• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ROTAKE czy YATO ?

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
rotake yato skorpio bass-polska jak wiele innych podobnych to ten sam wyrób różniący się napisem oraz kolorem, ja mam tego z yato na moje grzebanie to wytrzyma z 10lat, znajomy który prowadzi warsztat ma z 5 szt ze scorpio podobno po 2 latach codziennego męczenia trochę słabną, najważniejsze to wąż 10mm wewnętrznej średnicy najmniej, przy mniejszym u mnie słabo stuka

tutaj masz rotake o tej samej mocy co yato: http://archiwum.allegro.pl/oferta/klucz-pneumatyczny-udarowy-1360nm-rotake-gratis-i4117534287.html
firma nie ma znaczenia w tym wypadku chyba scorpio wypada teraz najtaniej

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja mam rotake. Klips na grocie sie pogiol przy pierwszym uzyciu i teraz mam bez. Ogolnie zadne halo jesli chodzi o moc. Ale jak go smarujesz codziennie i masz zasilanie okolo 12mm 12bar i laczacy waz minimum 10mm jak najkrotrszy to nawet daje rade ten klucz. Natomiast o uzytkowaniu go na zalecanych chyba 9 barach zapomnij ze jakie kolwiek kolo odkrecisz.

W sumie jedyne z czym sobie nie radzi to z odkrecaniem srub na wale korbowym w VAG i Oplach po za tym nie mialem problemu zeby cos wydlubac nim przy maksymalnym cisnieniu. Dopiero jak spadnie mi do 8 bar to zdych dosc powaznie.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
co to za rotake? jak nie daje rade śrubie na wale vw 120Nm+90 st 1.9 tdi a 3.0 tdi 50Nm+90 st.

P

PogotowieSamochodoweUK

co to za rotake? jak nie daje rade śrubie na wale vw 120Nm+90 st 1.9 tdi a 3.0 tdi 50Nm+90 st.
No ten sam w obudowie od scorpio yato i innych ten czarny. Nie daje rady bo sa zapieczone zawsze. Nawet brechy 120cm pekaja na przegubach czesto przy probie lamania polaczenia tych srub.

gayor

Nowy
Punktów
0
Miasto
jarocin
jestem tu nowy i mam problem ze swoim kluczem http://allegro.pl/klucz-pneumatyczny-udarowy-1300nm-rotake-3-4-cala-i5629439578.html. nabyłem go na początku tego roku i od samego początku pracował pod kompresorem 25l i śmigał elegancko.wiadomo mały zapas powietrza i często sprężarka chodziła ale nie było śrub której by nie odkręcił aż nagle opadł z sił, teraz nawet szpilki w osobówce odkręcić nie mogę .oliwiony jest przed pracą tak jak powinien więc to nie przyczyna złej eksploatacji, w firmie pracuję na innych udarach więc wiem jak się z tym obchodzić ,dlaczego akurat mój odmówił posłuszenśtwa >?
a może wybrałem zły model albo poprostu mam felerną jednostkę. proszę o pomoc i przepraszam jeśli post trafił nie do właściwej szuflady :)

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
pewnie coś się wytłukło w środku, ale cena mówi sama za siebie że się kiedyś skończy. Teraz w robocie u mnie narzędzia były smarowane wodą bo tyle jej było w sprężarce a nie ma odwadniaczy,tylko pistolet Chicago będzie śmigał :)

gayor

Nowy
Punktów
0
Miasto
jarocin
ale żeby w tak krótkim czasie.był brany tylko sporadycznie do cięższych robót ,potem prawie miesiąc lezał i nagle strata mocy, niewiem jak taki klucz jest zbudowany i co mogłoby się w nim zużyć , może to drobnostka i samemu szłoby to wymienić
.

gayor

Nowy
Punktów
0
Miasto
jarocin
Rozebralem ten klucz i nic ciekawego i uszkodzonego nie znalazłem. Złożyłem go ponownie i sam juz niewiem czy jest lepiej czy tak samo.jedyna dziwna rzeczą która znalazłem było przytkanesitko na wejściu powietrza.wyczyscilem i niby działa ale nie mam porównania za bardzo czy tak samo czy lepiej.niby ma inny dźwięk teraz.jest rzeszy. Może już jestem przewrazliwiony

Do góry Bottom