie obróć kilkukrotnie silnik kluczem (kluczem- nasadką a nie kluczykiem w stacyjce) i znowu sprawdź ustawienie znaków oraz napięcie. Jeżeli wszystko będzie pasować to składaj resztę. Czas na finał: 3 zdrowaśki i próba odpalenia.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A dokładnie 2 obroty walu

Do góry Bottom