• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozbieranie nierozbieralnych wałów korbowych ?

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Panowie .... i Panie może też, mam takie pytanie :
Kolega chce wymienić pierścienie w swoim Volvo S40 2005r. 1.8 125KM Benzyna, i w katalogu serwisowym przy panewkach jest informacja, że nie wolno ich rozkręcać bo wtedy wymiana całego bloku z wałem i tłokami . Jest to silnik Forda i w katalogach forda jest taka sama informacja. Rzeczywiście serwis forda i volvo (dzwoniłem) nie przewiduje sprzedaży jakiejkolwiek innej części jak tylko zespół blok tłoki wał za cenę ok 12K . Moje pytanie jest następujące, dlaczego tak jest? Czy to tylko marketing ? Nie wydaje mi się. Wiem, że swego czasu w jakimś małym silniczku 1.2 koncernu VAG taż była taka adnotacja aby tego nie rozbierać a inne silniki można było normalnie więc nie pasuje mi tu marketing. Czy ktoś coś? Bo zje mnie ciekawość. Na forum Volvo ludzie z powodzeniem robią te silniki i nie ma problemu. O co kaman? ?

Ostatnia edycja:

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Własnie się dowiedziałem od wspomnianego kolegi, ze te silniki były również w mazdach , a mazda już przewidziała ich rozbiórkę , podaje momenty w katalogach i sprzedaje detale do roboty, czyżby jednak marketing ?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Ford nie wierzył w mechaników a mazda już tak. haha.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Robiłem kiedyś remont tego silnika. Tak jak mówisz, pierścienie tłokowe nie do dostania. Producenci pierścieni rozkładali ręce, odsyłali do Volvo. Volvo rozkładało ręce i mówili, że cały blok z wałem jedynie. W autodacie faktycznie, brak danych odnośnie momentów dokręcania itd. Coś mnie tknęło i faktycznie pomyślałem o Mazdzie i cyk... dane w katalogu są, ba, nawet pierścienie dostepne w zamiennikach (oczywiście po numerach mazdy, nie Volvo).

Czyniąc długą historię krótką: silnik złożony na zamiennikach do mazdy, chodzi już prawie 2 lata i świat się nie skończył, w volvo wszyscy żyją.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Ja w zeszłym roku robiłem remont w takim w mondeo i nic nie musialem nawet kombinować , w firmie z częsciami do silnikow powiedzialem,że chce panewki nadwymiary,pierścienie itd, nie bylo problemu, jezdzi do dziś

kamil608

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Kielce
Zamienniki wiadomo, ze są do dostania wszak pisałem na początku, ze ludzie remontują te silniki. No nic potwierdza się teoria ze to jednak ściema. A jedynym sensownym uzasadnieniem konieczności wymiany bloku po odkręceniu panewki jak straszy katalog jest to ze śrubę należy wymienić bo jest wyciągana przy dokręcaniu a wiec jednorazowa wg. teorii wiem wiem ze po 10 razy nie jeden takie dokręcał ale ja staram się jedna jakiś zasad trzymać , a śruby w katalogu nie ma bo producent sprzedaje to jako całość. Trochę słabe uzasadnienie. Jeśli jest inaczej niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu czymś merytorycznym w tej sprawie.

Jeszcze wrócę do tęgo wątku ze te silniki składane są na sztywno bo takie stwierdzenie znalazłem gdzieś na forum. A może chodzi o to ze te bloki z wałami nie maja np panewek oporowych i w związku z tym te elementy są ze sobą pasowane w związku z czym nie ma opcji żeby wsadzić inny wał bo może okazać się ze ma luz a nie będzie go czym skasować ba może nawet nie ma miejsca na panewkę oporowa. Dlatego tak to jest? Mazda po prostu przewidziała ze te motory mogą padać nie całkowicie tylko właśnie np pierścienie i dlatego dała zamienniki wiedząc ze wał i blok zostaną nie ruszone? Tu odpowiedz przyniosłaby dostępność w Mazdzie samego wału i bloku jako części zamiennej. Muszę sprawdzić. Browar temu co to wyjaśni do końca

Ostatnia edycja:

vvaldek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
swietokrzyskie
blok jest wykonany w okreslonej tolerancjii wal tak samo i do tego kompletu sa dobierane panewki w okreslonym rozmiarze do tego czesto sie zdarza ze pokrywy czopow sa zrobione z innego materialu niz sam blok ewentualnie wstawki wewnetrzne i razem to wszystko skrecone. potem roznice w rozszezalnosci cieplnej i to wzystko jest brane pod uwage . czyli teoretycznie kazdy silnik moze miec panewki w roznych rozmiarach.. tak maja np. silniki 2.0 DCi gropy PSA jest tabela rozmiarow czopow walu . oraz bloku i na jej podstawie dobiera sie panewki. a rozmiaro wpanewek dla nominalu jest conajmniej kilka. i dlatego niektore silniki teoretycznie producent nie przewiduje jako naprawialne bo .np po osiowaniu bloku nie ma w typowym warsztacie mozliwosci prawidlowego dobrania rozmiarow panewek. poniewaz taka zabawa przekroczylaby wartosc silnika .. teoretycznie ma to zapewnic idealna wspolprace ale jak jest w rzeczywistosci .. wiadomo . w produkcji tez pracuja ludzie i bledy sie zdarzaja z czasem producenci upraszczaja sposob produkcji bo i tak jak widac to skomplikownie nic do trwalosci nie wnosi. i stad sie bierze to ze pod koniec produkcji jest dostepny np. jeden rozmiar panewek

Do góry Bottom